Τη Νένα Ανεστοπούλου τη γνώρισα το 2016, σε ένα συνοικιακό γυμναστήριο στο Νέο Κόσμο. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η ενέργειά της, η αύρα της, ήταν πάντα χαμογελαστή και το κυριότερο: ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλο το πόσο αγαπούσε τη δουλειά της.
Δεν σταμάτησα όλα αυτά τα χρόνια να την παρακολουθώ μέσα από τη δουλειά της, τα όσα έχει καταφέρει και συνεχίζει να επιτυγχάνει έως σήμερα.
Η Νένα, εκτός από μια σπουδαία γυμνάστρια, είναι και μια γενναία μαχήτρια της ζωής. Της ζήτησα να μας πει την δική της ιστορία, αφού πλέον έχει και μια πολύ σημαντική ιδιότητα, αυτή της Cancer Excercise Specialist. Δέχθηκε με χαρά να μοιραστεί με το Infowoman.gr το βίωμά της και να στείλει ένα μήνυμα δύναμης και θετικής ενέργειας.
Πότε έγινε η πρώτη σου διάγνωση; Υπήρξε κάποιο σύμπτωμα που σε κινητοποίησε;
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της βιοψίας μου, έγινε Παρασκευή 19 Αυγούστου στις 9 το πρωί, στο δωμάτιο του νοσοκομείου, που ήδη νοσηλευόμουνα.
Συμπτώματα είχα. Δεν έδωσα όμως την πρέπουσα σημασία, χαμένη μέσα στον τρελλό ρυθμό της δουλειάς μου, των προπονήσεων μου και της καθημερινότητας γενικότερα.
Ενα μήνα πριν είχα νοσήσει από covid. Μετά άρχισε η κατηφόρα. Θα έπρεπε να με έχει κινητοποιήσει ένας πόνος στη δεξιά μεριά της πλάτης και η κόπωση που ένοιωθα, που ήταν λες και ξέμενα μέρα με τη μέρα από ενέργεια. Θυμάμαι έμπαινα μέσα στο αυτοκίνητο να πάω για μάθημα και με πιάνανε τα κλάματα, γιατί φοβόμουνα ότι δεν θα καταφέρω να φτάσω.
Τα απέδιδα όλα στην εύκολη λύση. Στην κούραση και στο άγχος. Έλεγα στον εαυτό μου “κάνε υπομονή βγαίνεις σε άδεια σε λίγες μέρες θα ξεκουραστείς”
Δεν πήγαινε το μυαλό στο τόσο κακό. Είχα μία ανησυχία βέβαια. Την περίπτωση όμως του καρκίνου δεν τη σκεφτόμουνα.
– Ποιο ήταν το πρώτο συναίσθημα που ένιωσες;
Δεν ξέρω πώς να ονομάσω αυτό που ένιωσα. Σίγουρα δεν ήταν φόβος.
Ο γιατρός μπήκε στο δωμάτιο και μου είπε: “ Ελενάκι η βιοψία είναι θετική. Ξεκινάμε χημειοθεραπεία σε μία ώρα”. Του απάντησα απλά “Πάμε”.
Κανονικά θα έπρεπε να καταλάβω ότι η ζωή μου ήταν σε κίνδυνο, αφού το αρχικό πλάνο ήταν να κάνω τη βιοψία και να γυρίσω σπίτι μου. Όμως, δεν σκέφτηκα τίποτα εκείνη τη στιγμή. Είχα μία υπερβολική συγκέντρωση σε ότι συνέβαινε και μία αποφασιστικότητα να κάνω ότι χρειαζόταν και ότι καλύτερο μπορούσα για να τελειώνω με αυτή την ιστορία. Δυνατό ένστικτό επιβίωσης θα το χαρακτήριζα τώρα. Ή ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό και με τον αγωνιστικό αθλητισμό τα τελευταία χρόνια στο bodybuilding είχε ήδη βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός mindset πειθαρχίας, θέλησης και αυτοσυγκέντρωσης στον στόχο. Ο στόχος στην αρχή ήταν να σώσω τη ζωή μου. Τώρα να επιβιώσω όσα χρόνια μπορώ περισσότερα με την παρέα του καρκίνου.
– Είσαι fitness coach καταξιωμένη στον χώρο σου. Πλέον είσαι και Cancer Excercise Specilist. Μίλησέ μας για αυτήν σου την ιδιότητα
Το επάγγελμα μου είναι γυμνάστρια. Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ δραστηριοποιούμαι στο χώρο της άσκησης για 35 χρόνια τώρα. Λάτρης του group fitness και personal trainer από το 2002. Είναι τρόπος ζωής η δουλειά μου. Δύο μόλις μήνες αφού βγήκα από το νοσοκομείο τα βήματά μου με οδήγησαν στο φυσικό μου χώρο, στο γυμναστήριο, προσπαθώντας να ανακτήσω τις δυνάμεις μου και να βοηθήσω το ταλαιπωρημένο σώμα μου να παραμείνει λειτουργικό και “ζωντανό”.
