Χρόνια ημικρανία, μια αόρατη διαταραχή – Ποια η θεραπεία

χρόνια-ημικρανία-μια-αόρατη-διαταραχ

H ημικρανία είναι μια σύνθετη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επεισόδια μέτριας έως σοβαρής κεφαλαλγίας.

“Εντοπίζεται συνήθως ετερόπλευρα και παρουσιάζει σφύζοντα χαρακτήρα με συνοδό, πολλές φορές, ναυτία και ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο. Επίσης, μπορεί να εμφανίζεται αύρα με πλήρως αναστρέψιμα, συνηθέστερα οπτικά ή αισθητικά συμπτώματα. Ανάλογα με το αν προηγείται ή όχι αύρα, και ανάλογα με τη συχνότητα των επεισοδίων, ταξινομείται σε διάφορους υποτύπους, μας λέει η Γεωργία Ξηρομερήσιου, επίκουρος Καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η χρόνια ημικρανία

Χαρακτηρίζεται από εμμένουσα και χρόνια συμπτωματολογία. Συγκεκριμένα, ο ασθενής θα πρέπει να εμφανίζει κεφαλαλγία για 15 ή και περισσότερες μέρες το μήνα και για τουλάχιστον 3 μήνες. Από τις 15 αυτές ημέρες κεφαλαλγίας, οι 8 τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν τους ειδικούς χαρακτήρες της ημικρανίας.

Η ημικρανία είναι μια πολύ συχνή κατάσταση και επηρεάζει περίπου το 12% του πληθυσμού. Συγκεκριμένα 17% των γυναικών και 6% των ανδρών υποφέρουν από ημικρανία. Φαίνεται να υπάρχει κάποια κληρονομικότητα, καθώς σε οικογένειες εμφανίζει μεγαλύτερη συχνότητα.

‘Εχουν εντοπισθεί διάφοροι εκλυτικοί παράγοντες που επηρεάζουν σε διαφορετικό βαθμό τον κάθε ασθενή, όπως το στρες, οι ορμονικές αλλαγές, οι καιρικές συνθήκες, διάφορες τροφές, η αϋπνία, η κόπωση κ.ά.

“Χτυπά” άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας

“Η ημικρανία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και θεωρείται μια συχνή αιτία ανικανότητας, που οδηγεί σε πολλές χαμένες ημέρες εργασίας και παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες. Αφορά κυρίως άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας για αυτό και οι επιπτώσεις της είναι σοβαρές ακόμη και στην οικονομία”, τονίζει η κ. Ξηρομερήσιου. “Το σημαντικότερο με τη συγκεκριμένη διαταραχή είναι το γεγονός ότι υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να υποθεραπεύεται. Σε αυτό συντελεί η ανεπαρκής ενημέρωση, η λανθασμένη και απαρχαιωμένη πεποίθηση ότι θα πρέπει να μάθει να ζει κανείς με αυτό και η έλλειψη εμφανούς αναπηρίας με αποτέλεσμα να υπάρχει μια υποτίμηση της διαταραχής.”

Θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα είναι ευτυχώς πολλές και αφορούν τόσο την επεισοδιακή, όσο και τη χρόνια ημικρανία. Το κλειδί στην αντιμετώπιση ενός οξέος επεισοδίου έγκειται στην έγκαιρη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως οι τρυπτάνες με σκοπό την διακοπή της εξάπλωσης της κεφαλαλγίας. Από την άλλη, στη χρόνια ημικρανία απαιτείται ένας κατάλληλος θεραπευτικός σχεδιασμός με σκοπό τη μείωση της συχνότητας, της έντασης και της διάρκειας των επεισοδίων.

Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο ή άλλα προβλήματα υγείας που παρουσιάζει ο ασθενής μπορεί να επιλέξουμε να χορηγήσουμε β-αναστολείς, συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά ή και αναστολείς των διαύλων ασβεστίου. Η επιλογή, η δόση και χρόνος χορήγησης του κάθε φαρμάκου γίνεται αποκλειστικά από τον θεράποντα νευρολόγο.

