Μοναστηριακή συνταγή για τα πιο μαστιχωτά τσουρέκια

Πάσχα χωρίς τσουρέκι ομολογουμένως δεν γίνεται. Κάθε χρόνο, αν δεν αγοράσουμε από κάποιο ζαχαροπλαστείο ή φούρνο, είναι ωραίο να μυρίσει το σπίτι μας μαστίχα.

Τα τσουρέκια αντιπροσωπεύουν την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Το ψωμί συμβόλιζε τη “ζωή” και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα.

Ακολουθεί μία υπέροχη αγιορείτικη συνταγή που θα σας ενθουσιάσει.

Τι θα χρειαστείτε

  • 6-7 ποτήρια αλεύρι
  • 6 αυγά
  • 1 , 1/3 ποτήρι γάλα
  • 2 , ½ ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
  • 1 κουταλιά μαγιά
  • Χυμό ενός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
  • Νιφάδες αμυγδάλου
  • Σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2-3 ώρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει, το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.

Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή. Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας, ξανά ζυμώνουμε το υλικό και το χωρίζουμε σε 2-3 ίσα μέρη, τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.

Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό, αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.

Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα , τα ψήνουμε μέχρι να σκουρήνουν στους 180 βαθμούς Κελσίου.  Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι, το μαχαίρι βγάνει στεγνό , τα τσουρέκια είναι έτοιμα.

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2024: «Σκίζει» η Μαρίνα Σάττι μετά την πρώτη πρόβα – Πρώτη στους Eurofan

Διακοσμητικά από ανακυκλωμένες στολές δίνουν στιλ στο σπίτι σας

Σχετικά Άρθρα
Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής: Πώς να φτιάξετε το πρόσφορο και η προσευχή που λένε πριν το ζύμωμα
Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής: Πώς να φτιάξετε το πρόσφορο και η προσευχή που λένε πριν το ζύμωμα
Τζατζίκι με κολοκύθι: Τολμάς να δοκιμάσεις αυτήν την εναλλακτική;
Τζατζίκι με κολοκύθι: Τολμάς να δοκιμάσεις αυτήν την εναλλακτική;
Η απόλυτα καλοκαιρινή συνταγή: Ρεβίθια με μελιτζάνες
Η απόλυτα καλοκαιρινή συνταγή: Ρεβίθια με μελιτζάνες
Δροσερό ζελέ σοκολάτας για τις δύσκολες μέρες του καύσωνα
Δροσερό ζελέ σοκολάτας για τις δύσκολες μέρες του καύσωνα
Εσείς έχετε δοκιμάσει σαλάτα με καρπούζι και φέτα; Το δροσερό "αντίδοτο" στον καύσωνα!
Εσείς έχετε δοκιμάσει σαλάτα με καρπούζι και φέτα; Το δροσερό “αντίδοτο” στον καύσωνα!
Μπροκολοτυρόπιτα: Για τους λάτρεις του αλμυρού πρωινού
Μπροκολοτυρόπιτα: Για τους λάτρεις του αλμυρού πρωινού

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του