H IronWoman Αθηνά Αδαού στο Infowoman.gr: «Οι δυσκολίες της ζωής είναι ακριβώς όπως ένας αγώνας τριάθλου»

H Αθηνά Αδαού είναι μια πραγματική IRON(WO)MAN. Με τον αθλητισμό ασχολείται από τότε που θυμάται τον εαυτό της και τα τελευταία χρόνια την έχει γοητεύσει το τρίαθλο, ένα αρκετά απαιτητικό άθλημα, που περιλαμβάνει κολύμβηση, ποδήλατο και τρέξιμο.

Διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, η ατσάλινη θέλησή της και η αγάπη της για αυτό που κάνει της έδωσε δύναμη και αισιοδοξία, κάτι που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος στις μέρες μας.

Η Αθηνά άνοιξε την καρδιά της στο Infowoman.gr και μίλησε για τη συμμετοχή της σε ένα ακόμη IRONMAN 70.3 Vouliagmeni Greece και αποκαλύπτει όλα όσα βρήκε στο τρίαθλο, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε σε συνδυασμό με την διάγνωσή της, ενώ στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα σε όλους μας.

Από πότε ασχολείστε με τον αθλητισμό και με ποιο άθλημα ξεκινήσατε;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα έκανα κάποιο άθλημα. Έχω μεγαλώσει σε χωριό και είχα τη τύχη αυτό να είναι κοντά σε θάλασσα. Ήμασταν συνεχώς εκτός σπιτιού με τις παρέες μας και ως εκ τούτου ο αθλητισμός ήταν κάτι σαν φυσικό επακόλουθο.

Επειδή μου αρέσει πάντα να κάνω κάτι νέο, έχω δοκιμάσει κατά καιρούς πάρα πολλά αθλήματα από ποδόσφαιρο και μπάσκετ μέχρι ιππασία και τένις. Μετά από μια γενική παύση από τον αθλητισμό και αυτό που ονομάζουμε υγιεινό τρόπο ζωής, επανήλθα στα 30+ ξεκινώντας από το τρέξιμο. Η εταιρεία στην οποία εργαζόμουν «κατέβαζε» ομάδα για συμμετοχή σε όλες τις αποστάσεις του Μαραθώνιου Δρόμου της Αθήνας οπότε ακολουθώντας το μαζικό κύμα δρομέων που είχε δημιουργηθεί, ξεκίνησα πάλι δειλά-δειλά κάνοντας τα 5χλμ. Τα οποία φυσικά τότε μου φαινόντουσαν βουνό.

Με τον καιρό και την κατάλληλη προπόνηση κατάφερα να τερματίσω έναν μαραθώνιο. Κάπου τότε είδα στο γυμναστήριο μου μια ανακοίνωση για έναν αγώνα τριάθλου και επειδή είχα αρχίσει να ψάχνω πάλι για κάτι νέο δήλωσα συμμετοχή χωρίς να έχω καν ποδήλατο. Άρχισα να ψάχνω τους κανόνες, να ρωτάω τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω, τι ποδήλατο χρειάζομαι, τι πρέπει να φοράω, αν μπορώ να τα καταφέρω στα 40 μου και ένα εκατομμύριο άλλες ερωτήσεις που αυτή τη στιγμή σκέφτομαι και γελάω….πόσο δύσκολο μου φαινόταν τότε και πόσο απλό τελικά είναι!

h-ironwoman-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%ac-%ce%b1%ce%b4%ce%b1%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%820

Τι σας γοήτευσε στο τρίαθλο;

Το τρίαθλο ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Μπορώ να μιλάω ώρες για το τι με γοήτευσε, οπότε ας αναφέρω 3 πράγματα.

Καταρχάς το ότι έχει εναλλαγή. Ενώ ξεκίνησα με το τρέξιμο, τελικά έφτασα σε σημείο να μου φαίνεται το πιο «βαρετό» από τα τρία σκέλη του τριάθλου. Το ποδήλατο ήταν μεγάλη αποκάλυψη. Το αγάπησα. Και φυσικά η θάλασσα και το κολύμπι καθόλη τη διάρκεια του χρόνου είναι κάτι μαγικό.

Δεύτερον, αν και φαίνεται ατομικό άθλημα είναι τόσο κοινωνικό. Όλες οι προπονήσεις γίνονται ομαδικά. Όταν είχα πρωτοξεκινήσει το τρίαθλο που δεν ήταν τόσο διαδεδομένο θυμάμαι ότι είχα διαφορετικές παρέες σε κάθε άθλημα. Τους «τρεχαλατζήδες», τους ποδηλάτες, τους κολυμβητές. Τώρα οι περισσότεροι κάνουν και τα 3 αθλήματα οπότε η παρέα έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Παρασκευή βράδυ που κανονίζουμε τις προπονήσεις του Σαββατοκύριακου πρέπει να χτυπάνε μηνύματα σε τουλάχιστον 15 διαφορετικά γκρουπ chats! 😊

