Έξοδος/Απόδραση

Τζουμέρκα: Η άγρια φύση και τα γραφικά χωριά σάς περιμένουν να τα ανακαλύψετε – Η τέλεια απόδραση το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Τζουμέρκα ή Αθαμανικά όρη, είναι μια μεγάλη οροσειρά στη δυτική Ελλάδα και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της Πίνδου με την ψηλότερη κορυφή αυτή της Κακαρδίτσας 2429μ.

Τα Τζουμέρκα υψώνονται μεταξύ των ποταμών Αχελώου και Αράχθου. Οι πλαγιές των Τζουμέρκων στολίζονται με μια μεγάλη ποικιλία από αυτοφυή δάση ελάτης και πεύκης καθώς και μεγάλη ποικιλία καρποφόρων δέντρων. Η πανίδα επίσης πλούσια σε γη και ουρανό. Αετοί και σταυραετοί αλλά και λύκοι, ελάφια, αρκούδες αγριόγατες ζαρκάδια συμβιώνουν σε αυτό το υπέροχο μέρος.

Οι peripatites.gr, διοργανώνουν για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (29/4/2023 – 1/5/2023) ένα πρόγραμμα πεζοπορίας, όπου θα ανακαλύψετε την άγρια ομορφιά των Τζουμέρκων, αλλά και τα γραφικά χωριά.

Παρακάτω σάς έχουμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος:

Ημέρα 1η

Αναχώρηση Σάββατο 29\4 από Αθήνα για Τζουμέρκα με τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις. Λίγο πριν φτάσουμε στη βάση μας, στους Μελισσουργούς, θα ξεκινήσουμε τη πεζοπορία μας προς τον καταρράκτη Κεφαλόβρυσο. Ο καταρράκτης θεωρείται από τους μεγαλύτερους καθώς ξεκινάει να πέφτει από 350μ ύψος. Επιστροφή από άλλο μονοπάτι και επίσκεψη στην είσοδο της σπηλιάς του Κατσαντώνη όπου έδρασε μαζί με αρκετούς κλέφτες στην περιοχή κατά την Τουρκοκρατία. Επιβίβαση στο λεωφορείο και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο στους Μελισσουργούς.

Το χωριό Μελισσουργοί, που ήδη αναφέρεται από το 1272, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 870μ. και την ονομασία του λέγεται πως την πήρε από την εργατικότητα των ανθρώπων που ζούσαν στο χωριό. Πλέον ζουν ελάχιστοι κάτοικοι οι οποίοι καταπιάνονται με την κτηνοτροφία. Ετοιμαζόμαστε για την βόλτα μας στο χωριό και γεύμα.

Στοιχεία Διαδρομής

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 5,5χλμ.

Υψομετρική Διαφορά ≈ 385μ

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 2,5 ώρες με τις στάσεις.

Βαθμός Δυσκολίας 1

Ημέρα 2η

Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα δυνατό πρωινό και αναχωρούμε για τη διάσχισή μας. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη για να προσεγγίσουμε την κορυφή της Στρογγούλας αφού έχουμε διασχίσει την αλπική κορυφογραμμή για να κατέβουμε στο καταφύγιο των Πραμάντων. Αν το επιτρέπουν οι συνθήκες ένα ρόφημα θα το πάρουμε στο καταφύγιο και στη συνέχεια θα βρούμε το λεωφορείο για να πάμε στο χωριό Πράμαντα για γεύμα, χαλάρωση-καφέ και επιστροφή στη βάση για ξεκούραση.

Στοιχεία Διαδρομής

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 15χλμ.

Υψομετρική Διαφορά ≈ 1200μ

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 7 ώρες με τις στάσεις.

Βαθμός Δυσκολίας 2

Ημέρα 3η

Απολαμβάνουμε πρωινό και αδειάζουμε τα δωμάτια. Αναχωρούμε για την Πλάκα και το πολύπαθο γιοφύρι της. Πριν όμως θα έχουμε επισκεφτεί το σπήλαιο της ανεμότρυπας* όπου ένας ολόκληρος ποταμός περνά ανάμεσα σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Θα έχουμε μια ξενάγηση σε μια διαδρομή 250μ. με εκπληκτικό διάκοσμο. Η είσοδος είναι 3€. Φτάνουμε στην Πλάκα όπου και θα απολαύσουμε το παλιό τελωνείο καθώς και την νέα γέφυρα όπου μετά την κατάρρευση της το 2015 από ισχυρές βροχοπτώσεις ανατέθηκε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο να το ανακατασκευάσει. Το έργο τελείωσε το 2019. Θα απολαύσουμε την τοποθεσία αφού και ο ποταμός Άραχθος δεν θα περάσει απαρατήρητος με τα γαλανά του νερά. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε τμήμα του μονοπατιού της Βίδρας στο πλάι του ποταμού. Στάση για γεύμα και ήδη είμαστε καθ οδόν για Αθήνα.

PLUS: *Πριν αναχωρήσουμε για την ανεμότρυπα ανάλογα τι πληροφορίες θα έχουμε για την προσέγγιση, βάλαμε σαν προτεραιότητα τους δίδυμους καταρράκτες.

Στοιχεία Διαδρομής

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 4,5χλμ.

Υψομετρική Διαφορά ≈ 230μ

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 2 ώρες με τις στάσεις.

Βαθμός Δυσκολίας: 1

Πληροφορίες εδώ 

Διαβάστε επίσης

Ιθαγενής Φιλιππινέζα γίνεται εξώφυλλο της Vogue σε ηλικία 106 ετών

Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές

infowoman team

Recent Posts

Παρουσιάστηκε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα πρόληψης Υγείας για 3 καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα

Το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», σε ειδική εκδήλωση στο…

1 ημέρα ago

Αθηνά Οικονομάκου – Φίλιππος Μιχόπουλος: Χώρισαν μετά από 6 χρόνια γάμου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Απριλίου η είδηση πως η…

2 ημέρες ago

Ξεκινά η προπώληση των εισιτηρίων για την Τόσκα στο Ηρώδειο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ωδείο Ηρώδου…

2 ημέρες ago

Dua Lipa: Η εντυπωσιακή Chanel τουαλέτα της που χρειάστηκε 1.000 ώρες να φτιαχτεί

Στην κορυφή των πιο επιδραστικών καλλιτεχνών για το 2024 τοποθέτησε το περιοδικό ΤΙΜΕ τη Dua…

2 ημέρες ago

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται φρέσκα ζυμαρικά με σπανάκι και κάσιους (φωτογραφία)

Φρέσκα ζυμαρικά ιταλικής προέλευσης, που μπορεί να περιέχουν αραχίδες, ανακαλεί ο ΕΦΕΤ. Σύμφωνα με την…

2 ημέρες ago

CITRUS: Ανακαλύψτε όλα τα αρώματα της Χίου!

Η CITRUS ανακοινώνει με υπερηφάνεια το λανσάρισμα του νέου της ηλεκτρονικού καταστήματος, προσφέροντας στο καταναλωτικό…

2 ημέρες ago