Τι Νέα;

Maya Angelou: Η εμβληματική Αφροαμερικανή συγγραφέας με το ελληνικό επώνυμο έγινε Barbie

Σε όλη της τη ζωή τιμήθηκε με τις ύψιστες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Μεταλλίου της Ελευθερίας επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών από τον Μπιλ Κλίντον.

Αυτή τη φορά η εμβληματική ποιήτρια, πεζογράφος, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  Μάγια Αγγέλου (Maya Angelou) τιμάται από την εταιρεία Mattel και γίνεται Barbie.

Η νέα αυτή κούκλα αποτυπώνει τη Μάγια Αγγέλου, φορά μαντήλι στο κεφάλι, κοσμήματα και φλοράλ φόρεμα με print στο καμπυλωτό της σώμα, και ακολουθεί την Ρόζα Παρκς και την Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ που έγιναν κι εκείνες κούκλες της σειράς Inspiring Women.

Στα χέρια της κρατά την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ξέρω γιατί κελαηδά το πουλί στο κλουβί», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1969.

«Οι προσπάθειές μας σχετίζονται με την απόφασή μας να φέρουμε περισσότερα Μαύρα πρότυπα στο προσκήνιο, οπότε δημιουργήσαμε μία κούκλα προς τιμήν της δρ. Μάγια Αγγέλου, της συγγραφέα κι ακτιβίστριας που χρησιμοποίησε τη φωνή και τη μοναδική γραφή της ώστε να συνδεθεί με τους ανθρώπους και να εμπνεύσει γενιές», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Mattel.

«Η δρ Μάγια Αγγέλου είχε μία πολυδιάστατη καριέρα, πολλά βραβεία και τεράστια αναγνώριση, περισσότερα από 50 διδακτορικά κι ένα Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Η υποψήφια για Βραβείο Εθνικού Βιβλίου 1970 αυτοβιογραφία της με τίτλο “Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί” συνεχίζει μέχρι σήμερα να συγκινεί αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει.

Ποια ήταν η Μάγια Αγγέλου

Η υπέροχη Μάγια Αγγέλου (Marguerite Annie Johnson), η Αφρομερικανή με το ελληνικό επώνυμο (διατήρησε το επώνυμο του συζύγου της, Έλληνα ηλεκτρολόγου, πρώην ναυτικού και μουσικού Tosh Angelos) ήταν ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, μουσικός, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια πανεπιστημίου.

Γεννήθηκε στο Σαν Λούις του Μισούρι τον Απρίλιο του 1928. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν τριών ετών και με τον αδελφό της πήγαν να ζήσουν με τη γιαγιά τους στο Αρκάνσας. Όταν ήταν οκτώ, βιάστηκε από το φίλο της μητέρας της και μόλις αποκάλυψε τι συνέβη, ο άνθρωπος που τη βίασε βρέθηκε νεκρός. Τρομαγμένη από τη δύναμη που είχαν τα λόγια της, επέλεξε να μην ξαναμιλήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια. Από αυτή την σιωπηρή αρχή προέκυψε μια νεαρή γυναίκα που τραγούδησε, χόρεψε, και έγραψε ποίηση.

Έλαβε δεκάδες βραβεία και πάνω από 50 τιμητικές διακρίσεις. Η Αγγέλου είναι περισσότερο γνωστή για τις επτά αυτοβιογραφίες της, οι οποίες επικεντρώνονται στην παιδική της ηλικία και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής της. Η πρώτη αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» (1969) περιγράφει την ζωή της μέχρι την ηλικία των 17 ετών και της χάρισε διεθνή αναγνώριση.

Έγινε ποιήτρια και συγγραφέας αφότου ανέλαβε μια σειρά από δουλειές ως νεαρή ενήλικας, συμπεριλαμβανομένων των μαγείρισσα, χορεύτρια σε νυχτερινά μαγαζιά, τραγουδίστρια, ηθοποιός στην όπερα Porgy and Bess, συντονίστρια σε συνέδρια της βόρειο-χριστιανών και δημοσιογράφος στην Αίγυπτο και την Γκάνα κατά την διάρκεια της αποικιοκρατίας της Αφρικής.

Ήταν σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και παραγωγός παραστάσεων, ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και μέλος του Κινήματος των Δικαιωμάτων των Πολιτών και εργάστηκε μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Μάλκολμ Χ.

Η Μάγια Αγγέλου μέσα από τα λόγια της

Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν

Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Μην παραπονιέσαι

Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και να σ’ αρέσει ο τρόπος που το κάνεις

Ζήτα αυτό που θέλεις και να είσαι προετοιμασμένος να το αποκτήσεις

Η ζωή γουστάρει να τη βουτάνε από το πέτο και να της λένε: «είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε».

Δεν πρέπει ποτέ να κάνεις πρώτη σου προτεραιότητα κάποιον που σε βλέπει απλά σαν μια εναλλακτική λύση.

Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία, ανεξάρτητα από το χρώμα τους.

Νομίζω πως το πιο σημαντικό πράγμα, πέρα από την πειθαρχία και τη δημιουργικότητα, είναι η τόλμη να τολμάς.

Ναυσικά Διαμαντοπούλου

Recent Posts

“Πόθεν έσχες”: Η νέα παράσταση της ομάδας 4Frontal στο Θέατρο Βεάκη

Με χιούμορ, ελαφράδα και σκωπτική διάθεση απέναντι σε μια συλλογική μνήμη που είναι γεμάτη αντιφάσεις,…

9 λεπτά ago

Yoga vs Pilates: Ποιο να επιλέξεις αν θες να κάψεις λίπος στην κοιλιά

Το λίπος της κοιλιάς είναι γνωστό ως το πιο επίμονο λίπος που δεν καίγεται εύκολα.…

16 λεπτά ago

Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»: Παρουσιάζει τις δύο τελευταίες του παραγωγές για την σεζόν 2023-2024

Έπειτα από μία επιτυχημένη χρονιά με απανωτά sold out και διθυραμβικές κριτικές, το Ολύμπια, Δημοτικό…

36 λεπτά ago

Οι δωρεάν ξεναγήσεις συνεχίζονται στην πόλη και τον Μάιο

Συνεχίζονται τον Μάιο οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας, ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της…

1 ώρα ago

«Ανασκάπτοντας την τροφή»: Βιτρίνα τέταρτη και διαδικτυακά

Με κεντρικό άξονα το ηθικό ερώτημα αν το ζώο είναι τροφή, η τέταρτη βιτρίνα του…

1 ώρα ago

Σπάνιες εικόνες: Μαύρος κύκνος εμφανίστηκε στο Δέλτα του Έβρου

Ένα μοναδικό θέαμα είχαν την ευκαιρία να δουν με τα μάτια τους, όσοι βρέθηκαν στις…

1 ώρα ago