Και τρίτο, η συμμετοχή σε αγώνες απαιτεί…εκδρομές! Λόγω του πρώτου σκέλους του τριάθλου, συνήθως οι αγώνες γίνονται σε παραθαλάσσια μέρη. Όταν λοιπόν ξεκινάει η σεζόν γύρω στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, κάθε Σαββατοκύριακο σχεδόν είμαστε και σε άλλο μέρος. Νιώθουμε λες και ξαναπάμε 5ημερη με το σχολείο. Μαζευόμαστε παρεούλες, φορτώνουμε ποδήλατα και συνήθως ταξιδεύουμε με ένα αυτοκίνητο. Η απόλυτη διέξοδος από την καθημερινότητα της δουλειάς!

Είναι ένα αρκετά απαιτητικό άθλημα, που χρειάζεται επιμονή, δύναμη και αντοχή. Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει ως τώρα ασχολούμενη με αυτό;

Ισχύει αυτό που λέτε. Από τα τρία αυτά χαρακτηριστικά που αναφέρετε νομίζω κυρίως χρειάζεται τεράστια επιμονή. Η δύναμη και η αντοχή είναι κάτι που μπορεί κάποιος να χτίσει όταν έχει επιμονή και θέληση. Το περίεργο που συμβαίνει με την προπόνηση του τριάθλου είναι ότι ενώ όλοι εμείς οι ερασιτέχνες ουσιαστικά ασχολούμαστε με το χόμπυ μας, κάνουμε τόσο στοχευμένη προπόνηση που σε κάποιον τρίτο μοιάζει ως «επαγγελματική». Προσέχουμε τη διατροφή μας, τον ύπνο μας, την τροφοδοσία κατά τη διάρκεια του αγώνα, αποφεύγουμε το αλκοολ – πράγματα τα οποία σε φίλους που δεν ασχολούνται με το τρίαθλο μοιάζουν όντως επαγγελματικά. Έτσι, λοιπόν, ενώ στην αρχή ξεκίνησα με στόχο να τερματίσω έναν αγώνα, σταδιακά άρχισα να παίρνω μέρος σε αγώνες μεγαλύτερων αποστάσεων, άρχισα να κοιτάζω τους χρόνους για να τους καλυτερεύσω, να βελτιώνω την τεχνική μου και οτιδήποτε με έκανε καλύτερη. Η μεγαλύτερη πρόκληση λοιπόν για εμάς τους αθλούμενους (και όχι αθλητές) είναι να κάνουμε αυτό που αγαπάμε όσο καλύτερα μπορούμε και να μη ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε ερασιτέχνες. Είναι όμορφο να βελτιωνόμαστε και ότι κάνουμε να το κάνουμε σωστά, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας όμως ότι το τρίαθλο είναι ένα χόμπυ που κάνουμε για να περνάμε όμορφα με φίλους και να ζούμε ωραίες στιγμές! Είναι γιορτή!

h-ironwoman-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%ac-%ce%b1%ce%b4%ce%b1%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%822

Είστε ένα φωτεινό παράδειγμα μίας IRON(wo)MAN. Παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας σας τερματίσατε στο IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece 2023. Πόση δύναμη σας έδωσε το τρίαθλο;

Δεν ξέρω αν είμαι φωτεινό παράδειγμα προσωπικά. Υπάρχουν άπειροι άνθρωποι εκεί έξω που έχουν αντιμετωπίσει ή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από εμένα και στην καθημερινότητά τους και τα καταφέρνουν εξαίσια. Είτε μικρή είτε μεγάλη η δυσκολία τελικά αυτό που κατάλαβα είναι ότι είναι θέμα απόφασης το πώς θα το διαχειριστείς. Ακριβώς όπως σε έναν αγώνα τριάθλου. Προσαρμόζεσαι σε οτιδήποτε συμβαίνει την ώρα που συμβαίνει γιατί ο σκοπός σου είναι να τερματίσεις στον αγώνα. Μου έπεσε το ενεργειακό τζελάκι, έσπασαν τα γυαλιά κολύμβησης….μου έσκασε ένα λάστιχο….έχεις δύο επιλογές. Τα παρατάς ή προσαρμόζεσαι και συνεχίζεις για να τερματίσεις τον αγώνα!

Θα σας πω κάτι αστείο. Είχα πάρει πρόκριση για να αγωνιστώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της IRONMAN® σε αγώνα Half απόστασης που θα γινόταν το 2022 στην Utah των ΗΠΑ. Κάποια στιγμή σε μια προπόνηση ενδυνάμωσης έπαθα μια θλάση στη γάμπα η οποία θα με άφηνε εκτός προπονήσεων για αρκετό καιρό. Δεν φαντάζεστε το «δράμα». Στενοχώρια, απογοήτευση… «κλάματα και οδυρμοί»…για μια απλή θλάση. Περίπου 1 μήνα μετά από αυτό το γεγονός και ύστερα από προληπτικό check-up, διαγνώστηκα με καρκίνο στο στήθος.

