Πηνελόπη Σταυροπούλου, γιατί Άλαν Μπένετ;

πηνελόπη-σταυροπούλου-γιατί-άλαν-μπέ

Τρεις ρόλους ενσαρκώνει η ηθοποιός Πηνελόπη Σταυροπούλου στη συλλογή μονολόγων «Talking Heads» του δημοφιλούς Βρετανού συγγραφέα Άλαν Μπένετ που θα παρουσιαστούν στο Θέατρο 104 από τις 25 Οκτωβρίου 2019 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Παπαδάκη. 

Πρόκειται για μονολόγους ανθρώπων της μεσοαστικής ή μικροαστικής τάξης που, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο καθένας, βρίσκονται σε προσωπικό αδιέξοδο.

Εμείς μιλήσαμε με την Πηνελόπη Σταυροπούλου για τους τρεις ρόλους των έργων:  τον μεσήλικα Γκράχαμ που ζει συντροφιά με την πληθωρική μητέρα του («Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη»), την αλκοολική Σούζαν παντρεμένη με τον γόη εφημέριο της ενορίας («Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές») και την μπριόζα Αϊρήν («Κυρία των γραμμάτων»). 

Τι σας γοητεύει σε αυτή τη συλλογή μονολόγων;

Με γοητεύει η απλοϊκότητα στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα προβλήματα των χαρακτήρων. Η αγαθότητα που κρύβουν μέσα τους και οι κοινοί προβληματισμοί μέσα όμως από διαφορετικούς χαρακτήρες.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας μονόλογος;

Δύσκολο ερώτημα, είναι σαν να σου λένε να διαλέξεις ένα από τα τρία παιδιά σου. Όποτε επιλέγω έναν από τους τρεις μετά το μετανιώνω και στο τέλος τους αγκαλιάζω και τους τρεις μαζί. Σίγουρα όμως η μεγάλη πρόκληση για εμένα είναι ο αντρικός ρόλος.

Σκιαγραφήστε μας τους χαρακτήρες των μονολόγων αυτών…

Στον πρώτο μονόλογο συναντάμε τον Γκράχαμ που είναι ένας καταπιεσμένος μεσήλικας που ζει ακόμα με την μητέρα του και αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Είναι ευαίσθητος, ντροπαλός με κλασική κουλτούρα. Στον δεύτερο μονόλογο γνωρίζουμε την Σούζαν η οποία είναι σχεδόν αναρχική, ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Μια γυναίκα ασυμβίβαστη και ταυτόχρονα συμβιβασμένη μέσα σε ένα συντηρητικό περιβάλλον. Τέλος στον τρίτο μονόλογο μπαίνουμε στον κόσμο της Αϊρήν που είναι μία μοναχική και προστατευτική γυναίκα. Με την διάθεσή της να αλλάξει τον κόσμο αλληλογραφεί προς πάσα κατεύθυνση. Είναι αρκετά παρεμβατική με την καλύτερη όμως των προθέσεων.

Πόσο δύσκολο είναι να αλλάζετε… χαρακτήρες επί σκηνής;

Αυτή τη στιγμή με βρίσκετε στην περίοδο των προβών και έχω τον χρόνο να προσαρμόζομαι από τον έναν ρόλο στον άλλον. Πιστεύω πως αυτό το κομμάτι είναι μέρος της δουλειάς των ηθοποιών. Δεν με έχει απασχολήσει πως θα αλλάζω τους ρόλους αλλά πως θα παίξω τους ρόλους.

Επικοινωνούν μεταξύ τους οι χαρακτήρες;

Φυσικά επικοινωνούν μεταξύ τους. Εντοπίζουμε κοινά θέματα που τους απασχολούν και τους επηρεάζουν. Διανύουν μια κοινή πορεία η οποία τους οδηγεί στην προσωπική τους ελευθερία.

Γύρω από ποιους νοηματικούς άξονες κινείται το έργο και που ακουμπά το σήμερα;

Και οι τρεις μονόλογοι κινούνται γύρω από θέματα όπως η θρησκεία, ο ρατσισμός και η σεξουαλικότητα. Ταξικά οι ήρωες του Μπένετ ανήκουν συνήθως στην μεσαία και χαμηλή τάξη. Είναι ατυχείς, καταπιεσμένοι και συχνά αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της ίδιας τους της ζωής. Θεωρώ πως αυτή η θεματολογία είναι άκρως επίκαιρη μαζί με τους προβληματισμούς τους όπως ο ρατσισμός που ειδικά στις μέρες μας αποτελεί καίριο ζήτημα. Πρόκειται για θέματα που απασχολούσαν την κοινωνία την δεκαετία του 80′ που γράφτηκαν αυτοί οι μονόλογοι και πιστεύω πως ακόμα την απασχολούν σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα.

Σχετικά Άρθρα
Η Zola Dubnikova μιλά στο Infowoman.gr για την ιερότητα του χορού και πώς βοηθά τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους
Η Zola Dubnikova μιλά στο Infowoman.gr για την ιερότητα του χορού και πώς βοηθά τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους
Η Χριστίνα Κυριαζίδη στο Infowoman: "Όλες οι γυναίκες βιώνουν την μητρότητα, είτε από τον ρόλο της μάνας, είτε από αυτόν της κόρης"
Η Χριστίνα Κυριαζίδη στο Infowoman: “Όλες οι γυναίκες βιώνουν την μητρότητα, είτε από τον ρόλο της μάνας, είτε από αυτόν της κόρης”
Η Γιούλη Ζήκου στο Infowoman.gr: "Κάθε φορά που αντικρίζω το σκύλο μου σκέφτομαι πώς χωρίς αυτόν δεν θα ζουσα"
Η Γιούλη Ζήκου στο Infowoman.gr: “Κάθε φορά που αντικρίζω το σκύλο μου σκέφτομαι πως χωρίς αυτόν δεν θα ζουσα”
Η Ιωάννα Παπαδοπούλου μιλάει στο Infowoman.gr για τα στερεότυπα στον κλάδο των αερομεταφορών
Η Ιωάννα Παπαδοπούλου μιλάει στο Infowoman.gr για τα στερεότυπα στον κλάδο των αερομεταφορών που έχουν αρχίσει να καταρρίπτονται
Η Αθηνά Μαυρομάτη στο Infowoman.gr: "Δεν έχω μετανιώσει ποτέ που έγινα ηθοποιός"
Η Αθηνά Μαυρομάτη στο Infowoman.gr: “Δεν έχω μετανιώσει ποτέ που έγινα ηθοποιός”
Η Ειρήνη Γαντερί στο Infowoman.gr: "Δυστυχώς στην κοινωνία μας το “κλάμα” είναι μεγάλο ταμπού"
Η Ειρήνη Γαντερί στο Infowoman.gr: “Το να πραγματοποιεί μία υιοθεσία ένα ομόφυλο ζευγάρι είναι εξίσου όμορφο και απόλυτα υγιές”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του