Αρχική > Featured > Ημικρανία: Δεν θεραπεύεται με αλόγιστη χρήση αναλγητικών, φιλικές συμβουλές και ξεμάτιασμα

Ημικρανία: Δεν θεραπεύεται με αλόγιστη χρήση αναλγητικών, φιλικές συμβουλές και ξεμάτιασμα

Η ημικρανία είναι το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τεριδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας.

Μότο μάλιστα της Εταιρείας είναι το εξής “Οι κεφαλαλγίες δεν σκοτώνουν ζωές, αλλά ημέρες ζωής. Το οφείλεις στον εαυτο σου να τις κερδίσεις πίσω.”

Συγχρόνως, υποστηρίζει την άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας πάθησης είναι η πρόληψη που επιτυγχάνεται μέσα από την ενημέρωση του πληθυσμού και για το λόγο αυτό τολμά μια μεγάλη εκστρατεία με αφορμή την την Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας στις 12 Σεπτεμβρίου.

Η παγκόσμια έρευνα, παρά την περιορισμένη χρηματοδότηση, αποκαλύπτει νέες θεραπείες με μεθόδους σχεδόν διαστημικές. Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με τη παθοφυσιλογία της ημικρανίας και συσκευές νευρο-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των άλλων Κεφαλαλγιών, όπως είναι η αθροιστική Κεφαλαλγία.

Τι γίνεται στη χώρα μας

Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη θεραπευτική κατάσταση που επικρατεί τώρα.

Όσοι υποφέρουν από συχνές Κεφαλαλγίες πρέπει απαραίτητα να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα.

Οι συχνές κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται, μπορεί να μην ξεριζώνεται το πρόβλημα, αλλά η ακούφιση που η ιατρική θεραπεία προσφέρει αλλάζει πραγματικά τη ζωή του αρρώστου και της οικογένειάς του.

Η αλόγιστη χρήση αναλγητικών επιδεινώνει το πρόβλημα

Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ούτε το ξεμάτιασμα.

Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας http://www.kefalalgia.gr/index.php/el), που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους Κεφαλαλγικούς ασθενείς.