Μπορείτε να πιστέψετε ότι το πήρα πολύ πιο ελαφριά από τη θλάση; Μόλις τότε συνειδητοποίησα ότι είναι θέμα απόφασης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Με ψυχραιμία, λοιπόν, έκανα ό,τι έπρεπε να γίνει για να επανέλθω στους αγώνες. Δεν μπορούσα να πάρω μέρος στον αγώνα IRONMAN® 70.3 Vouliagmeni, Greece του 2022, αλλά συμμετείχα ως εθελόντρια. Χάρηκα διπλά αφού μπορούσα να είμαι χρήσιμη στους συναθλητές μου. Δεν μπορούσα να τρέξω, αλλά περπατούσα κάθε μέρα. Σαφέστατα ο οργανισμός μου ήταν πολύ γερός λόγω της συνεχούς άθλησης και ανταπεξήλθε περίφημα στα νέα δεδομένα. Τόσο που την αμέσως επόμενη χρονιά συμμετείχα όχι σε έναν….αλλά σε 3 αγώνες 70.3 απόστασης, ένας εκ των οποίων το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN® 70.3 2023 που έγινε στη Φινλανδία.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς όλους μας;

Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι το μυαλό μας έχει τεράστια δύναμη. Καθημερινά βιώνουμε πολλές καταστάσεις. Άλλες καλές, άλλες άσχημες. Είναι αποκλειστικά δική μας ΑΠΟΦΑΣΗ, ο τρόπος με τον οποίο θα τις διαχειριστούμε. Είναι δική μας απόφαση αν θα καθοδηγήσουμε το μυαλό μας να προσαρμοστεί και να συνεχίσει, ή το αντίθετο. Προσωπικά έχω πάρει απόφαση να είμαι ψύχραιμη και αισιόδοξη.

Κι όπως λέει και το motto του IRONMAN 70.3 Vouliagmeni Greece: «Όλα είναι δυνατά…»

Λίγα λόγια για το IRONMAN 70.3 Vouliagmeni,Greece

h-ironwoman-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%ac-%ce%b1%ce%b4%ce%b1%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%824

Ο τριαθλητικός αγώνας παγκόσμιας εμβέλειας, IRONMAN 70.3 Vouliagmeni,Greece, αποτελεί μία συνδιοργάνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και της EY ZHN Greece.

Αποτελεί την κορυφαία τριαθλητική διοργάνωση με περισσότερους από 200 αγώνες το χρόνο και 400.000 συμμετοχές, σε περισσότερες από 90 χώρες.

Οι τριαθλητές έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν 1,9 χλμ, να ποδηλατήσουν 90 χλμ και να τρέξουν 21,1χλμ διαδοχικά σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο δίπλα στη θάλασσα -σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Αθήνας.

Σχετικά Άρθρα
Ο Δημήτρης Μαραμής στο Infowoman.gr: «Ο έρωτας σε οδηγεί στην έμπνευση από όποια όψη και αν τον ζήσεις»
Ο Δημήτρης Μαραμής στο Infowoman.gr: «Ο έρωτας σε οδηγεί στην έμπνευση από όποια όψη και αν τον ζήσεις»
12 ατάκες του Ουμπέρτο Έκο που μπορούν να μας κάνουν λίγο καλύτερους
12 ατάκες του Ουμπέρτο Έκο που μπορούν να μας κάνουν λίγο καλύτερους
Η Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου στο Infowoman.gr: «Φταίμε, όταν θεωρούμε ότι μία γυναίκα απέτυχε γιατί δεν έκανε παιδιά»
Η Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου στο Infowoman.gr: «Φταίμε, όταν θεωρούμε ότι μία γυναίκα απέτυχε γιατί δεν έκανε παιδιά»
Η Ευσταθία στο Infowoman.gr: «Είθε να γίνουμε κάποια στιγμή γένους θρυλικού άντρες, γυναίκες»
Η Ευσταθία στο Infowoman.gr: «Είθε να γίνουμε κάποια στιγμή γένους θρυλικού άντρες – γυναίκες»
Η Γκέλυ Γρηγοροπούλου στο Infowoman.gr: «Το να μη ζεις όπως θες και ονειρεύτηκες είναι η μεγαλύτερη ύβρις»
Η Γκέλυ Γρηγοροπούλου στο Infowoman.gr: «Το να μη ζεις όπως θες και ονειρεύτηκες είναι η μεγαλύτερη ύβρις»
Η Σία Κοσιώνη μιλά για τον ρόλο της και ως συγγραφέας: «Ο γιος μου ήταν ο πρώτος κριτής»
Η Σία Κοσιώνη μιλά για τον ρόλο της ως συγγραφέας: «Ο γιος μου ήταν ο πρώτος κριτής»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του