Παρακολουθώντας πριν από ένα χρόνο την ημερίδα του “Exercise is Medicine Greece” με θέμα τον καρκίνο και την άσκηση, εμπνεύστηκα και ενθουσιάστηκα μαθαίνοντας ότι υπάρχουν πλέον επιστημονικά δεδομένα. ‘Οχι μόνο για το πόσο η άσκηση βοηθά στην πρόληψη κάποιων συγκεκριμένων καρκίνων, αλλά και για τη θετική επίδραση της άσκησης στις παρενέργειες των χημειοθεραπειών και στην αποτροπή μετάστασης σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου.
Ουσιαστικά είναι μία συνέχιση της επαγγελματικής μου πορείας σε πιο εξειδικευμένη βάση (παράλληλα με τα personal που είχα και συνεχίζω).
Το όραμά μου είναι να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ και με τις γνώσεις που έχω αποκτήσει αλλά και με τη δικιά μου εμπειρία.
Ήδη διδάσκω εθελοντικά στα διαδικτυακά προγράμματα γυμναστικής που προσφέρει ο ΕΛΛΟΚ (Ελληνικός Οργανισμός καρκίνου) και στο σύλλογο ΜΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας.
– Βάσει της δικής σου εμπειρίας τι μπορεί να αποκομίσει ένας άνθρωπος από την άσκηση ενώ κάνει χημειοθεραπεία;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ένας άνθρωπος με καρκίνο σε κύκλο χημειοθεραπειών μπορεί να ασκείται. Ανάλογα βέβαια με το είδος του καρκίνου, το στάδιο, τη γενικότερη φυσική και κλινική κατάσταση του ατόμου και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Ο γενικός μας σκοπός είναι να βοηθήσουμε το σώμα να μείνει λειτουργικό, ώστε ο ασθενής να ζει μία καθημερινότητα βελτιωμένη και πιο “ανθρώπινη”. Η προσωπική μου εμπειρία απλά επαληθεύει τα επιστημονικά δεδομένα.
Σε γενικές γραμμές, μειώνει το αίσθημα της κόπωσης, ισορροπεί κάπως τα συναισθήματα άγχους και θυμού, που νιώθει κάποιος καρκινοπαθής, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
Αυτό όμως που η άσκηση πετυχαίνει είναι ότι δίνει στον ασθενή την αίσθηση του ελέγχου , που έχει απωλέσει εξαιτίας της σωματικής ταλαιπωρίας, που σαφέστατα επηρεάζει την ψυχή και το μυαλό.
– Πόσο πρέπει να ασκείται ένας ασθενής που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι γενικευμένη.Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Όπως ανέφερα και παραπάνω, παίζει μεγάλο ρόλο και η γενική φυσική κατάσταση του ασθενή. Δηλαδή πόσο δραστήριος ήταν πριν νοσήσει. Και η ηλικία σε συνάρτηση με τα παραπάνω είναι ένας από τους παράγοντες που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τον καταρτισμό ενός ασφαλούς προγράμματος.
– Κι ένα μήνυμα για τους ανθρώπους που δίνουν τη δική τους μάχη και για όλους εμάς
Για όλους εμάς που βιώνουμε την εμπειρία του καρκίνου θέλω να πω ότι όσο μόνοι και να αισθανόμαστε πολλές φορές…ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ!
Γιατί όλοι περνάμε από τις ίδιες φάσεις. Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και ο ένας παίρνει δύναμη από τον άλλον!
Στο νοσοκομείο που πάω έχω συναντήσει τους πιο γελαστούς, ευγενικούς, ανοιχτόκαρδους και υπομονετικούς ανθρώπους. Είμαστε μία ιδιαίτερη, θα τολμούσα να πω, κατηγορία ανθρώπων, που μέσα από μία πολύ δύσκολη εμπειρία ήρθαμε κοντά με το μέσα μας και βελτιώσαμε τον εαυτό μας.
Η υγεία είναι το μεγαλύτερο αγαθό και το τώρα είναι η ουσία της ζωής μας. Εύχομαι κανένας να μην αναγκαστεί να περάσει μέσα από μία τέτοια δυσκολία, για να συνειδητοποιήσει ότι είμαστε απλά άνθρωποι!
Γνωρίστε τη Νένα Ανεστοπούλου
Instagram: nenafitness
Facebook: Nena Eleni Anestopoulou
Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών Το πρωί της Δευτέρας, 21 Απριλίου 2025,…
Ας δούμε αν είναι ασφαλές να φάμε κάτι που έπεσε στο πάτωμα και αν ο…
Πέρασε με κλειστή μπάρα και συγκρούστηκε με τον προαστιακό – «Δεν θυμάμαι τίποτα» Σε σοβαρό…
Αν δεν είστε λάτρης της παραδοσιακής μαγειρίτσας ή του κρέατος γενικότερα, σας προτείνουμε ένα πιάτο…
Ο χρόνος για την Κυριακή του Πάσχα μετρά αντίστροφα. Και μπορεί και φέτος να μη…
Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από την στιγμή της καταβάσεώς Του στον…