Μεγάλα τα οφέλη της σπιρουλίνας κατά του κορωνοϊού – Τι αναφέρει Έλληνας καθηγητής

μεγάλα-τα-οφέλη-της-σπιρουλίνας-κατά-τ

Πρόκειται για ένα μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινο-γαλαζωπού χρώματος. Το πράσινο χρώμα της οφείλεται στη χλωροφύλλη ενώ το γαλάζιο-μπλε στη φυκοκυανίνη. Φύεται σε αλκαλικές λίμνες, που είναι πλούσιες σε μέταλλα. Για μεγαλύτερη παραγωγή η σπιρουλίνα καλλιεργείται σε εργαστήρια. Ο λόγος που καλλιεργείται σε εργαστήρια είναι επειδή μειώνεται ο κίνδυνος να επιμολυνθεί από άλλους μικροοργανισμούς, μύκητες ή βακτήρια. Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών.

Εξαιτίας της πλούσιας σύνθεσή της, η σπιρουλίνα, παρουσιάζει πλήθος ευεργετικών για τον οργανισμό μας δράσεων.

Πρωτεΐνες

Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη της σπιρουλίνας περιέχει όλα τα αμινοξέα αλλά σε μικρότερες ποσότητες από αυτές του αυγού, του κρέατος και του γάλακτος.

Βιταμίνες

Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β5 και Β6. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, της οποίας η βιολογική αξία είναι 49% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της συνθετικής βιταμίνης Ε. Περιέχει σε υψηλές ποσότητες και β-καροτίνη (προβιταμίνη Α). Αντίθετα από τη συνθετική βιταμίνη Α και εκείνη των ιχθυελαίων, η β-καροτίνη είναι μη τοξική ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες.

Σίδηρος

Αποτελεί πηγή βιοχημικού σιδήρου και συγκεκριμένα είναι 58 φορές πιο πλούσια πηγή σιδήρου σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το βοδινό συκώτι. Κάθε 10 γραμμάρια σπιρουλίνας μπορεί να περιέχουν μέχρι και το 70% των ελάχιστων ημερήσιων απαιτήσεων ενός ανθρώπου σε σίδηρο.

Προσφέρει πρόληψη, αλλά και ίαση

Για πρόληψη προσβολής και επιβοηθητική ίαση του κορωνοϊού με την υπερτροφή Σπιρουλίνα μιλά ο Dr. Γεώργιος Τσιρόπουλος, πρώην Δ/ντής Ερευνών του «Δημόκριτου» και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης.

Μιλώντας στο iefimerida για τα πολλαπλά οφέλη της Σπιρουλίνας ο Dr. Γεώργιος Τσιρόπουλος. Για να εμποδιστεί η ανεξέλεγκτη διάδοση του κορωνοϊού εφαρμόζονται πρακτικά μέτρα, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η επιβολή καραντίνας, κλπ.

Σπιρουλίνα στον κορωνοϊό

Πέραν αυτών των μέτρων προστασίας, η επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής προτείνει τη χρήση φυτικών βιομορίων (phytonutrients), τα οποία δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν το επίπεδο υγείας των ανθρώπων, έτσι ώστε ο ιός να μη βρίσκει πρόσφορο έδαφος προσβολής, ενώ συγχρόνως, προσφέρουν επιβοηθητική ίαση, σε περιπτώσεις εξελισόμενων προσβολών.

Η σπιρουλίνα είναι το κορυφαίο φυτικό βιομόριο το οποίο προσφέρει σε «πακέτο» εκτός από πρωτεϊνη (70%), βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα μοναδικά βιομόρια, όπως λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6, ω-9), φυτοχρωστικές (χλωροφύλλη, καροτίνες, φυκοκυανίνες), ένζυμα και ιχνοστοιχεία. Γι’ αυτό η σπιρουλίνα είναι το Νο 1 καλύτερο «πακέτο» με όλα τα βιομόρια ανέπαφα, όπως τα έφτιαξε η φύση και έχει αναγνωριστεί επίσημα και διεθνώς ως superfood από τον ΟΗΕ, με αναγνώριση της δυνατότητας χρήσης της για επιβοηθητική ίαση (supplementary cure), σε πολλές ασθένειες ή προβληματικές καταστάσεις υγείας, μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεύτερη αναγνώριση της αξίας της Σπιρουλίνα είναι από τη ΝΑΣΑ, η οποία την χρησιμοποιεί ως στοιχείο της δίαιτας των αστροναυτών, χαρακτηρίζοντας την ως : The food of the future.

Αντιϊκή Δράση

Η αντιϊκή δράση της έχει αναφερθεί σε πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Συγκεκριμένα, σε χαμηλές δοσολογίες παρεμποδίζει την αναπαραγωγή των ιών, ενώ σε υψηλές δοσολογίες μπλοκάρει εντελώς την αναπαραγωγή τους.

Εκχυλίσματα σπιρουλίνας (ca-sp, calcium spirulina) παρεμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό πολλών ιών, εμποδίζοντας τη διεισδυσή τους στα ανθρώπινα κύτταρα χωρίς καμία τοξικότητα στα κυτταρά μας. Δηλαδή δεν σκοτώνουν τους ιούς άμεσα, αλλά δεν επιτρέπουν την είσοδο και τον πολλαπλασιαμό τους μέσα στα κύτταρα των ξενιστών. Η αντιϊική δράση του εκχυλίσματος ca-sp έχει διαπιστωθεί στους ιούς : adenovirus 40, HSV-1, influenza virus, HVMV, MUMPS, MEASLES, HIV-1, HIV-2.

Ερευνες επιστημόνων του National Cancer Institute των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ουσίες (extracts) spirulina και άλλων κυανοφικών (σύνολο 60), έχουν σημαντικές αντιϊικές δυνατότητες μειώνοντας την παθογένεια λόγω ιώσεων.

Μελέτες για τη χρήση σπιρουλίνας κατά του κορωνοϊού

Η σπιρουλίνα και τα εκχυλίσματά της έχουν αποδειχθεί ότι είναι ικανά να ελέγχουν σημαντικά πολλές ιώσεις που οφείλονται σε παρόμοιους του COVID-19 ιούς.

Αυτή την περίοδο ερευνητές στις ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ευρώπη και Ιαπωνία μελετούν τις δυνατότητες της χρήσης τους εναντίον του COVID-19, ως παράγοντα επιβοηθητικής ίασης.

Κλινικές μελέτες, ο ΟΗΕ και η NASA επιβεβαιώνουν ότι η σπιρουλίνα είναι μία ασφαλής υπετροφή που μπορεί να λαμβάνεται από όλους για εξασφάλιση υγείας, με ιδιότητες τόσο προφυλακτικές, όσο και θεραπευτικές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η λήψη σπιρουλίνας από άτομα που έχουν βρεθεί ασυμπτωματικοί ή έχουν αποθεραπευθεί και ο οργανισμός τους έχει ανάγκη μία δυνατή υπερτροφή.

Με πληροφορίες από mednutrition και iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα
Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα
Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%8d-%ce%b8%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%890
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται σήμερα Κυριακή δωρεάν έλεγχοι για covid-19
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας - Μένουν στο σώμα μας μερικές μέρες
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας – Μένουν στο σώμα μας μερικές μέρες
ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται σήμερα Σάββατο δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό
ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται σήμερα Σάββατο δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του