Η συγγραφέας Μαρία Γιαννακοπούλου-Δακτυλίδη στο Infowoman: Πρέπει όλοι να ενημερωθούν γύρω από τον όρο γυναικοκτονία

η-συγγραφέας-μαρία-γιαννακοπούλου-δα

Η Μαρία Γιαννακοπούλου-Δακτυλίδη γεννήθηκε στη Νίκαια από γονείς φιλοπρόοδους που της γνώρισαν από πολύ μικρή ηλικία την αξία της λογοτεχνίας. Μεγαλώνοντας ανάμεσα σε πληθώρα βιβλίων, απολαμβάνει να ταξιδεύει μαζί τους σε πρωτόγνωρους κόσμους γεμάτους φως, συναισθήματα, γνώση, ομορφιά και πνευματική ελευθερία.

Έγραψε το πρώτο της διήγημα όταν ήταν οκτώ χρονών και έκτοτε εξακολουθεί να αποτυπώνει τα δικά της ονειρικά ταξίδια στο χαρτί. Έχει βραβευθεί σε σημαντικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει συμμετάσχει με διηγήματα και ποιήματα σε συλλογικές εκδόσεις. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αγγελάκη, το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα, “Το Άνθος της Ιεριχούς”. Ένα βιβλίο που θα σας καθηλώσει!

Εμείς, με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα, μιλήσαμε με την Μαρία Γιαννακοπούλου-Δακτυλίδη.

Τι σας ώθησε να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο και δη αστυνομικό;

Πάντα μου άρεσαν οι αστυνομικοί γρίφοι και η διαδικασία της επίλυσης ενός εγκλήματος αναλύοντας τα στοιχεία που ένας συγγραφέας παρουσιάζει στο αστυνομικό του βιβλίο. Ιδιαίτερα όταν καταλαβαίνω ποιος είναι ο ένοχος ή φτάνω πολύ κοντά στην ανακάλυψή του, χαίρομαι πάρα πολύ ενώ, ταυτόχρονα, απολαμβάνω και το ταξίδι που προηγείται μέχρι το τέλος της ιστορίας. Δεν είχα όμως σκεφτεί την πιθανότητα να γράψω εγώ ένα αστυνομικό βιβλίο μέχρι τη στιγμή που πήγα σε μια πολιτιστική εκδήλωση και γνώρισα έναν κύριο που ήταν από το εξωτερικό. Καθώς μιλούσαμε, άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό μου η ιδέα ότι θα μπορούσα να δημιουργήσω μια σκοτεινή ιστορία και να τον εντάξω σε αυτή. Το ίδιο βράδυ άνθισαν οι πρώτες σελίδες του αστυνομικού μου μυθιστορήματος, το Άνθος της Ιεριχούς.

Ποια ή ποιος είναι ο αγαπημένος σας αστυνομικός συγγραφέας;

Η αστυνομική λογοτεχνία μου κρατάει συντροφιά για πολλά χρόνια και έχω ξεχωρίσει ιδιαίτερους συγγραφείς, όπως την Ελίζαμπεθ Μάκιντος, την Άγκαθα Κρίστι, τον Πήτερ Τζέιμς, τον Ράουλ Γουίτφιλντ και τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Είναι γεγονός ότι κάποιοι αστυνομικοί συγγραφείς αρέσκονται να περιγράφουν απλουστευμένα την πλοκή τους με σκοπό την απλή διασκέδαση και χαλάρωση των αναγνωστών και άλλοι την εξελίσσουν πολύ δυνατά, περιγράφουν σε βάθος τους χαρακτήρες των ηρώων και κρατάνε την αγωνία των αναγνωστών αμείωτη έως την τελευταία πρόταση του βιβλίου τους. Γι’ αυτό δεν μπορώ να πω ότι έχω έναν αγαπημένο αστυνομικό συγγραφέα. Πιστεύω ότι όλοι οι συγγραφείς έχουν την δική τους θέση και αξία στην τεράστια οικογένεια της αστυνομικής λογοτεχνίας.

%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ad%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b10

Τι διαβάζετε αυτόν τον καιρό;

Επειδή ο ελεύθερος χρόνος μου είναι εξαιρετικά περιορισμένος λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεων μου και έχω ανάγκη να γεμίσω από πνευματική γαλήνη και όμορφες εικόνες, διαβάζω την ποιητική συλλογική Η Ασπίδα του Αχιλλέα, του Άγγλου ποιητή Γ. Χ. Ώντεν.

Έχετε γράψει ποίηση;

Γράφω ποίηση όποτε αισθάνομαι μεγάλη εσωτερική φόρτιση και θέλω να παίξω με τις λέξεις για να αλαφρώσω από τα έντονα συναισθήματα που με κατακλύζουν. Η συμπύκνωση των νοημάτων στα ποιήματα ερεθίζει την οξύνοια του νου μου. Σε ένα ποίημα κατασταλάζει η ψυχή του ποιητή και σε ένα στίχο ζει η κρυμμένη πραγματικότητα του αληθινού κόσμου. Κάποια από τα ποιήματά μου έχουν συμπεριληφθεί σε πολύ όμορφες συλλογικές εκδόσεις

Ποια είναι η γνώμη σας για τις γυναικοκτονίες που μας προβληματίζουν όλες και όλους;

Είμαι συγκλονισμένη από τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες που συμβαίνουν τα τελευταία 2 χρόνια στη χώρα μας. Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ενημερωθούν γύρω από τον όρο γυναικοκτονία, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Γυναικοκτονία είναι η δολοφονία μιας γυναίκας επειδή απλά είναι γυναίκα, δηλαδή εξαιτίας του φύλου της.

Ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία, στην οποία το επίκεντρο είναι ο άντρας κι όλα γίνονται με σκοπό την δική του εξυπηρέτηση και ικανοποίηση. Μεγαλώνοντας σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο, κάποιοι άντρες εμποτίζονται με τα πατριαρχικά στερεότυπα που θεωρούν την γυναίκα κατώτερη και κτήμα τους. Οι άνδρες αυτοί νομίζουν ότι είναι οι δυνατοί της οικογένειας, οι αρχηγοί του σπιτιού και η γυναίκα πρέπει να τους υπακούει.

Επομένως, όταν η σύντροφος ενός τέτοιου άντρα θελήσει να φύγει από τη σχέση τους ή δεν ανέχεται την κακοποιητική του συμπεριφορά, ο άντρας δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και προβαίνει σε βίαιες πράξεις, με αποκορύφωμα την δολοφονία, γιατί πιστεύει ότι η γυναίκα τού ανήκει και δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στη ζωή χωρίς αυτόν.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε σαν κοινωνία είναι να μεγαλώσουμε ισορροπημένα τα παιδιά μας με σωστά ήθη και αξίες, ώστε να αποτινάξουμε τα πατριαρχικά κατάλοιπα, τον μισογυνισμό και τον φυλετικό ρατσισμό. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας πως τα φύλα είναι ισότιμα και αξίζουν αλληλοσεβασμό και κατανόηση. Επίσης, όταν γνωρίζουμε ότι μια γυναίκα είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, πρέπει να την βοηθάμε, να μιλάμε, κι όχι να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ad%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b12

Mιλήστε μας για το βιβλίο σας; τι θα διαβάσουμε;

Το Άνθος της Ιεριχούς είναι μια δυναμική αστυνομική περιπέτεια που ξεκινά με την τραγική εξαφάνιση ενός κοριτσιού. Η αστυνόμος Ζερμπινέτα Στρατόκους που αναλαμβάνει την υπόθεση, ανακαλύπτει ότι δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Η διαφθορά, η απόκρυψη της αλήθειας, το ψέμα και η υποκρισία κυριαρχούν, συνθέτοντας ένα σαθρό υπόβαθρο εγκλημάτων που πλημμυρίζει ξαφνικά από ραγδαίες εξελίξεις και ακατάπαυστες ανατροπές, οι οποίες δρουν καταλυτικά και αποκαλυπτικά στις ζωές των εμπλεκόμενων ηρώων.

Τα αναπάντητα ερωτηματικά που εγείρονται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου θα απαντηθούν στο τέλος, εντείνοντας στο μέγιστο βαθμό την αγωνία και την λαχτάρα των αναγνωστών για να φτάσουν στη λύση του μυστηρίου. Ευελπιστώ ότι οι αναγνώστες θα ενθουσιαστούν με την καταιγιστική πλοκή και το Άνθος της Ιεριχούς θα τους προσφέρει ένα πολυτάραχο και απολαυστικό ταξίδι.

Διαβάστε επίσης

Η Νάνσυ Μαλλέρου στο Infowoman: “Υπάρχει ρατσισμός λόγω φύλου επαγγελματικά, ειδικά στις αμοιβές”

Η Ντένια Στασινοπούλου στο Infowoman: Ποιος ορίζει και ποιος κρίνει τι είναι διαφορετικό και τι δεν είναι;

Η φωτογράφος Κατερίνα Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου στο Infowoman: “Τα πιο συναρπαστικά ταξίδια, γίνονται στον καναπέ”

Σχετικά Άρθρα
Η Φένια Παπαδόδημα στο Infowoman: Όταν ο Χριστός έρθει στην ψυχή του ανθρώπου, τότε ο άνθρωπος γίνεται αλλιώς
Φένια Παπαδόδημα τι μας μαθαίνει η παράσταση “Φλανδρώ” για την απώλεια και τον μεγάλο πόνο;
Η Παρθενόπη Μπουζούρη στο Infowoman: Η Τέχνη δεν είναι απλά διασκέδαση!
Η Παρθενόπη Μπουζούρη στο Infowoman: Η Τέχνη δεν είναι απλά διασκέδαση!
Η Νάνσυ Μαλλέρου στο Infowoman: "Υπάρχει ρατσισμός λόγω φύλου επαγγελματικά, ειδικά στις αμοιβές"
Η Νάνσυ Μαλλέρου στο Infowoman: “Υπάρχει ρατσισμός λόγω φύλου επαγγελματικά, ειδικά στις αμοιβές”
Η Ντένια Στασινοπούλου στο Infowoman: Ποιος ορίζει και ποιος κρίνει τι είναι διαφορετικό και τι δεν είναι;
Η Ντένια Στασινοπούλου στο Infowoman: Ποιος ορίζει και ποιος κρίνει τι είναι διαφορετικό και τι δεν είναι;
%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b6%cf%89%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b10
Η φωτογράφος Κατερίνα Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου στο Infowoman: “Τα πιο συναρπαστικά ταξίδια, γίνονται στον καναπέ”
Η Δώρα Παρδάλη στο Infowoman: "Όσο υπάρχει η πατριαρχία, τόσο θα διαιωνίζεται και η έμφυλη βία"
Η Δώρα Παρδάλη στο Infowoman: “Όσο υπάρχει η πατριαρχία, τόσο θα διαιωνίζεται και η έμφυλη βία”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του