Πότε η πολυγαμία έγινε δικαιολογία για κακή συμπεριφορά;

Σήμερα ολοένα και περισσότερο συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή λέξεις όπως η πολυγαμία, και βρισκόμαστε σε συζητήσεις περί «ηθικής της μη μονογαμία». Η έννοια της «ηθικής μη μονογαμίας» (ENM) που είναι γνωστή και ως συναινετική μη μονογαμία, βρέθηκε στο προσκήνιο πρόσφατα, χάρη στις εφαρμογές γνωριμιών και σε πολλές διασημότητες που την εκτοξεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ηθική μη μονογαμία» (ENM)

Ο όρος ENM είναι ο γενικός όρος για πολλά στυλ ανοιχτής σχέσης, συμπεριλαμβανομένων των πολυγαμικών, των throuples, του μονογαμικού, του swinging ή ακόμα και των περιστασιακών γνωριμιών. Ο όρος επικεντρώνεται στην ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία των συναισθηματικών και σεξουαλικών επιθυμιών και αναγκών, και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού όταν συμμετέχουν σε πολλαπλές σχέσεις.

Το γεγονός αυτό κάνει την συγγραφέα Alexandra Jones να στοχαστεί εάν αυτές οι νέες ετικέτες έχουν γίνει απλώς ένας άλλος τρόπος για να αποφευχθεί η ανάληψη ευθύνης για τα συναισθήματα των άλλων.

Η Emily Witt, δημοσιογράφος και συγγραφέας του σπουδαίου βιβλίου του 2017 Future Sex: A New Kind of Free Love θα αναφέρει ότι: «Η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η επικοινωνία και η δέσμευση καθορίζου τη δέσμευση με έναν τρόπο. Στην περίπτωση της πολυγαμίας στην πραγματικότητα φαίνεται να δίνεται στους ανθρώπους μια δικαιολογία να ενεργούν χειρότερα από ποτέ»

Υπήρχε μια εποχή, περί το 2017 όπου οι όροι όπως πολυγαμικός (polyamorous) και ηθικά μη μονογαμικός (ENM) είχαν μόλις αρχίσει να διεισδύουν στη mainstream κουλτούρα. Έμοιαζε σαν την αρχή για ένα γενναίο επαναπροσδιορισμό.

«Σήμερα», λέει η Witt, «όταν βλέπουμε πως κάποιος δηλώνει πολυγαμικός, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο θα συμπεριφέρεται και ηθικά, επειδή απλώς και μόνο δήλωσε εξαρχής ότι είναι πολυγαμικός. Τις περισσότερες φορές είναι σαν να κάνουν μια δήλωση: «Δεν πρόκειται να αναλάβω καμία συναισθηματική ευθύνη για σένα».

Πάρτε για παράδειγμα την 31χρονη Κέιτ. Πρόσφατα μπήκε σε ανοιχτή σχέση με έναν άνδρα. Αυτό που της άρεσε σε εκείνον –ας τον ονομάσουμε Shaun– ήταν ότι ήταν ξεκάθαρος για τους όρους αυτής της σχέσης. Ήταν 5 χρόνια μαζί με την «κύρια» σύντροφός του. Ήταν ξεκάθαρος για το ποια ήταν τα όριά του και πώς ήλπιζε να φέρει άλλους ανθρώπους, όπως η Κέιτ, στη ζωή του. Ήταν αναζωογονητικό, εξηγεί, να έχουμε μια τόσο ειλικρινή κουβέντα για το τι θέλαμε και οι δύο.

Είχε πολλά κοινά με τον Shaun, και είχαν παρόμοια αίσθηση του χιούμορ, οπότε μετά από μια εβδομάδα μηνυμάτων, ήταν ενθουσιασμένη που τον συναντούσε για ένα ποτό. Εκείνο το πρώτο ραντεβού ήταν διασκεδαστικό, μοιράστηκαν ένα φιλί και συνέχισαν να μιλάνε. Μετά το δεύτερο ραντεβού τους, κοιμήθηκαν μαζί. «Γύρω στις δύο το πρωί, γύρισε προς το μέρος μου και μου είπε, «Παρεμπιπτόντως, η κοπέλα μου και εγώ έχουμε έναν κανόνα ότι δεν μπορούμε να μείνουμε τη νύχτα σε μέρη άλλων ανθρώπων».

«Σηκώθηκε, ντύθηκε και έφυγε. Ήμουν ξαπλωμένη στο κρεβάτι νιώθοντας πραγματικά χάλια. Με επηρέασε ψυχικά. Ένιωσα χρησιμοποιημένη», θα πει η Κέιτ. Το χειρότερο, επισημαίνει, είναι ότι ένιωθε ότι δεν μπορούσε να εκφράσει τη δυσφορία της. «Σκέφτηκα ότι ήταν παράλογο για μένα να νιώσω ότι χρησιμοποιήθηκα, γιατί είχε δηλώσει εξαρχής ότι είχε μια «κύρια» σύντροφο, και ότι είχε ευθύνη απέναντι σε αυτό το άτομο.» Στη συνέχεια, η επικοινωνία του Shaun επιβραδύνθηκε, έγινε υπεκφυγής ή αδιάφορος και τελικά της είπε ότι είχε αποφασίσει – για το καλό της κύριας σχέσης του – ότι δεν θα την έβλεπε για περισσότερες από μία φορά. «Ήταν σαν να είχε χρησιμοποιήσει όλη αυτή τη γλώσσα σχετικά με τη διαφάνεια μέσω μίας «δεοντολογίας», για να με παρασύρει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας σχετικά με το πώς θα μου φερόταν. Στη συνέχεια, μόλις κάναμε σεξ, χρησιμοποίησε τη μη μονογαμική του ιδιότητα ως τρόπο να απαλλάξει τον εαυτό του από κάθε ευθύνη απέναντί ​​μου. Θα προτιμούσα να είχε πει απλώς, «Συγγνώμη, δεν ασχολούμαι πια με αυτό», έμεινα να νιώθω ότι ήταν δικό μου λάθος που πληγώθηκα, γιατί αυτό ακριβώς που είχα συναινέσει».

