Είναι από τα αγαπημένα μπαχαρικά όλων. Πολλές συνταγές το περιλαμβάνουν, αλλά όλες σε μικρή ποσότητα, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του δεν κάνει πάντα καλό. Ο λόγος για το μοσχοκάρυδο.
Προέρχεται από τον καρπό του δένδρου μυριστική η ευώδης και το εμπόριό του στην Ευρώπη άρχισε τον 12ο αιώνα, όπου σύντομα απέκτησε φήμη ως καρπός ασυνήθιστων ιδιοτήτων καθώς ήταν αρκετά δυνατό ώστε να καταπολεμά τις λοιμώξεις και αρκετά δηλητηριώδες ώστε να προκαλεί αποβολή!
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί θέλει ρέγουλα η κατανάλωσή του. Σήμερα αρωματίστε τα πιτάκια σας με λίγο μοσχοκάρυδο και επωφεληθείτε από τις θετικές μόνο ιδιότητές του!
Υλικά:
400γρ. κιμάς από λουκάνικο
300γρ. κιμάς από κοτόπουλο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 καρότο, τριμμένο
1 κολοκυθάκι, τριμμένο
1 κούπα τρίμματα ψωμιού
2 αυγά
2 κουταλιές μαϊντανός
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά σουσάμι
4 φύλλα σφολιάτας
σάλτσα τομάτας για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Προθέρμαίνετε το φούρνο στους 200ο. Ανακατέψτε τους δυο κιμάδες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το κολοκυθάκι, τα τρίμματα ψωμιού και τον δυόσμο. Χτυπήστε το ένα αυγό και προσθέστε το στο μείγμα. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε και το μοσχοκάρυδο.
Κόψτε το φύλλο στη μέση. Τοποθετήστε λίγη ποσότητα από το μείγμα στο κέντρο του μισού φύλλου και αλείψτε με το άλλο χτυπημένο αυγό τις άκρες. Τυλίξτε το φύλλο και κόψτε σε έξι κομμάτια. Τοποθετήστε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείψτε με το αυγό. Πασπαλίστε με το σουσάμι και ψήστε για 20 λεπτά στους 200ο. Έπειτα χαμηλώστε την ένταση στους 180ο και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι το φύλλο να χρυσίσει. Σερβίρετε με τη σάλτσα τομάτας!
Λουκάνικα με αυγά και τυρί στο φούρνο: Η ανάποδη λουκανικόπιτα!
Λουκάνικο με κοχύλια και μπρόκολο. Plus: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσεις το τυρί;
Σπανάκι με τυρί κρέμα στο τηγάνι. Plus: Έχει το μοσχοκάρυδο αντικαταθλιπτική δράση;
Google News