Φιλία: Όταν επικοινωνούμε με τα μάτια

Η στιγμή που σε κοιτάω και με κοιτάς και δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο. Τα έχουμε πει όλα με τα μάτια. Έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει. Γνωρίζουμε με μια ματιά τι νιώθει ο άλλος και ποια είναι η θέση του σε κάτι. Αυτό είναι φιλία. Και πραγματικά σκέφτομαι πόσο ανώτερο συναίσθημα είναι από τον έρωτα!

Αριστοτέλης περί φιλίας

Ο Αριστοτέλης έχει κατηγοριοποιήσει τη φιλία κατά το ηδύν, κατά το όφελος και κατά το ήθος. Δηλαδή χωρίζει τη φιλία σε φιλία της ωφελιμότητας, φιλία της απόλαυσης και φιλία αρετής και αγαθού.

Η φιλία της ωφελιμότητας

Ο αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης θεωρούσε ότι κατά τη φιλία της ωφελιμότητας τα δύο μέρη δεν τρέφουν αληθινά φιλικά συναισθήματα, αλλά διατηρούν τη σχέση τους για να αποκομίζουν οφέλη. Όταν τελειώνουν τα οφέλη, συνήθως τελειώνει και η φιλία.

Η φιλία της απόλαυσης

Το δεύτερο είδος συμπωματικής φιλίας βασίζεται στην απόλαυση. Μόλις τα ενδιαφέροντα των φίλων πάψουν να είναι κοινά, σταματάει και η απόλαυση και στο τέλος η φιλία. Συνήθως, αυτό συμβαίνει, επειδή μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και κάπου στο δρόμο αλλάζουμε.

Η φιλία της αρετής και του αγαθού

Το τρίτο είδος φιλίας βασίζεται στην κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι αξίες, τις οποίες αντιπροσωπεύουν που αποτελούν το κίνητρο διατήρησης του φιλικού τους δεσμού. Αυτή η φιλία κρατάει μέχρι τέλους, αλλά για τη δημιουργία της απαιτείται η ύπαρξη ενός βασικού επίπεδου καλοσύνης από όλα τα μέλη της σχέσης. Απαιτεί χρόνο και εμπιστοσύνη. Οι φίλοι που αντιμετώπισαν και ξεπέρασαν μαζί τις ίδιες δυσκολίες αναπτύσσουν οικειότητα μεταξύ τους.

Το ιαπωνικό Ικίγκάι

Κατά τους Ιάπωνες, η φιλία αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Ικιγκάι για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Τα μυστικά των αιωνόβιων Ιαπώνων που αφορούν σε μεγάλο βαθμό τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη φιλία, αποδεικνύουν πως το να μεγαλώνει κανείς είναι μια ευκαιρία για να συνεχίσει να είναι ενεργός, να συνεχίσει να χαμογελά, να συνεχίσει να δημιουργεί και να έρχεται σε επαφή με συνανθρώπους.

Η καλλιέργεια της φιλίας, αποτελεί μέρος της εξίσωσης της υγείας, στον πυρήνα της «joie de vivre», της χαράς της ζωής που κάνει τους Ιάπωνες να ζουν πολλά χρόνια γιορτάζοντας την κάθε αυγή, βρίσκεται η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων.

Η αγγλική θεώρηση της φιλίας

Ένα υπέροχο ποίημα του Άγγλου Brian Andrew Chalker από την άλλη, λέει ότι υπάρχει φιλία για ένα λόγο, για μία εποχή ή για μια ζωή (People come into your life for a reason, a season, or a lifetime).

Εάν η ύπαρξη ενός φίλου στη ζωή σου σε κάνει να αισθάνεσαι πιο χαρούμενος και ότι μπορείς να είσαι ο εαυτό σου. Εάν αισθάνεσαι ότι σε καταλαβαίνει και είναι παρών στη ζωή σου έμπρακτα. Εάν χαίρεται με την χαρά σου και στέκεται δίπλα σου στα δύσκολα. Εάν σου λέει τη γνώμη του με αγάπη και φροντίδα, χωρίς να υπάρχει κριτική, τότε είσαι πολύ τυχερός. Έχεις στη ζωή σου έναν πραγματικό φίλο!

Διαβάστε επίσης

Met Gala 2024: Τα μοναδικά make up looks που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Σωστό βάρος, σωστή διατροφή, άσκηση και όχι κακές συνήθειες κρατούν μακριά τα νοσήματα

Σχετικά Άρθρα
Six Breaths per Minute: Είναι το σώμα μας πάντα ένας ασφαλής χώρος για να εκφραστούμε ελεύθερα;
Six Breaths per Minute: Είναι το σώμα μας πάντα ένας ασφαλής χώρος για να εκφραστούμε ελεύθερα;
On/off σχέσεις: Όταν πρόκειται για ανακύκλωση ας περιοριστούμε στην οικολογική
On/off σχέσεις: Όταν πρόκειται για ανακύκλωση ας περιοριστούμε στην οικολογική
Τι είναι ο «Kανόνας του Ted Bundy» και γιατί μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τις γυναίκες
Τι είναι ο «Kανόνας του Ted Bundy» και γιατί μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τις γυναίκες
Η Εποχή της Μεγάλης Εξουθένωσης: Πώς η εργασία μας ρουφά ενέργεια ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο μας
Η «Εποχή της Μεγάλης Εξουθένωσης»: Πώς η εργασία μάς «ρουφά» ενέργεια ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο μας
Έρχεται το τέλος της υπερπροβολής των σχέσεων στα social media;
Έρχεται το τέλος της υπερπροβολής των σχέσεων στα social media;
Οι λόγοι που το 80% των σχέσεων αποτυγχάνουν
Οι λόγοι που το 80% των σχέσεων αποτυγχάνουν

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του