Categories: Συνταγές

Παραδοσιακό μπριάμ στο φούρνο: Το φαγητό που έχουμε συνδέσει με τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα φαγητά, τα οποία έχουμε συνδέσει με τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων. Ένα από αυτά είναι και το μπριάμ στο φούρνο.

Είναι λίγο μπελαλίδικο, αλλά αξίζει να το φτιάξετε. Και τώρα που έρχεται σαββατοκύριακο, είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε.

Υλικά

300 γραμμάρια ώριμες ντομάτες

1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

λίγη ζάχαρη

1/3 ματσάκι μαϊντανό

300 γραμμάρια μελιτζάνες, μεσαίου μεγέθους

αλάτι

200 γραμμάρια κολοκυθάκια

200 γραμμάρια πατάτες

200 γραμμάρια κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Πλένετε τις μελιτζάνες και αφαιρείτε τα κοτσάνια τους. Έπειτα τις κόβετε σε οριζόντιες φέτες 2 εκ. και τις τοποθετείστε σε μπολ με κρύο, αλατισμένο νερό για 20 λεπτά για να ξεπικρίσουν.

Καθαρίζετε, πλένετε, στραγγίζετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε φέτες. Στη συνέχεια, καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Στραγγίζετε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνετε. Σε φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζετε τις μελιτζάνες, γυρίζοντας τις μια φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές. Τις βάζετε σε σουρωτήρι και τις πιέζετε με ένα κουτάλι για να στραγγίσουν το λάδι που απορρόφησαν.

Κρατήστε το λάδι.

Τοποθετείτε τις φέτες μελιτζάνας σε μια στρώση σε πυρίμαχο ταψί. Σε άλλες στρώσεις τοποθετείτε τα υπόλοιπα λαχανικά, τελειώνοντας με τις φέτες ντομάτας. Ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη.

Ανακατεύετε το λάδι που κρατήσατε με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και το ρίχνετε επάνω στα λαχανικά. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά.

Αφαιρείτε το χαρτί και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Πλένετε το μαϊντανό και το ψιλοκόβετε. Πασπαλίστε τον επάνω από τα ψημένα λαχανικά και σερβίρετε τα ζεστά.

Διαβάστε επίσης

Γεμιστά με ρύζι- Γιατί η κλασική συνταγή είναι ανεκτίμητη!

Σπιτική και δροσερή γρανίτα φράουλα, η ιδανική λύση στον καύσωνα!

Διαφορετικό γλυκό ψυγείου, αλλά το ίδιο νόστιμο με εκείνο που έφτιαχναν οι μαμάδες μας τα καλοκαίρια

infowoman team

Recent Posts

Έξοδος, της Φένιας Παπαδόδημα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Ο Γιώργος Κόρδης ζωγραφίζει ψηφιακά μία τεράστια τοιχογραφία - πομπή προσφύγων. Μιλάει για τη «μηχανή…

9 ώρες ago

Ο Γιώργος Μάγγας ζει: Η ανάρτηση του Μπιμπίλα για τον “θάνατο” του καλλιτέχνη που προκάλεσε αναστάτωση

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε πριν λίγη ώρα η ψευδής, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων,…

10 ώρες ago

10 λάθη που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις με το πλυντήριο ρούχων

Οι γιαγιάδες μας ήξεραν πολλά κόλπα για το πλύσιμο των ρούχων. Από την εφεύρεση του…

12 ώρες ago

3 έξυπνα tips για να παραμείνει το μαύρισμά σου αναλλοίωτο!

Ας το πάρουμε απόφαση, οι καλοκαιρινές διακοπές για κάποιες τελείωσαν και γι' άλλες φτάνουν σιγά-σιγά…

12 ώρες ago

Λασκαράκη, Οικονομάκου, Συνατσάκη με το ίδιο φόρεμα – Ποια το φόρεσε καλύτερα; Ιδού, η απορία!

Είναι καλές φίλες, από τις στιλάτες της ελληνικής showbiz, κι έχουν καλό γούστο στη μόδα,…

13 ώρες ago

Αλήθεια, τα sex toys μπορούν να φτιάξουν την ψυχολογία μας;

Πολλαπλά είναι τα οφέλη του αυνανισμού και της χρήσης sex toys στους ανθρώπους που έχουν…

13 ώρες ago