Η φωτογράφος Κατερίνα Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου στο Infowoman: “Τα πιο συναρπαστικά ταξίδια, γίνονται στον καναπέ”

η-φωτογράφος-κατερίνα-ζωιτοπούλου-μα

Κάθε τόπος είναι οι άνθρωποι που τον κατοικούν στις μικρές και καθημερινές στιγμές τους, με τα μικρά ή μεγάλα όνειρά τους. Κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει η φωτογράφος και μοντέρ Κατερίνα Ζωϊτοπούλου Μαυροκεφαλίδου. Στους ανθρώπους είναι το βλέμμα της, η ζωή τους με τα μικρά ή μεγάλα γεγονότα της αποτελεί τη διαρκή έμπνευσή της.

Στο νέο της φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο «Άνθρωποι και Τοπία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη, αιχμαλωτίζει τις στιγμές των ανθρώπων στους τόπους που ζουν μέσα από τη δική της ματιά. Ταξιδεύει στη Βόρεια Αφρική, στις Δαλματικές ακτές, στην Πράγα, στη Βουλγαρία, στο Παρίσι, στη Μασσαλία, στην Αλγερία, στο Μαρόκο, στην Τυνησία, στο Σεράγεβο, στο Μαυροβούνιο. Αλλά και στην Ελλάδα, Βόλος Καβάλα, Πλαταμώνας, Πρόχωμα.

Εμείς, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου λευκώματος, μιλήσαμε με την Κατερίνα Ζωϊτοπούλου Μαυροκεφαλίδου.

“Πάντα μου άρεσαν τα ταξίδια… Μακρινά ταξίδια σε άγνωστους τόπους, ονειρεμένους. Πάντα ακολουθούσα το φως, τον ήλιο, πήγαινα σε ζεστά μέρη, σε μέρη που το απόγεμα ο ήλιος έδινε ένα ζεστό πορτοκαλί φως γεμάτο αισιοδοξία. Και να στη Βρετάνη, μια παλιά ξεχασμένη Σιτροέν λουσμένη στο πορτοκαλί φως του απογευματινού ήλιου μπροστά σε ένα αγροτόσπιτο: η τέλεια φωτογραφία”, αναφέρει στο Infowoman.gr η καταξιωμένη φωτογράφος και μοντέρ.

Άνθρωποι και Τοπία: Το νέο φωτογραφικό λεύκωμα της Κατερίνας Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου

Κατερίνα Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου: “Τα ωραιότερα, τα πιο συναρπαστικά ταξίδια, γίνονται στον καναπέ”

“Βέβαια, τα ωραιότερα, τα πιο συναρπαστικά ταξίδια, γίνονται στον καναπέ με απλωμένους μπροστά μου ταξιδιωτικούς οδηγούς και πολύχρωμα φυλλάδια. Με τη φαντασία μου πετάω σε εξωτικά μέρη, σε μέρη που δε θα μπορούσα ποτέ να φτάσω. Από τη Χαβάη βρίσκομαι στα φιόρντ της Νορβηγίας και από εκεί στις γκέισες της Ιαπωνίας και στους Τουαρέγκ της Σαχάρας…”, μας λέει.

Η Κατερίνα Ζωϊτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου, ενώ στην Κρατική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της ίδιας πόλης έκανε σπουδές Κινηματογράφου και Φωτογραφίας, όπου αποφοίτησε το 1965 με έπαινο και Βραβείο Φωτογραφίας. Στη Γερμανία παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα, δουλεύοντας ως μοντέρ στην τηλεόραση και σε πολλές παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ, κ.α. Το 1983 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως μοντέρ σε δικό της εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ταινιών (μοντάζ) καθώς και σε διάφορες εξωτερικές παραγωγές της ΕΤ1, ΕΤ2, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Γεωργίας κ.λ.π.

%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b6%cf%89%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b10

“Όλη μου η ζωή είναι ένα ταξίδι: από τότε που έφυγα μικρό κορίτσι για τη Γερμανία, μέχρι που γύρισα, ώριμη γυναίκα πια, στην Ελλάδα. Κι ανάμεσα κι άλλα μικρότερα ταξίδια: στη Βόρεια Αφρική, στο Μαγκρέμπ. Πρώτα στην Αλγερία, τότε που προσπαθούσε να βρει τον σοσιαλιστικό της βηματισμό μέσα από το Ισλάμ. Στην τουριστική Τυνησία, στην άκρη της Σαχάρας τα παιδιά βγάζουν το μεροκάματο κάνοντας βόλτα με την καμήλα κάποια τουρίστρια ή πουλώντας τα «ρόδα της ερήμου», το σύμβολο της Σαχάρας. Και η νομάδα Φάτια στη σκηνή της, χαμογελώντας με κερνάει τσάι μέντας με μέλι και πίτα ψημένη στα κάρβουνα”, μας εξηγεί η Κατερίνα Ζωϊτοπούλου.