Επίσης, νέα φάρμακα με διαφορετικό τρόπο δράσης έχουν αναπτυχθεί, κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες και αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα και στην Ελλάδα. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων και δρουν κατά του πεπτιδίου GCRP ή των υποδοχέων του και έχουν ένδειξη στην προληπτική θεραπεία της ημικρανίας.

Η συμβολή του Botox

Ξεχωριστή θέση στην προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας εδώ και 10 περίπου χρόνια, έχει και η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (BOTOX).

To BOTOX φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην χρόνια ημικρανία, καθώς μειώνει σημαντικά τη συχνότητα και σοβαρότητα των επεισοδίων και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Ο τρόπος δράσης του δεν είναι ξεκάθαρος. Φαίνεται ότι η βοτουλινική τοξίνη έχει την ιδιότητα να αδρανοποιεί τα νευροπεπτίδια που προκαλούν πονοκέφαλο, καθώς και να αναστέλλει τη διαδικασία μετάδοσης του αισθήματος πόνου μέσω των νεύρων.

“Η θεραπεία εκτός από αποτελεσματική, είναι και εξαιρετικά ασφαλής. Στις μελέτες σε ασθενείς με ημικρανία, συχνότερες παρενέργειες ήταν ο ήπιος πόνος, η ευαισθησία και το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Συνήθως εγχύεται σε 31 διαφορετικά σημεία που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους μυς του προσώπου και του αυχένα, σε συγκεκριμένη δοσολογία που επαναλαμβάνεται κάθε τρεις μήνες. Είναι μια ασφαλής διαδικασία όταν διενεργείται από εξειδικευμένους στην μέθοδο νευρολόγους. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το ΒΟΤΟΧ χορηγείται για τη χρόνια ημικρανία, μετά από σχετική έγκριση, δωρεάν, αφού όμως προηγουμένως έχουν χορηγηθεί άλλες θεραπείες από του στόματος που έχουν αποτύχει. Επομένως, απαιτείται να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, εκτός αν ο ασθενής επιθυμεί να καλύψει το κόστος ο ίδιος”, σύμφωνα με την κ. Ξηρομερήσιου.

Μπορεί πλέον ο ασθενής με χρόνια ημικρανία να αισθάνεται πραγματικά αισιόδοξος, αρκεί να αναζητήσει βοήθεια και να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη θεραπευτική στρατηγική που θα του προτείνει ο ειδικός με το BOTOX να αποτελεί μια σημαντική επιλογή.

*Ευχαριστούμε την καθηγήτρια Γεωργία Ξηρομερήσιου, επίκουρο Καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη συμβολή της στο άρθρο.

%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%8c%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%870

Σχετικά Άρθρα
Σαγιονάρες: Γιατί να τις αποφύγετε - Οι SOS ορθοπεδικοί μάς συμβουλεύουν
Σαγιονάρες: Γιατί να τις αποφύγετε – Οι SOS ορθοπεδικοί μάς συμβουλεύουν
Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι είναι σωστό να τη μετράω; Στο δεξί ή το αριστερό;
Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι είναι σωστό να τη μετράω; Στο δεξί ή το αριστερό;
Πολύ αυξημένος ο αριθμός των ατόμων με long COVID - Τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα
Πολύ αυξημένος ο αριθμός των ατόμων με long COVID – Τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα
Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Γιατί είναι πιο συχνές στις γυναίκες
Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Γιατί είναι πιο συχνές στις γυναίκες
Δείτε τους τρόπους για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών
Δείτε τους τρόπους για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών
Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης ένας 40χρονος με ευλογιά των πιθήκων στη Λάρισα
Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης ένας 40χρονος με ευλογιά των πιθήκων στη Λάρισα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του