#Denim Day: Φόρα το τζιν σου ενάντια στις σεξουαλικές επιθέσεις – Μία ιστορία βιασμού

Ίσως να μην είναι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό, ωστόσο κάθε τελευταία Τετάρτη του Απριλίου, μήνα αφιερωμένου στην Ευαισθητοποίηση για τις Σεξουαλικές Επιθέσεις, τιμάται μία ιδιαίτερη ημέρα. Η Ημέρα του Denim ή αλλιώς Denim Day.

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, ενθαρρύνεται κάθε πολίτης να φορά denim ρούχα, τα γνωστά σε όλους μας τζιν, σε μία προσπάθεια ενάντια στο victim blaming και την ενημέρωση για τη σεξουαλική βία.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με αφορμή ένα περιστατικό στην Ιταλία, όπου θύμα βιασμού κατηγορήθηκε, ότι έφταιγε εκείνη, επειδή φορούσε τζιν.

Τι συνέβη τότε

Ήταν το 1992, στο Muro Lucano της Ιταλίας, όταν ένα 18χρονο κορίτσι ήρθε αντιμέτωπο με σεξουαλική βία στο πρώτο της μάθημα οδήγησης. Ο δάσκαλός της, ένας 45χρονος άνδρας, την οδήγησε σε μία ερημική τοποθεσία, την ανάγκσε να βγει έξω από το αυτοκίνητο, της έβγαλε με τη βία το ένα πόδι από το τζιν παντελόνι που φορούσε και τη βίασε, ενώ στη συνέχεια την απείλησε, πως θα τη σκοτώσει, αν μιλούσε στον οποιονδήποτε.

Αμέσως μετά το περιστατικό, το κορίτσι ενημέρωσε τους γονείς της και την αστυνομία. Ο βιαστής καταδικάστηκε, αλλά έπεσε στα «μαλακά» με μικρότερη ποινή για άσεμνη επίθεση. Το θύμα άσκησε έφεση και τελικά ο δράστης καταδικάστηκε για όλες τις κατηγορίες. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, το οποίο ανέτρεψε την καταδίκη με απόφαση του 1998, που υποδείκνυε, ότι τα θύματα που φορούν πάρα πολύ πολύ στενά τζιν «συνηγορούν» στον βιασμό.

Το «άλλοθι» του τζιν χρησιμοποιήθηκε για να ισχυριστεί ο δράστης, ότι το παντελόνι ήταν τόσο πολύ στενό για να το βγάλει από μόνος του και ότι το θύμα των βοήθησε και συνεπώς, δεν ήταν βιασμός, αλλά συναινετική σεξουαλική πράξη.

Το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασης, ότι «είναι γεγονός κοινής λήψης, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βγάλεις ένα τόσο στενό τζιν, έστω και εν μέρει χωρίς την ενεργή συνεργασία του ατόμου που το φοράει».

Ωστόσο, από το 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας ανέτρεψε αυτήν την αξίωση και δεν υπάρχει πλέον το «άλλοθι του τζιν» ως υπεράσπιση για την κατηγορία του βιασμού.

Οι αντιδράσεις

Η θεώρηση, ότι η επιλογή των γυναικών να φορούν τζιν ή γενικότερα του οποιουδήποτε ρούχου αποτελεί ένδειξη συναίνεσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και πυροδότησε διαμαρτυρίες, από Ιταλίδες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Την ημέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου, μέλη της ιταλικής βουλής διαδήλωσαν φορώντας τζιν παντελόνια και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Τζιν: Ένα άλλοθι για τον Βιασμό». Σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες δεν συμμετείχαν άνδρες μέλη του Κοινοβουλίου. Οι γυναίκες βουλευτές που οργάνωσαν τη διαμαρτυρία ανήκαν στον πολιτικό συνασπισμό Λαός της Ελευθερίας, υπο την ηγεσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.  Ανάμεσα στις πιο ισχυρές «φωνές» αυτής της διαμαρτυρίας ήταν οι Αλεσάντρα Μουσολίνι, Στεφάνια Πρεστιτζιάκομο και Κριστίνα Ματράνγκα.

H κίνηση αυτή ενέπνευσε και άλλους θεσμούς ανά τον κόσσμο, με την Patricia Giggans, την Εκτελεστική Διευθύντρια του σημερινού οργανισμού  Peace Over Violence να καθιερώσει τη Denim Day στο Λος Άντζελες, το 1999.  Από τοτε έγινε ένα ετήσιο, διεθνές γεγονός, που συμπεριλαμβάνει πάνω από 12 εκατοτμμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Από το 2011, τουλάχιστον 20 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει επισήμως την ημέρα αυτή.

Έτσι, το να φοράμε τζιν την συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο διαμαρτυρίας ενάντια στη σεξουαλική βία.

Διαβάστε επίσης:

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη Καλοκαίρι 2024

Ένα νέο αντικολλητικό χαρτί μάς λύνει τα χέρια και αναβαθμίζει τις μαγειρικές μας συνήθειες

Σχετικά Άρθρα
Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης: 8 σημάδια που το αποδεικνύουν και πώς θα το προλάβεις
Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης: 8 σημάδια που το αποδεικνύουν και πώς θα το προλάβεις
Η νέα φιλοσοφία ζωής που μας δείχνει πώς να ζούμε καλύτερα!
Η νέα φιλοσοφία ζωής που μας δείχνει πώς να ζούμε καλύτερα!
Πότε η πολυγαμία έγινε δικαιολογία για κακή συμπεριφορά;
Πότε η πολυγαμία έγινε δικαιολογία για κακή συμπεριφορά;
Φιλία: Όταν επικοινωνούμε με τα μάτια
Φιλία: Όταν επικοινωνούμε με τα μάτια
«Είμαστε Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», δήλωσαν οι χορευτές της Μαρίνας Σάττι
«Είμαστε Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», δήλωσαν οι χορευτές της Μαρίνας Σάττι
Το ανορθόδοξο φλερτ σήμερα
Το ανορθόδοξο φλερτ σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του