Categories: FeaturedInfohealth

Έλληνες επιστήμονες δίνουν ελπίδες για θεραπεία της λευχαιμίας με κολλύριο

Μια δραστική ουσία που περιέχεται σε οφθαλμικές σταγόνες δίνει υποσχέσεις ότι μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας. Την σπουδαία αυτή ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου Wellcome Sanger Institute και των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Νότιγχαμ, με επικεφαλής ερευνητές ελληνικής και κυπριακής καταγωγής.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εν λόγω ουσία (SPHINX31) στοχεύει σε ένα σημαντικό γονίδιο του καρκίνου (SRPK1) και μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα στους ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (Ο.Μ.Λ.) χωρίς να κάνει ζημιά στα υπόλοιπα μη λευχαιμικά κύτταρα. Επικεφαλής της πολυμελούς ερευνητικής ομάδας είναι οι Γιώργος Βασιλείου, Τόνυ Κουζαρίδης και Κώστας Τζελέπης.

Τι είναι η Οξεία Μυελογενής Λευχαιμία

Η Ο.Μ.Λ. είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του αίματος, που πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών και συχνά απαιτεί μήνες εντατικής χημειοθεραπείας και παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο. Εκδηλώνεται στα κύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία σταδιακά εκτοπίζουν τα υγιή κύτταρα, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων και αιμορραγίας.

Οι θεραπείες ουσιαστικά είναι οι ίδιες εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ στην πλειονότητα των ασθενών ο καρκίνος δεν θεραπεύεται. Ένας υποτύπος της Ο.Μ.Λ. που αφορά μια μετάλλαξη στο γονίδιο MLL έχει ιδιαίτερα κακή πρόγνωση.

Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο (SRPK1), το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην Ο.Μ.Λ. που σχετίζεται με το MLL. Η αναστολή του SRPK1, η οποία επιτυγχάνεται χάρη στην ουσία SPHINX31 (που αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε κολλύριο για τη νεοαγγειακή νόσο του αμφιβληστροειδούς), «φρενάρει» την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στην Ο.Μ.Λ. όπως έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια, χωρίς να καταστρέφει τα γειτονικά υγιή βλαστικά κύτταρα του αίματος και χωρίς άλλες ορατές παρενέργειες.

«Η νέα μελέτη αφήνει υποσχέσεις ως μια πιθανή νέα προσέγγιση για τη θεραπεία αυτής της επιθετικής λευχαιμίας στους ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Γ. Βασιλείου. Ο δρ Κ. Τζελέπης εξέφρασε την ελπίδα ότι η μελέτη «μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε άλλους καρκίνους όπως ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού».

Μαρία Ιωαννάτου

Recent Posts

Δώστε με την ψήφο σας «φωνή» στις γυναίκες όλου του κόσμου

«Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα: Ιστορίες Επιβίωσης και Επιτυχίας», το βιβλίο της Ελισάβετ Φιλιππούλη, το…

4 ώρες ago

Το μυστικό για να καραμελώσετε τα κρεμμύδια για τέλεια σπιτικά burgers

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια έχουν την ικανότητα να εξισορροπούν τις αλμυρές και όξινες γεύσεις και να…

10 ώρες ago

7 ιδέες με αλείμματα για πρωινό- Πόσες θερμίδες έχει το καθένα, τα υπέρ και τα κατά

Το πρωινό αποτελεί ένα από τα βασικότερα και πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας και μας…

10 ώρες ago

Μαρέβα Μητσοτάκη: Η “Χρυσή Ελληνίδα” σχεδιάστρια που κρύβεται πίσω από το εντυπωσιακό κολιέ

Στον Λευκό Οίκο βρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στο επίσημο ταξίδι του στις…

10 ώρες ago

Το Κόκκινο Ποτάμι: Επιστρέφει στο Open η σειρά που καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό

Το Κόκκινο Ποτάμι, η σειρά του Μανούσου Μανουσάκη που αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό, επιστρέφει…

11 ώρες ago