Αρχική > Christmas Guide > Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: Όσα δεν γνωρίζουμε για την ιστορία των πιο αγαπημένων γλυκών των Χριστουγέννων
%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%ad%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%b4%ce%b50

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: Όσα δεν γνωρίζουμε για την ιστορία των πιο αγαπημένων γλυκών των Χριστουγέννων

Τα περιμένουμε πώς και πώς όλη τη χρονιά, ομολογουμένως. Καμία άλλη γιορτή του χρόνου δεν έχει γλυκά με τόσο φανατικούς λάτρεις. Ο λόγος για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει στολισμένο το τραπέζι του με αυτά.

Όμως πριν φτάσουν στις γιορτινές πιατέλες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η διαδρομή των δύο αυτών υπέροχων, εορταστικών κερασμάτων, προέρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Ο κουραμπιές… απ’ την Περσία

Τραγανός, με καβουρδισμένο αμύγδαλο, πασπαλισμένος με ζάχαρη άχνη, με το φρέσκο βούτυρο και το ροδόνερο να του δίνουν μία μαγική γεύση

Το υπέροχο γλυκάκι βάση το αλεύρι και το αιγοπρόβειο βούτυρο πιθανότατα γεννήθηκε στην Περσία του 7ου αιώνα, αφότου διαδόθηκε και εκεί η ζάχαρη. Έγινε γνωστός στους λαούς των Βαλκανίων και την Τουρκία, όπου τον συναντάμε μέχρι και σήμερα.

Τι σημαίνει όμως η λέξη κουραμπιές; Προέρχεται από την τουρκική kurabiye ή καλύτερα την αραβική qurabiya και στην πραγματικότητα σημαίνει διπλοφουρνιστό.

Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

Η ανατολίτικη καταγωγή του κουραμπιέ απαιτεί αιγοπρόβειο βούτυρο και αμύγδαλα, κάτι που τον κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μπισκοτάκια του είδους.

Την πατρότητα του κουραμπιέ διεκδικεί και ο Λίβανος. Το γλύκισμα είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Ένα είδος κουραμπιέ με την ονομασία Πολβορόν (Polvorón) είναι διαδεδομένο στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο κουραμπιές δεν βρίσκεται στο τραπέζι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά και σε άλλες εποχές του χρόνου. Θεωρείται σύμβολο χαράς και οι νοικοκυρές συνήθιζαν να το ετοιμάζουν σε βαφτίσεις και γάμους. Το λευκό χρώμα της αχνισμένης ζάχαρης φαίνεται πως τον έκανε ιδανική επιλογή για ημέρες ευτυχίας, όπως οι παραπάνω.

Το «θλιμμένο» μελομακάρονο

Το μελομακάρονο μοιάζει, τουλάχιστον ετυμολογικά, να είναι πέρα για πέρα ελληνικό. Εκείνο που μπορεί να ξαφνιάσει σε ό, τι αφορά την καταγωγή του, είναι ο λόγος για τον οποίο ετοιμάζονταν οι… πρόγονοι του μελομακάρονου.

Αναφορές λοιπόν θέλουν το όνομα του χριστουγεννιάτικου γλυκού να έχει τις ρίζες του στο νεκρώσιμο δείπνο που ετοιμαζόταν κατά τον Μεσαίωνα. Η μακαρωνία, όπως αποκαλούνταν, υπήρξε το πιάτο που έτρωγαν όσοι παρίσταντο στην νεκρώσιμη ακολουθία.

Με τη σειρά του, το όνομα του πιάτου μακαρωνία, φαίνεται πως σχετίζεται με τις μακαρίες. Μικρά ψωμιά, πιθανότατα στο σχήμα του σημερινού μελομακάρονου, τα οποία μοιράζονταν κατά τη διάρκεια μιας κηδείας. Αδιευκρίνιστο πώς και γιατί, κάποια μακαρία (ψυχόπιτα) βούτηξε σε γλυκό μέλι και έτσι προέκυψε το μελομακάρονο.

Όπως και να ‘χει, ΄οποια και να ήταν η ιστορία τους, σημασία έχει ότι κάθε χρόνο τα απολαμβάνουμε με ιδιαίτερη χαρά!

%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%ad%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%b4%ce%b50 %ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%ad%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%b4%ce%b52

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%ad%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%b4%ce%b54