Σήμερα γιορτάζει η Αγία Φιλοθέη, η φιλάνθρωπος Κυρά των Αθηνών

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το 1522 μ.Χ. στην τουρκοκρατούμενη τότε Αθήνα. Οι ευσεβείς γονείς της ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία Φιλοθέη μετά από θερμή και συνεχή προσευχή.

Μαζί με την χριστιανική ανατροφή έδωσαν στην μοναχοκόρη τους κάθε δυνατή μόρφωση για την εποχή εκείνη. Έτσι η Ρηγούλα, έτσι λεγόταν προτού γίνει μοναχή, όσο αύξανε κατά την σωματική ηλικία τόσο προέκοπτε και κατά την ψυχή, όπως λέει το συναξάρι της. Σε ηλικία 14 ετών οι γονείς της Αγίας Φιλοθέης την πάντρεψαν, παρά την θέλησή της, με έναν από τους άρχοντες της Αθήνας.

Αργότερα, αφού πέθαναν οι γονείς και ο σύζυγός της, ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσει έναν μεγάλο πόθο της. Αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στον Χριστό, έγινε μοναχή και πήρε το όνομα Φιλοθέη.

Ο ναός του Αγίου Ανδρέα στα Πατήσια

Ύστερα από εντολή του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, τον οποίο είδε σε όραμα, οικοδόμησε ένα γυναικείο μοναστήρι με αρκετά κελιά, στο οποίο έδωσε το όνομα του Αγίου για να τον τιμήσει. Στο μοναστήρι πρόσθεσε και άλλα αναγκαία οικοδομήματα και εκτάσεις και το προικοδότησε με μετόχια και υποστατικά, που υπερεπαρκούσαν για τη διατροφή και συντήρηση των μοναζουσών.

Η Αγία Φιλοθέη τιμάται στις 19 Φεβρουαρίου από την Εκκλησία μας. Ο ναός του Αγίου Ανδρέα επί της οδού Λευκωσίας στα Πατήσια είναι ο τόπος μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης. Κατά την διάρκεια της αγρυπνίας στο μετόχι του Αγίου Ανδρέα στα Πατήσια προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στις 2 Οκτωβρίου του 1588, οι Τούρκοι μπήκαν βίαια στο Ναό και αφού έσυραν έξω την Αγία Φιλοθέη, με φοβερά χτυπήματα την άφησαν ημιθανή.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1589 παρέδωσε στον Κύριο την αγνή ψυχή της. Ύστερα από 20 ημέρες ευωδίασε ο τόπος του μαρτυρίου, ενώ έναν χρόνο μετά το σκήνωμα της Αγίας Φιλοθέης βρέθηκε ακέραιο, άφθαρτο και μυροβόλο και μεταφέρθηκε στο κεντρικό Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα το άγιο λείψανο βρίσκεται εντός περίτεχνης αργυρής λειψανοθήκης στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Μαρία Ιωαννάτου

Recent Posts

Eurovision 2024 – Τελευταία ενημέρωση: Εκτός η Ολλανδία από τον διαγωνισμό

Αποβλήθηκε ο Ολλανδός καλλιτέχνης από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού. Εκτός του τελικού της Eurovision τέθηκε…

7 ώρες ago

8 δότες έδωσαν ζωή σε 25 ασθενείς τις ημέρες του Πάσχα

Mεταμόσχευση οργάνων από 8 δότες σε 25 ασθενείς πραγματοποιήθηκε τις ημέρες των εορτών, κάνοντας για…

7 ώρες ago

Στην Παγίδα του Νόμου: Mια διαχρονική ταινία έρχεται το Μαΐο στους κινηματογράφους

«We all scream for ice-cream» και γνήσιος σουρεαλισμός από τον Τζιμ Τζάρμους στη γνωστότερη ταινία…

1 ημέρα ago

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η άγνωστη ιστορία του χορού με τον Τραβόλτα και… η παρέμβαση που τους «έσωσε»

Όταν ο Τζον Τραβόλτα μοιράστηκε τον διάσημο χορό του με την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα σε…

1 ημέρα ago

Emotional Dogs: Η παράσταση της Πηνελόπης Μωρούτ θέτει στο επίκεντρο την έννοια του τραύματος

Η Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, που θέτει…

1 ημέρα ago

Δημιουγήθηκε η μεγαλύτερη τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος εγκεφάλου

Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου που δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια…

1 ημέρα ago