Ιδού μια παλαιά συνταγή παραδοσιακών ελληνικών κουραμπιέδων από την Πελοπόννησο

ιδού-μια-παλαιά-συνταγή-παραδοσιακών

Παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα των ημερών των Χριστουγέννων!

Ιδού μια παλαιά συνταγή παραδοσιακών ελληνικών κουραμπιέδων από την Πελοπόννησο

Για να φτιάξουν (100 κομμάτια) παίρνουν:

1,5 κ. αλεύρι (ή «όσο πάρει»),

1 κ. φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος,

δυο κρόκκους αυγών,

ένα ποτήρι (του κρασιού) καλό κονιάκ,

ένα κουταλάκι (γλυκού) σόδα,

δυο κουταλάκια (γλυκού) μπέικινγκ πάουντερ,

5 βανίλλιες

ένα ποτήρι του νερού άχνη ζάχαρης, και

δυο φλ. (τσαγιού) αμύγδαλα, που τα ξεφλουδίζουν και τα καβουρδίζουν.

Σχετικά άρθρα: Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: Όσα δεν γνωρίζουμε για την ιστορία των πιο αγαπημένων γλυκών των Χριστουγέννων

Κτυπάνε το βούτυρο, προσθέτουν ζάχαρη, κρόκκους αυγών και βανίλλιες, και μετά το κονιάκ, στο οποίο έχουν διαλύσει την σόδα και το μπ. πάουντερ. Μέσα στο μείγμα ρίχνουν το αλεύρι, έως ότου γίνει η ζύμη εύπλαστη. Μετά ρίχνουν και τα αμύγδαλα και τα ανακατέβουν.

Τα ψήνουν στους 140οC περίπου 50΄ στον «αέρα».

Οι πατροπαράδοτοι κουραμπιέδες των Ιώνων ήταν σε σχήμα φύλλου δένδρου.

Οι Χιώτες βάζουν και μαστίχα Χίου.

Άλλοι βάζουν μέσα και φουντούκια!

Φημισμένοι οι κουραμπιέδες Λαμίας και Νέας Καρβάλης (Καβάλας).

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Τάματα και αναθήματα». Απόσπασμα από το υπό έκδοσιν έργο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ «ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%ac-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8e%ce%bd0

Φωτογραφία Βούλα Παπαιωάννου από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη!

Σχετικά Άρθρα
%ce%b3%ce%b5%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%b9%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%cf%8c%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b10
Γεμιστές πιπεριές με κινόα- Τα απόλυτα εναλλακτικά γεμιστά!
Μελεκούνι: Πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου - Μπήκε στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Μελεκούνι: Πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου – Μπήκε στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Πώς να φτιάξετε πανεύκολα ρολάκια κανέλας χωρίς ζάχαρη
Πώς να φτιάξετε πανεύκολα ρολάκια κανέλας χωρίς ζάχαρη
Γευστικότατο κοτόπουλο με noodles και σουσάμι- Δοκιμάστε το!
Γευστικότατο κοτόπουλο με noodles και σουσάμι- Δοκιμάστε το!
Απίθανο κέικ λεμόνι με καρύδα και κονιάκ
Απίθανο κέικ λεμόνι με καρύδα και κονιάκ – Ο, τι πρέπει για τον καφέ!
Συνταγές για 5 ζεστά ροφήματα - Ιδανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα
Συνταγές για 5 ζεστά ροφήματα – Ιδανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του