Συμβουλές

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να βάζεις τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου & άλλα tips αποθήκευσης

Ένα καλά οργανωμένο ψυγείο είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή αποθήκευση και την ελάχιστη σπατάλη των τροφίμων. Ετοιμάσαμε έναν εύχρηστο οδηγό που θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ψυγείο σας και να διατηρήσετε το φαγητό σας πιο φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο σας

  • Βάλτε μαζί τα όμοια, όπως φρούτα και λαχανικά, στα ειδικά συρταράκια στο κάτω μέρος του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία φτάνει έως και 10°C, γιατί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να καταστραφούν.
  • Το χαμηλότερο ράφι – πάνω από τα συρτάρια λαχανικών – είναι το πιο ψυχρό σημείο της συσκευής, γι’ αυτό είναι ιδανική θέση για να βάζετε ωμό κρέας και ψάρια σε βαθύ σκεύος για να μην «τρέξουν» υγρά.
  • Στην πόρτα βάλτε όλα τα υγρά, νερά και αναψυκτικά, καθώς και βαζάκια με μαρμελάδες, βούτυρο, μουστάρδες, κέτσαπ κ.ά. Η πόρτα του ψυγείου έχει την υψηλότερη θερμοκρασία από όλη τη συσκευή, αφού είναι το πιο εκτεθειμένο μέρος.
  • Τα αβγά, το γάλα, το τυρί, τα αλλαντικά και τα προϊόντα με επισήμανση στην ετικέτα «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα για … ημέρες» πρέπει να διατηρούνται στο μεσαίο ράφι σε θερμοκρασία 4-5°C.
  • Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν». Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν 1-2 ημέρες ωμά σε σακούλα στο ψυγείο, προτιμήστε όμως τα πάνω ράφια και βάλτε δίπλα ένα βαζάκι με μαγειρική σόδα για να απορροφά τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Extra tips

  • Ρυθμίστε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία μεταξύ 1°C και 4°C, ώστε το φαγητό να διατηρείται στους 5°C ή χαμηλότερα.
  • Ποτέ μην βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο, καθώς θα προκαλέσει αύξηση της συνολικής θερμοκρασίας και μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση και αλλοίωση των τροφίμων.
  • Μην παραγεμίζετε το ψυγείο, κάνει κακό στα τρόφιμα. Αν είναι πολύ γεμάτο ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας στο θάλαμο.
  • Μη βάζετε τρόφιμα σε ανοιχτά σκεύη. Είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις από άλλα φαγητά και απορροφούν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης

10 συνδυασμοί τροφών που κάνουν καλό στην υγεία!

Ρεγγίνα Μακέδου: Η συγκλονιστική ανάρτηση για την εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης

infowoman team

Recent Posts

Πεντανόστιμη εναλλακτική μαγειρίτσα για όσους δεν τρώνε κρέας!

Αν δεν είστε λάτρης της παραδοσιακής μαγειρίτσας ή του κρέατος γενικότερα, σας προτείνουμε ένα πιάτο…

19 ώρες ago

Τι να φορέσετε την Κυριακή του Πάσχα – 5 outfits που συνδυάζουν άνεση και στυλ σε mood καλοκαιρινό

Ο χρόνος για την Κυριακή του Πάσχα μετρά αντίστροφα. Και μπορεί και φέτος να μη…

24 ώρες ago

H πρώτη Ανάσταση γίνεται νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου

Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από την στιγμή της καταβάσεώς Του στον…

1 ημέρα ago

Το Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως και ο συμβολισμός του

Το Άγιο Φως είναι το φως που –σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση– εκπέμπεται θαυματουργικά από…

2 ημέρες ago

Πώς θα μεταφερθεί το Άγιο Φως σε όλη την Ελλάδα

Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως…

2 ημέρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Γιατί νηστεύουμε το λάδι και όχι τις ελιές;

Ένα από τα ερωτήματα, που συχνά τίθενται από πολύ κόσμο, είναι γιατί κατά τη διάρκεια…

2 ημέρες ago