Για τη Leanne Yau ιδρύτρια της Poly Philia, ανοίγει τη συζήτησή μας με έμφαση. «Έχω πολλά να πω για αυτό το θέμα». «Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να συγχέουν την πολυγαμία με το να είναι ελεύθεροι και να βγαίνουν τυχαία», λέει. «Tο να είσαι “poly” ή ηθικά μη μονογαμικός έχει να κάνει με την ευθύνη και την ανάληψη ευθύνης για τους συντρόφους σου: Λαμβάνεις υπόψη τις αποφάσεις σου, εξετάζεις τα συναισθήματά τους, τηρείς τις δεσμεύσεις σου απέναντί ​​τους και σέβεσαι τα όριά τους. Προσπαθείτε να είστε ανοιχτοί, ειλικρινείς και συμπονετικοί απέναντί ​​τους . Δεν διαβάζετε σε κάποιον τα δικαιώματά του και μετά να κάνετε ό,τι θέλετε».

 Ethical Slut και υποκουλτούρα

Η Witt έχει συχνά βρει τον εαυτό της να ξεμπερδεύει τις κακές επικοινωνίες που φέρει αυτός ο νέος κόσμος όπου δύο άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν την ίδια λέξη για να σημαίνουν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Αυτή η ιστορία έχει να κάνει με έναν φίλο που άρχισε να βγαίνει με κάποιον στο φάσμα του ENM. «Συνήθως αυτό που εννοεί ένα άτομο είναι ότι θέλει να κάνει τακτικό σεξ χωρίς να δεσμεύεται με κανέναν – ή ότι θέλει σχέση, αλλά χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα συναισθήματά σας». Λέει ότι, αφού το δοκίμασε, η έλλειψη «σταθερότητας και ασφάλειας» που ένιωθε σε αυτές τις σχέσεις την έκανε να νιώθει συνεχώς σε επιφυλακή. «Τελικά ένιωσα ότι οι άνθρωποι ξεσκέπαζαν την κακή τους συμπεριφορά εκφράζοντας την με αυτούς τους όρους».

Για την Yau, η κακή χρήση των όρων poly και ENM οφείλεται στο γεγονός ότι ζούμε σε μια άκρως ατομικιστική κοινωνία. Η μη μονογαμία είναι τελικά μια σχεσιακή κατάσταση. Δεν είναι θέμα του τι «είσαι», όσο του «πως φέρεσαι» στους άλλους ανθρώπους, επομένως εξ ορισμού είναι λάθος η δήλωση «συγγνώμη, αλλά αυτό είμαι».

Προσωπικά, νιώθω πολλή συμπόνια για τους ανθρώπους που χάνουν τον δρόμο τους σε αυτόν τον νέο κόσμο. Κοιτάζοντας πίσω μπορώ να δω τον εαυτό μου σε πολλές από αυτές τις περιγραφές κακής συμπεριφοράς.

Έμαθα αρκετά γρήγορα ότι το «αρκεί να είμαστε ειλικρινείς», θα μπορούσε, στην πράξη, να είναι διεφθαρμένο, επώδυνο και ταπεινωτικό.

Δεν είμαστε εδώ για να κουνήσουμε σε κανέναν το δάχτυλο. Θα ήθελα να πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κακές προθέσεις και ότι όλοι κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Απλώς, καθώς οι άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται «πολυγαμικοί», «polyamorous» ή οτιδήποτε άλλο κάτω από αυτή την ομπρέλα, καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στη σφαίρα γνωριμιών, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη θολούρα και τα μπαλώματα αυτού του αφηγήματος.

Είναι σαφές ότι δεν είναι ΟΚ να κάνετε κάποιον να αισθάνεται ότι είναι μίας χρήσης, αλλά δεν είναι επίσης ΟΚ να επιλέγετε όρους που έχουν αναπτυχθεί για να προστατεύουν αυτό ακριβώς.

Διαβάστε επίσης

Έρχονται αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες – Σύσκεψη στο Αστεροσκοπείο

Τζένη Καρέζη: Η εκπληκτική φωτογράφιση για το περιοδικό «Εικόνες» που σάρωσε τις πωλήσεις

Σχετικά Άρθρα
Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης: 8 σημάδια που το αποδεικνύουν και πώς θα το προλάβεις
Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης: 8 σημάδια που το αποδεικνύουν και πώς θα το προλάβεις
Η νέα φιλοσοφία ζωής που μας δείχνει πώς να ζούμε καλύτερα!
Η νέα φιλοσοφία ζωής που μας δείχνει πώς να ζούμε καλύτερα!
Φιλία: Όταν επικοινωνούμε με τα μάτια
Φιλία: Όταν επικοινωνούμε με τα μάτια
«Είμαστε Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», δήλωσαν οι χορευτές της Μαρίνας Σάττι
«Είμαστε Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», δήλωσαν οι χορευτές της Μαρίνας Σάττι
Το ανορθόδοξο φλερτ σήμερα
Το ανορθόδοξο φλερτ σήμερα
Έλληνες από το εξωτερικό στέλνουν λουλούδια στις μαμάδες τους με ένα «κλικ»
Έλληνες από το εξωτερικό στέλνουν λουλούδια στις μαμάδες τους με ένα «κλικ»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του