Ο εμβολιασμός ενάντια στον covid μπορεί να πυροδοτήσει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα;

ο-εμβολιασμός-ενάντια-στον-covid-μπορεί-να

Eίναι γεγονός πως ο εμβολιασμός ενάντια στον covid εξακολουθεί να φοβίζει μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας. Κυρίως ανθρώπους με ιστορικό καρκίνων στο οικογενειακό περιβάλλον ή αυτοάνοσων νοσημάτων. Εμείς ρωτήσαμε τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας – Διαβήτη Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρο Δ.Σ. του Γ.Ν. Αθηνών “ΕΛΠΙΣ”  να μας πει τις πιθανότητες που υπάρχουν να πυροδοτηθούν μηχανισμοί εμφάνισης κάποιας νόσου.

Διαβάστε επίσης: Ο Π. Χαλβατσιώτης, επ. καθ. Παθολογίας, δίνει 5 κρίσιμες απαντήσεις για τα self tests, τα εμβόλια και τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής απάντησε εκτός από τις όποιες θεωρίες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ο φόβος εμφάνισης πιθανών παρενεργειών από τον εμβολιασμό δημιουργεί αρνητισμό σε αρκετούς συνανθρώπους μας.

Τα εμβόλια προφυλάσσουν την υγεία μας γιατί ενεργοποιούν τον ανοσοποιητικό μας μηχανισμό στην παραγωγή ειδικών αντισωμάτων απέναντι στον παθογόνο μικροοργανισμό, εξασφαλίζοντας έτσι την άμυνά μας.

Αν όμως το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ανενεργό λόγω κάποιου νοσήματος ή ειδικής θεραπείας τότε ο εμβολιασμός απλά δεν έχει καμία δραστικότητα και οπότε δεν συνιστάται. Τα συνήθη εμβόλια έναντι του ιού της γρίπης αλλά ή και άλλων νοσημάτων περιέχουν εξασθενημένες μορφές των ιών, οι οποίες όμως σε ένα οργανισμό μειωμένης ανοσίας μπορεί να αποδειχθούν πολύ ισχυρές και έτσι ο εμβολιασμός απαγορεύεται σε αυτές τις καταστάσεις.

Με κανένα όμως από τα εγκεκριμένα εμβόλια απέναντι στον κορονοϊό δεν χορηγείται εξασθενημένη μορφή του και επομένως δεν πρόκειται να αποτελέσουν επιβουλή για την υγεία αυτών των ασθενών. Ένα ιστορικό κακοήθειας δεν σημαίνει ενεργό νόσο αλλά και κάθε αυτοάνοσο νόσημα έχει τις δικές του κλινικές ιδιαιτερότητες και επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα δεν απασχολεί ουδόλως τον γιατρό και τον ασθενή ενώ μια αγγειίτιδα μπορεί να έχει και μοιραία κατάληξη.

Επομένως εξατομικευμένα και σε απόλυτη συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό θα αποφασιστεί ο εμβολιασμός κάποιου ατόμου με κάθε υποκείμενο νόσημα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες έτυχαν πρώτης προτεραιότητας στον εμβολιασμό παρόλο που λόγω της ηλικίας έχουν το πλέον ανίσχυρο ανοσοποιητικό μηχανισμό. Επομένως, ο εμβολιασμός σώζει αλλά αν υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία επειδή ανήκουμε σε ειδική υγειονομικά ομάδα η συζήτηση με τον προσωπικό μας γιατρό που είναι γνώστης του ιατρικού μας ιστορικού κι απόλυτα ενημερωμένος για τις ενδείξεις κι αντενδείξεις του εμβολιασμού, θα μας βοηθήσει να πάρουμε τη ορθή απόφαση.

Σχετικά Άρθρα
Πού θα κάνετε σήμερα, Πέμπτη 29/7, δωρεάν rapid test
Πού θα κάνετε σήμερα, Πέμπτη 29/7, δωρεάν rapid test
Από σήμερα η δυνατότητα απεξάρτησης μέσα στο χώρο Κράτησης Κορυδαλλού
Από σήμερα η δυνατότητα απεξάρτησης μέσα στο χώρο Κράτησης Κορυδαλλού
Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα
Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%8d-%ce%b8%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%890
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται σήμερα Κυριακή δωρεάν έλεγχοι για covid-19

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του