Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής: Δείτε πώς να φτιάξετε «χρυσά» κόλλυβα από τον Άκη Πετρετζίκη

ψυχοσάββατο-της-πεντηκοστής-δείτε-πώ

Εννέα μέρες μετά την Ανάληψη του Χριστού, δηλαδή το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής, η Εκκλησία μνημονεύει όλους τους κεκοιμημένους από τον Αδάμ μέχρι σήμερα. Είναι το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής και φέτος πέφτει το Σάββατο (03/6). Μάλιστα, τη μέρα αυτή σε πολλά μέρη της Ελλάδας, φτιάχνουν τα «χρυσά» κόλλυβα.

Η λαϊκή παράδοση, αλλά και οι θρύλοι, αναφέρουν σε σχέση με τα χρυσά κόλυββα ότι ο Χριστός το βράδυ της Αναστάσεως δίνει στις ψυχές την ελευθερία να σεργιανίσουν στη γη. Οι συγγενείς την παραμονή του Σαββάτου, δηλαδή το πρωί της Παρασκευής, φτιάχνουν τα κόλλυβα τα οποία πηγαίνουν στην εκκλησία το απόγευμα να τα διαβάσει ο ιερέας, ώστε οι ψυχές των νεκρών τους να φάνε και να επιστρέψουν στον ουρανό χορτασμένες από το συχώριο που θα τους δίνει ο κόσμος στο μοίρασμα.

Αν σκέφτεστε, λοιπόν, να φτιάξετε κόλλυβα, σας έχουμε τη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

500 γρ. σιτάρι

400 γρ. ζάχαρη άχνη

100 γρ. σουσάμι

200 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα

250 γρ. καρυδόψιχα

2 κ.σ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

80 γρ. φρυγανιά

250 γρ. σταφίδες, ξανθές

1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 ρόδι

Εκτέλεση

Βάζουμε το σιτάρι σε μπολ και το γεμίζουμε με νερό. Αφήνουμε να μουλιάσουν για 8-10 ώρες. Τους σπόρους του σιταριού που μένουν στην επιφάνεια τους πετάμε.

Σουρώνουμε και βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό για 30-40 λεπτά. Αφήνουμε για 1 ώρα στο σουρωτήρι για να φύγει η περιττή υγρασία και να κρυώσει καλά.

Απλώνουμε πετσέτες σε ταψιά και βάζουμε το σιτάρι. Καλύπτουμε με πετσέτες και αφήνουμε 3-4 ώρες μέχρι να τραβήξουν οι πετσέτες όλη την υγρασία.

Μεταφέρουμε το σιτάρι σε μπολ και προσθέτουμε την άχνη και ανακατεύουμε.

Βάζουμε στο μπλέντερ το σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και χτυπάμε για να σπάσουν σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τη φρυγανιά, τις σταφίδες, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ρόδι και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε το αλεύρι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε και βάζουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης

5 συνταγές που μπορείς να φτιάξεις τo Σαββατοκύριακο και να τις έχεις όλη την εβδομάδα!

Γαύρος πλακί στον φούρνο- Το απόλυτο υγιεινό και καλοκαιρινό φαγητό

Εσείς έχετε δοκιμάσει πίτσα με φρούτα; Σας έχουμε τη συνταγή για το πιο καλοκαιρινό και υγιεινό επιδόρπιο

Σχετικά Άρθρα
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με λαχανικά - Η τέλεια μαμαδίστικη συνταγή
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με λαχανικά – Η τέλεια μαμαδίστικη συνταγή
Υπέροχο ψωμί τυριού, ιδανικό για να συνοδεύσει τις σαλάτες σας ή σνακ
Υπέροχο ψωμί τυριού, ιδανικό για ορεκτικό ή να συνοδεύσει τις σαλάτες σας
Μπουκίτσες κοτόπουλου στον φούρνο με θυμάρι
Μπουκίτσες κοτόπουλου στον φούρνο με θυμάρι
Πέντε μυστικά της κουζίνας που θα ευχόσουν να γνώριζες νωρίτερα
Πέντε μυστικά της κουζίνας που θα ευχόσουν να γνώριζες νωρίτερα
Αυτό είναι το υλικό που θα απογειώσει τον κιμά σου για τα μακαρόνια!
Αυτό είναι το υλικό που θα απογειώσει τον κιμά σου για τα μακαρόνια!
Εύκολο κέικ καρότου με γλάσο - Το απόλυτο συνοδευτικό για τον καφέ μας
Εύκολο κέικ καρότου με γλάσο – Το απόλυτο συνοδευτικό για τον καφέ μας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του