Εικαστικά

«Ανασκάπτοντας την τροφή»: Βιτρίνα τέταρτη και διαδικτυακά

Με κεντρικό άξονα το ηθικό ερώτημα αν το ζώο είναι τροφή, η τέταρτη βιτρίνα του πρότζεκτ «Ανασκάπτοντας την τροφή» ανοίγει μία σειρά προβληματισμών σε σχέση με τη βία έναντι των ζώων. Μεταξύ προσωπικού και πολιτικού, βιωματικών εμπειριών χορτοφαγίας, φιλοσοφικών κειμένων για το τί είναι ένα «ζώο» οντολογικά και σε ποιο βαθμό η κατανόηση του ως τροφή ή όχι ορίζεται από γλωσσολογικές παραμέτρους, η Κυβέλη Λιγνού-Τσαμαντάνη με την θεωρητική της σκευή ανασκάπτει προσωπικές αναμνήσεις και αναζητά πιθανές απαντήσεις στην ηθική μας θέση απέναντι στα ζώα μέσα από την διερεύνηση του ρόλου των εικόνων και του ψηφιακού πολιτισμού. Η τέταρτη βιτρίνα του πρότζεκτ εκτός από μία εννοιολογική εγκατάσταση στο or.artspace, τοποθετείται και στον ψηφιακό χώρο μέσω μίας εικονο-λεκτικής εγκατάστασης σε τρία μέρη, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε στο: https://veganmeat.hotglue.me

Η Κυβέλη Λιγνού-Τσαμαντάνη είναι ιστορικός τέχνης, ερευνήτρια και επιμελήτρια, με ερευνητικό αντικείμενο την σχέση της εικόνας και της τέχνης με την ηθική. Είναι Λέκτορας Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο York St John. To 2022-2023 ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Humanities Research Centre του Πανεπιστημίου του York. Έλαβε το διδακτορικό της από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του York, με υποτροφία από το Arts and Humanities Research Council, καθώς και από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντης. Η διδακτορική της έρευνα επικεντρώθηκε στην ηθική της θέασης εικόνων θηριωδίας στην τέχνη και τη φωτογραφία του 21ο αιώνα. Πήρε το μεταπτυχιακό της στην ιστορία της τέχνης από το Πανεπιστήμιο του York (με υποτροφία από το ίδρυμα ΝΕΟΝ), και ολοκλήρωσε προπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Αγγλία. Από το 2022, συνδιοργανώνει το Visual Ethics Network, με χρηματοδότηση από το Centre for Modern Studies του Πανεπιστημίου του York.

Το έργο “ANIMAΛ or. m/eat” παρουσιάζεται στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού πρότζεκτ “Ανασκάπτοντας την τροφή”, το οποίο διερευνά τις συνθήκες ορατότητας των προσωπικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων με την τροφή στο σύγχρονο περιβάλλον.

Πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαπροσωπική σχέση μεταξύ εαυτής/-ού και «άλλης/-ου» μέσω της τροφής, στην καθημερινότητά μας, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα; Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ “Ανασκάπτοντας την τροφή” επιχειρεί να διερευνήσει τις πολύ προσωπικές και οικείες πλευρές, όσο και τις κοινωνικοπολιτικές όψεις της σχέσης μας με αυτό που γίνεται αντιληπτό ως «τροφή».

Η επιμελητική εκδοχή του πρότζεκτ θα προσφέρει ένα άλλο επίπεδο ορατότητας, μέσω της χρήσης της βιτρίνας (εν προκειμένω του or.artspace). Η βιτρίνα θα φέρει στο προσκήνιο του δημόσιου χώρου πτυχές των σχέσεων με την τροφή, που διαφορετικά παραμένουν κρυφές. Στον πυρήνα αυτού του πρότζεκτ, λοιπόν, βρίσκονται τα ερωτήματα: τι είναι η τροφή; τι σημαίνει να τρως; Κάθε μία από τις παρουσιάσεις που θα γίνουν θα δώσουν διαφορετικές απαντήσεις.

Η βιτρίνα του or.artspace αλλάζει μορφή κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο και οι ημερομηνίες θα ανακοινώνονται εγκαίρως. Η σειρά των έξι παρουσιάσεων θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με ένα γεύμα που θα έχει τη μορφή βρώσιμης εικαστικής εγκατάστασης.

Συμμετέχουν: Σοφία Γρηγοριάδου, Δήμητρα Κονδυλάτου, Απόστολος Λαμπρόπουλος, Άλκηστη-Λάρα Παπαδάκη, Ελπίδα Ρίκου, Κυβέλη Λιγνού-Τσαμαντάνη.

or.artspace

To or.artspace είναι το καλλιτεχνικό εργαστήριο της Ελπίδας Ρίκου, διδακτόρισσας κοινωνικής ψυχολογίας, ανθρωπολόγου και εικαστικού. Το or.artspace αποτελεί τόπο ανταλλαγών και μαθητείας για άτομα και μικρές ομάδες που ενδιαφέρονται έμπρακτα για την έρευνα στην τέχνη και τις κοινωνικές επιστήμες, όπως και για τη δημιουργία, έκθεση και πώληση έργων σύγχρονης τέχνης. Ο χώρος λειτουργεί από το 2021 στην Αθήνα, στην οδό Δημητρακοπούλου 89 στο Κουκάκι και φιιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και παρουσιάσεις, όπως και πρότζεκτ καλλιτεχνικής έρευνας.

https://orartspace.com/

https://www.facebook.com/Orartspace-108204383961592/

https://www.instagram.com/orartspace/

orartspace@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Πώς θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα: Ο καιρός ανά ημέρα

Ένα ελληνικό θρίλερ σπάει όλα τα ρεκόρ

infowoman team

Recent Posts

Σε λίγες ώρες αποχαιρετάμε τον Δακτύλιο στην Αθήνα – Πότε μπαίνει σε off mode

«Αντίο» στον Δακτύλιο θα πουν σε λίγο  οι Αθηναίοι, καθώς το μέτρο ελέγχου της κυκλοφορίας…

3 ώρες ago

Υπ. Υγείας για τις ελλείψεις σε Ιατρικό Προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

Αναφορικά με δημοσίευμα σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου και προς…

3 ώρες ago

Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;

Ο όρος «φλεβίτιδα» ή «φλεβίτης» δεν αποτελεί ιατρική έννοια, αλλά χρησιμοποιείται συχνά στην καθημερινότητα για…

5 ώρες ago

Συγκλονίζει η μητέρα της Σάνεν Ντόχερτι: «Είναι το όμορφο κορίτσι μου και η καρδιά μου»

Απαρηγόρητη είναι η μητέρα της Σάνεν Ντόχερτι από το χαμό της κόρης της, της διάσημης…

5 ώρες ago

«Φεγγάρι του Ελαφιού»: Από πού πήρε το όνομά της η Πανσέληνος του Ιουλίου

Το βράδυ της Κυριακής 21 Ιουλίου θα ανατείλει στον νυχτερινό ουρανό λαμπερή Πανσέληνος του Ιουλίου…

5 ώρες ago

Άκου την αγαπημένη σου μουσική με άνεση και χωρίς ανεπιθύμητους θορύβους

Η Dyson παρουσιάζει τα πρώτα της ακουστικά υψηλής πιστότητας, αποκλειστικά για ήχο: τα ακουστικά Dyson…

6 ώρες ago