Άλλοι το λένε μπριάμ, άλλοι τουρλού, άλλοι σοφεγάδο, άλλοι συμπεθεριό και οι ονομασίες δεν τελειώνουν ποτέ! Ποια είναι, όμως, η ιστορία πίσω από αυτό το νοστιμότατο, καλοκαιρινό φαγητό; Κάποιοι πιστεύουν ότι επινοήθηκε την περίοδο 1720-1861 στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας και από εκεί μεταπήδησε στη μεσογειακή κουζίνα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι Γάλλοι αντέγραψαν το Καταλανικό Samfaina, ένα πιάτο που συνόδευε το ψάρι.
Σε κάθε περίπτωση, το μπριάμ εμφανίζεται στην τούρκικη παραδοσιακή κουζίνα και εν κατακλείδι και στην ελληνική. Εμείς σήμερα το δοκιμάζουμε και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!
Υλικά:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. ανάμεικτα λαχανικά φρέσκα ή κατεψυγμένα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
500 γρ. χυμός ντομάτας ή ψιλοκομμένα ντοματάκια
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση: Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα λαχανικά και τον άνηθο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 7’. Προσθέτετε 1½ φλιτζάνι νερό και ανακατεύετε. Όταν μισοβράσουν μετά από 20’, προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και 1½ φλιτζάνι νερό. Αφήνετε το φαγητό περίπου 20’ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα και σερβίρετε.
Το νέο της τραγούδι με τίτλο «Όλα ή Τίποτα» κυκλοφόρησε η Μαρίζα Ρίζου σε στίχους…
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής, 31 Μαρτίου και οι δείκτες των ρολογιών θα…
Μόνη, σε ένα παγκάκι και χωρίς τον πρίγκιπα Γουίλιαμ στο πλάι της, η πριγκίπισσα της…
Η Nike, σε συνεργασία με τον διεθνή όμιλο Percassi, εγκαινίασε το κατάστημα Nike West Athens…
Το στρούντελ είναι ένα δημοφιλές γλυκό γερμανικής και αυστριακής προέλευσης με βάση το χειροποίητο φύλλο…
Θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε όμορφη κωμόπολη σε ένα οποιοδήποτε όμορφο ελληνικό νησί. Όμως…