“Αρκετές φωτογραφίες μου με «βασανίζουν», έρχονται συχνά στο μυαλό μου”

“Σε όλα τα ταξίδια βρισκόμουν πάντα κοντά στη θάλασσα, στη θάλασσα που μας ενώνει: στο κορίτσι που τηλεφωνεί στον καλό της στο λιμάνι της Καβάλας, στον ψαρά στον Βόλο και στην ψαραγορά της Μασσαλίας”.

%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b6%cf%89%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b12

Ποιες, όμως, φωτογραφίες της ξεχωρίζει η Κατερίνα Ζωϊτοπούλου;

“Αρκετές φωτογραφίες μου με «βασανίζουν», έρχονται συχνά στο μυαλό μου. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω, θα σκεφτόμουν τρία διαφορετικά παιδιά: το κοριτσάκι που κοιτάζει θλιμμένο και φοβισμένο τα σημάδια από τις σφαίρες στην πρόσοψη της πολυκατοικίας στο Σεράγεβο, το «αγόρι με τον ήλιο στο πρόσωπο» που με κοιτάει από τη Σαχάρα και τον νεαρό οικοδόμο στο Αλγέρι που κοιτάζει χαμογελώντας με αισιοδοξία το αύριο που τον προσπέρασε…”, παραδέχεται.

“Δυστυχώς πολλές φωτογραφίες δεν μπόρεσα να τραβήξω στην Κασμπά, την παλιά πόλη στο Αλγέρι: πολυκοσμία και η ανησυχία να φωτογραφίζω γρήγορα και με καλυμμένη τη φωτογραφική μηχανή: οι Άραβες θεωρούν γρουσουζιά να φωτογραφίζονται!”

%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b6%cf%89%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b14

Για τη νέα της δουλειά, το φωτογραφικό λεύκωμα, «Άνθρωποι και Τοπία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη, μας λέει: “Το φωτογραφικό λεύκωμα των εκδόσεων Αγγελάκη περιλαμβάνει περίπου ενενήντα μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες από τα ταξίδια μου. Και σ’ όλα τα ταξίδια με συντροφεύουν πρόσωπα αγαπημένα, γνωστά και άγνωστα. Και παιδιά, πολλά παιδιά, παιδιά που παίζουν, που χαίρονται, που δουλεύουν, παιδιά που κοιτούν με σοβαρότητα ή με γέλιο και περιέργεια το αύριο που έρχεται”.

Διαβάστε επίσης

Η Δώρα Παρδάλη στο Infowoman: “Όσο υπάρχει η πατριαρχία, τόσο θα διαιωνίζεται και η έμφυλη βία”

Η Στέλλα Κρούσκα στο Infowoman: “Αφού το θέμα της υγείας δεν κατάφερε να μας ενώσει, δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να ελπίσουμε”

Η Σοφία Καζαντζιάν στο Infowoman για τον Μάριο Ιορδάνου: “Με ξεκλειδώνει και με βοηθάει να εξελίσσομαι”

Σχετικά Άρθρα
Η Φένια Παπαδόδημα στο Infowoman: Όταν ο Χριστός έρθει στην ψυχή του ανθρώπου, τότε ο άνθρωπος γίνεται αλλιώς
Φένια Παπαδόδημα τι μας μαθαίνει η παράσταση “Φλανδρώ” για την απώλεια και τον μεγάλο πόνο;
Η Παρθενόπη Μπουζούρη στο Infowoman: Η Τέχνη δεν είναι απλά διασκέδαση!
Η Παρθενόπη Μπουζούρη στο Infowoman: Η Τέχνη δεν είναι απλά διασκέδαση!
Η συγγραφέας Μαρία Γιαννακοπουλου-Δακτυλίδη στο Infowoman: Πρέπει όλοι να ενημερωθούν γύρω από τον όρο γυναικοκτονία
Η συγγραφέας Μαρία Γιαννακοπούλου-Δακτυλίδη στο Infowoman: Πρέπει όλοι να ενημερωθούν γύρω από τον όρο γυναικοκτονία
Η Νάνσυ Μαλλέρου στο Infowoman: "Υπάρχει ρατσισμός λόγω φύλου επαγγελματικά, ειδικά στις αμοιβές"
Η Νάνσυ Μαλλέρου στο Infowoman: “Υπάρχει ρατσισμός λόγω φύλου επαγγελματικά, ειδικά στις αμοιβές”
Η Ντένια Στασινοπούλου στο Infowoman: Ποιος ορίζει και ποιος κρίνει τι είναι διαφορετικό και τι δεν είναι;
Η Ντένια Στασινοπούλου στο Infowoman: Ποιος ορίζει και ποιος κρίνει τι είναι διαφορετικό και τι δεν είναι;
Η Δώρα Παρδάλη στο Infowoman: "Όσο υπάρχει η πατριαρχία, τόσο θα διαιωνίζεται και η έμφυλη βία"
Η Δώρα Παρδάλη στο Infowoman: “Όσο υπάρχει η πατριαρχία, τόσο θα διαιωνίζεται και η έμφυλη βία”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του