Αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγογράφηση; Και ποιος θα το πληρώσει;

αντιγριπικό-εμβόλιο-χωρίς-συνταγογρ

Χθες το πρωί, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ότι σταματά η υποχρεωτική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς – όπως εξήγησε – εξαιτίας της υποχρεωτικής συνταγογράφησης πολλοί ήταν αυτοί που δεν προχωρούσαν τελικά σε εμβολιασμό για την γρίπη.

Αυτό ήταν αρκετό για να ξεσπάσει… πόλεμος. ΙΣΑ, ΠΙΣ, άλλες ενώσεις γιατρών, υπουργείο, Φαρμακευτικός Σύλλογος καθένας προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντά του πρωτίστως και ενδιαμέσως αυτών και τον πολίτη.

Το θέμα που κυρίως αφορά τον πολίτη είναι ποιος θα πληρώσει το αντιγριπικό εμβόλιο απο τη στιγμή που δεν θα συνταγογραφηθεί.

To infowoman.gr απευθύνθηκε σε φαρμακοποιό και έλαβε την εξής απάντηση. “Το αντιγριπικό εφόσον δεν θα συνταγογραφηθεί, το πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του.” Τότε, όμως για ποια διευκόλυνση του υπουργείου Υγείας προς τον πολίτη μιλάμε; Να διευκρινίσουμε βέβαια εδώ ότι εφόσον κάποιος επιθυμεί να επισκεφτεί γιατρό για συνταγογράφηση του εμβολίου του, αυτό είναι πλήρως αποδεκτό.

Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών, αντέδρασε δυναμικά ζητώντας να μη γίνει καμία χορήγηση και εκτέλεση εμβολίων χωρίς συνταγή ιατρού, ενώ η διενέργεια τεστ γρίπης από τους φαρμακοποιούς είναι παράνομη ενέργεια, καθώς και οι δύο αποτελούν αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και βαρύτατη προσβολή των ιατρών της χώρας. Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών από πιθανές αντενδείξεις και παρενέργειες που μόνο ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει!

Ζητούν μάλιστα από τον ΠΙΣ να αντιδράσει ουσιαστικά με δυναμική παρέμβαση και όχι με προσχηματικά και χλιαρά δελτία τύπου. Τέλος, καλούν το Υπουργείο Υγείας να πάρει πίσω τις απαράδεκτες αποφάσεις ΤΩΡΑ!

Η απάντηση της Επαγγελματική Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας

Σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας κου Πλεύρη αναφορικά με τη δωρεάν διάθεση αντιγριπικών εμβολίων από τα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση από τους ιατρούς, η Επαγγελματική ένωση Παθολόγων Ελλάδας ζητά να ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ επιτέλους ο νόμος για υποχρεωτική συνταγογράφηση όλων ανεξαρτήτως των φαρμάκων από τον θεράποντα ιατρό και όχι κατά

παραγγελία μέσω «τρίτων». Ας εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία όπως ήδη άλλωστε γίνεται στις

υπόλοιπες πολιτισμένες και μη χώρες.

Διαβάστε επίσης

“Δίνουμε Ζωή σε ό,τι μας δίνει Ζωή” – Η ERGO Ασφαλιστική, Μεγάλος Χορηγός του 39ου Μαραθωνίου Αθήνας

Πολυπαραγοντικές οι αιτίες για μη σύλληψη στον πρώτο ή δεύτερο μήνα ελεύθερων επαφών

Σχετικά Άρθρα
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων - Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων – Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων
Οι δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να "φύγετε" από τη σκέψη της ψωρίασης!
Οι δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να “φύγετε” από τη σκέψη της ψωρίασης!
Πλήρες πακέτο εξετάσεων για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα από την Affidea
Πλήρες πακέτο εξετάσεων για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα από την Affidea
Covid-19: Η ρεμβδεσιβίρη αποτελεί την πρώτη και κυριότερη θεραπεία σε νοσηλευόμενους που δεν έχουν υψηλές ανάγκες οξυγόνου
Covid-19: Η ρεμβδεσιβίρη αποτελεί την πρώτη και κυριότερη θεραπεία σε νοσηλευόμενους χωρίς υψηλές ανάγκες οξυγόνου
Δεν θα πιστεύετε ποιες δερματικές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς
Δεν θα πιστεύετε ποιες δερματικές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς
Παγκόσμια Ημέρα AIDS: “Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ”
Παγκόσμια Ημέρα AIDS: “Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του