Πολλαπλή Σκλήρυνση – Ποια είναι η νόσος που χτυπά νεαρές ηλικίες – Η συνεργασία που θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και στη συνέχεια εκφύλιση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), καταστρέφοντας την μυελίνη που περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα. Δεν αποτελεί μεταδοτική, ούτε κληρονομική νόσο ενώ το ακριβές αίτιό της παραμένει ακόμη άγνωστο, με συνέπεια οι υπάρχουσες θεραπείες να είναι συμπτωματικές. Σε σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να παραλύσει, να τυφλωθεί και να αισθανθεί μούδιασμα στα άκρα. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι ανίατη αφού πρόκειται για αυτοάνοση κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο ίδιο το σώμα.

Περίπου 2.500.000 άτομα νοσούν παγκοσμίως και οι πάσχοντες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 12.000-14.000. Εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες στην ηλικία 20-40 ετών, με τις γυναίκες να την εμφανίζουν σε ποσοστό 2,5-3 φορές συχνότερα από τους άντρες.

Νωρίτερα σήμερα, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, ανακοιώθηκε η πρωτοβουλία υποστήριξης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) από την Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας. Και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του Ιατρικού κόσμου και των ασθενών, με κοινό στόχο την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η κα. Βασιλική Μαράκα, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Είναι πολύ σημαντική η πρόοδος που γίνεται στην έρευνα για την θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης σε όλα τα κράτη και μας γεμίζει αισιοδοξία για το αύριο. Όλα τα είδη ερευνών – Βασική Έρευνα, Κλινικές Μελέτες, Οικονομικές μελέτες – είναι πολύτιμα για τους ασθενείς. Όσον αφορά τις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, θεωρώ πως οι ασθενείς χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση για ποιο λόγο γίνονται, πόσο ασφαλείς είναι, πώς μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία κ.λπ. Ως εκπρόσωποι των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση επιθυμούμε την στήριξη από επιστημονικούς φορείς και χαιρόμαστε που πλέον έχουμε στο πλευρό μας την Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας.

Πάγιο αίτημά μας προς τους ειδικούς είναι να φροντίσουν τη νόσο μας. Από το περιβάλλον μας να την αγαπήσει και από το Κράτος Πρόνοιας να την κατανοήσει και να προσπαθεί τα μέγιστα, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς. Να μην ξεχνάμε πως παρά τις δυσκολίες η ζωή συνεχίζεται και εμείς είμαστε κυρίαρχοι αυτού του αυτοάνοσου και όχι αυτό στη ζωή μας.»

Ο κ. Νικόλαος Χ. Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ., Διευθυντής Β΄ Νευρολογικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας, ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας ανάφερε ότι «Η πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολλαπλής Σκλήρυνσης είχε ως κεντρικό θέμα την έρευνα για αυτήν την απομυελινωτική νόσο του ΚΝΣ, η οποία και οδηγεί σε κάποιου βαθμού προοδευτική εγκατάσταση αναπηρίας.

Στην πρόοδο αυτής της έρευνας οφείλουμε τις θεραπείες με τις οποίες ελέγχεται η ενεργότητα της νόσου και έχει αλλάξει η φυσική της πορεία σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.

Στην Πατρίδα μας λαμβάνει χώρα αξιόλογη έρευνα τόσο σε πειραματικό όσο και σε κλινικό επίπεδο συμβάλλοντας έτσι στη Διεθνή προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Οι επιστήμονες χρωστούν μεγάλο μέρος της επιτυχούς πορείας των ερευνών τους στην πρόθυμη και ελεύθερη συμμετοχή των ασθενών, τους οποίους και ευχαριστούν. Η Ελλάδα έδινε και δίνει μάχες σε πολλά επίπεδα στο διάβα της ιστορίας και σίγουρα δεν μπορεί να είναι απούσα από τον αγώνα που δίνεται παγκοσμίως στην έρευνα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και αυτός ο αγώνας είναι συλλογικός. Η Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης της νευρολογικής κοινότητας για την οργάνωση και λειτουργία εξειδικευμένων κέντρων Πολλαπλής Σκλήρυνσης για την έρευνα και αντιμετώπιση της νόσου, όπως συμβαίνει σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση από νευρολόγο βοηθούν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου και τη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής του ασθενούς

Η κα. Αλίκη Βρυεννίου, Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων της ΠΟΑμΣΚΠ και ασθενής με Πολλαπλή Σκλήρυνση, κλείνοντας την εκδήλωση δήλωσε ότι «Με την Πολλαπλή Σκλήρυνση έρχεται κανείς σε επαφή αιφνίδια και σε νεαρή συνήθως ηλικία. Το όνομά της και μόνο μπορεί να προκαλεί δέος και το άγνωστο της πορείας της ανασφάλεια. Η ιστορία της νόσου από πολλές δεκαετίες ενισχύει αυτήν την στάση από μεριάς των ασθενών και των συγγενών τους. Η πραγματικότητα. ωστόσο, εδώ και μία εικοσιπενταετία είναι άλλη με την εμφάνιση θεραπειών που πετυχαίνουν να ελέγξουν την πορεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Αυτή η πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης και επίπονης έρευνας από μεριάς των επιστημόνων.

Στη διαδικασία αυτή, καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος των ασθενών που με την εθελοντική συμμετοχή τους σε κλινικές μελέτες συνέβαλλαν σε αυτήν την πρόοδο. Οι ασθενείς με ΠΣ σε όλες τις πολιτισμένες χώρες δεν παραμένουν αδρανείς σε αυτές τις διαδικασίες. Δίνουν τη μάχη τους σε συνεργασία με τους ιατρούς συμμετέχοντας ενεργά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της έρευνας. Χωρίς την παρουσία τους δε θα μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση της νόσου. Αυτός είναι και ο στόχος μιας δυναμικής συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και τον αρμόδιο επιστημονικό φορέα, την Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά για τους ασθενείς στην Πατρίδα μας αλλά και όλου του κόσμου.»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Roche Hellas.

Σοφία Κωστάρα

Recent Posts

Στην εντατική ο Δημήτρης Κόκοτας – Σοβαρή η κατάστασή του

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μετά από έμφραγμα που υπέστη, νοσηλεύεται ο 55χρονος τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας, ο…

4 ώρες ago

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

9 ώρες ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

9 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

9 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

10 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

11 ώρες ago