Μπακαλιάρος με κουρκούτι ούζου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

μπακαλιάρος-με-κουρκούτι-ούζου-για-το

Οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν καθαρά οικονομικοί και πρακτικοί. Επειδή η ενδοχώρα δεν μπορούσε να προμηθεύεται φρέσκα ψάρια με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές, ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση.

Φέτος μπαίνουμε στην κουζίνα και ετοιμάζουμε μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής συνταγής, χωρίς όμως να μπούμε σε μπελάδες, ακολουθώντας τις οδηγίες του Δημήτρη Σκαρμούτσου. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ούζο για το κουρκούτι αντί για μπίρα και το αποτέλεσμα θα είναι απλά εκπληκτικό!

Υλικά

Για τον μπακαλιάρο:

4 φιλέτα μπακαλιάρου

1 φλ. γάλα

½ κ.γ. σόδα

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.σ. ούζο

λίγο αλάτι

πιπέρι, κατά βούληση

ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά:

2 μεγάλες φέτες ψωμί

1 φλ. καρύδια

2-4 σκελίδες σκόρδο

αλάτι, κατά βούληση

2/3 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τον μπακαλιάρο:

Μουσκεύουμε τον μπακαλιάρο για 12 ώρες. Τον στραγγίζουμε, τον σκεπάζουμε με νερό και τον αφήνουμε για ακόμη 30 λεπτά. Στραγγίζουμε πάλι τον μπακαλιάρο και τον τοποθετούμε σε διπλό απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέχρι να στεγνώσει εντελώς.

Για το κουρκούτι:

Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε το ούζο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να πάρουμε ένα λείο και πηχτό μείγμα. Βυθίζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου στο κουρκούτι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστός συνοδεία σκορδαλιάς.

Για τη σκορδαλιά:

Σε ένα μπολ βάζουμε τις φέτες του ψωμιού για να μαλακώσουν. Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ τα καρύδια, το σκόρδο, αλάτι και το μισό ελαιόλαδο και γυρνάμε για λίγο το διακόπτη. Βγάζουμε το ψωμί από το νερό και το στραγγίζουμε με τα χέρια μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το ψωμί στο μείγμα με τα καρύδια. Γυρνάμε και πάλι τον διακόπτη του μπλέντερ και ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουμε μια πηχτή κρέμα.

Πηγή: www.dimitrisskarmoutsos.gr

Σχετικά Άρθρα
%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%cf%81%ce%ae%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%bf-%cf%88%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%ad%cf%86%cf%81%ce%b90
«Εναλλακτικό» και γρήγορο ψαρονέφρι με αποξηραμένα φρούτα και αμύγδαλα
%cf%86%ce%b9%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b10
Φιογκάκια με σπαράγγια και μανιτάρια
%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-to-extra-tip-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%b40
Μανιταρόπιτα Παραδοσιακή – To extra tip της ειδικού για να μειώσουμε τη θερμιδική της αξία
kugelhopf-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%87%ce%b1%ce%bb0
Kugelhopf: Μια παραλλαγή για το κλασικό πασχαλινό τσουρέκι από τον Γιώργο Λαΐδη που θα λατρέψετε!
%cf%81%ce%bf%ce%be%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba0
Ροξάκια της γιαγιάς – Εύκολα, κλασικά και πεντανόστιμα!
%ce%bd%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b8%cf%8c%cf%81%ce%b9%ce%b60
Νοστιμότατες αγκινάρες με μαραθόριζα και λαχανικά!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του