Νίκη Αραμπατζή: Ανοίγουμε «παράθυρο πολιτισμού» σε κάθε σπίτι, αυτοκίνητο ή χώρο εργασίας

νίκη-αραμπατζή-ανοίγουμε-παράθυρο-π

Ο Αθήνα 9.84, ο σταθμός της πόλης της Αθήνας, στηρίζει τον πολιτισμό ακόμη μια φορά και συνεργάζεται με 10 συγγραφείς, 10 σκηνοθέτες και 40 ηθοποιούς για να χαρίσει ξανά τη μαγεία του θεάτρου στους ακροατές του!

Για πολλά χρόνια, το θέατρο στο ραδιόφωνο κατέκτησε τους ακροατές και καλλιέργησε μία μοναδική σχέση μαζί τους. Ανθρώπινη. Ιδιωτική. Άμεση. Συντροφική. Το αναζητούσαν σαν μία απόδραση από την καθημερινότητα που κάθε φορά έριχνε τα σύνορα της φαντασίας τους. Κατάφερε να γίνει μία μαγική συνθήκη επικοινωνίας και οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό συνοδεύεται από νοσταλγία.

Διαβάστε επίσης: Γιώργος Γλάστρας: Το θέατρο στο ραδιόφωνο είναι μία ιαματική επιστροφή

Η «Πλατεία Θεάτρου» φέρνει ξανά το θέατρο στο ραδιόφωνο φιλοξενώντας έναν μικρό θησαυρό από νεοελληνικά έργα, και η «Συναυλία στο ραδιόφωνο» παρουσιάζει έντεκα ραδιοφωνικές συναυλίες αφιερωμένες στο καλό ελληνικό τραγούδι.

Το Infowoman συνομίλησε με την Πρόεδρο του 9.84, Νίκη Αραμπατζή, για την Πλατεία Θεάτρου και τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες του πρώτου ελεύθερου αθηναϊκού ραδιοφώνου…

Πώς προέκυψαν τα δύο μεγάλα πολιτιστικά project του 9,84;

Η βασική ιδέα προέκυψε από τον συνδυασμό ενός από τους καταστατικούς σκοπούς της ΔΕΡΑ (δίαυλος πολιτισμού) σε συνδυασμό με την πανδημία της covid-19, η οποία έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στο χώρο του πολιτισμού και της τέχνης. Σε μια εποχή που δεν είναι εφικτή η δια ζώσης επαφή του κόσμου με τις πολιτιστικές δραστηριότητες (θέατρο, μουσική κλπ), αναλογιστήκαμε τις συνέπειες τούτου και αποφασίσαμε να αναλάβουμε τη διεξαγωγή αυτής της δράσης για να στηρίξουμε τόσο τους ακροατές που έχουν στερηθεί όλο αυτό το διάστημα αυτού του είδους την ψυχαγωγία, όσο και τους ανθρώπους του πολιτισμού οι οποίοι στερούνται εργασίας εδώ και 14 μήνες. Άλλωστε πολιτισμός δεν υπάρχει χωρίς τους ανθρώπους του.

Ποιος είναι ο στόχος, το όραμά σας;

Στόχος μας είναι να φτάσει εξ αποστάσεως ο πολιτισμός σε κάθε σπίτι, αυτοκίνητο ή χώρο εργασίας και να αναπληρώσει κατά το δυνατόν το «πολιτιστικό» κενό που έχει προκληθεί εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που όλοι βιώνουμε. Εκτός αυτού, πρωταρχικό μας μέλημα ήταν ο σταθμός της πόλης, της Αθήνας μας, να «ανοίξει» αυτό το «παράθυρο πολιτισμού» σε κάθε ακροατή, προκειμένου όλοι να αισθανθούν ότι μέσω του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού τους παρέχεται ένας δίαυλος επικοινωνίας και έκφρασης της καλλιτεχνικής τους φύσης.

Με ποια λογική επιλέχθηκαν τα όσα θα ακούσουμε;

Το πρόγραμμα των συναυλιών επιλέχθηκε με διττό σκοπό. Αφενός θεωρήσαμε καθήκον μας να αποτίσουμε ένα φόρο τιμής στους σπουδαίους καλλιτέχνες (στιχουργούς, συνθέτες, ερμηνευτές) για τα διαχρονικά μουσικά κομμάτια που μας έχουν χαρίσει, και αφετέρου ήταν επίσης χρέος του δημοτικού σταθμού της πόλης μας να μεταφέρει αυτού του είδους τα ακούσματα και στις νεότερες γενιές, καθότι αποτελούν μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Ο Αθήνα 9,84, μέσω του συγκεκριμένου project εστιάζει στο λόγο του ελληνικού τραγουδιού και παρουσιάζει με εικόνα και ήχο 11 ραδιοφωνικές συναυλίες, 11 βραδιές, αφιερωμένες σε διάφορα είδη αυτού αλλά και σε στιχουργούς που το χαρακτήρισαν και τους έχουμε αγαπήσει και χιλιοτραγουδήσει. Συνδυάζουμε χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας ήχο και εικόνα, μέσω του site www.athina984.gr και του καναλιού μας στο Youtube, από τον Σταυρό του Νότου (streaming εικόνας).

Μιλήστε μας για την Πλατεία Θεάτρου. Πιστεύετε πως το ραδιοφωνικό θέατρο θα κερδίσει τους ακροατές;

Τελευταία το θέατρο, παράλληλα με την κρίση λόγω κορωνοιού, περνάει την δική του διαδικασία κάθαρσης με όλα όσα έχουν περιέλθει σε γνώση μας. Νιώθω ιδιαίτερο ενθουσιασμό λοιπόν που αυτή τη χρονική στιγμή εμείς αρπάζουμε την ευκαιρία, μέσω αυτής της δράσης να το επαναφέρουμε στις μνήμες των ακροατών, δίνοντας παράλληλα στους νεότερους την δυνατότητα να το γνωρίσουν και οι ίδιοι. Έχουμε επιλέξει έργα κλασσικών Ελλήνων συγγραφέων, με εξαιρετικές κριτικές, που έχουν αγαπηθεί από το κοινό ενώ ταυτόχρονα οι ηθοποιοί έχουν επιλεγεί με κριτήριο να εκπροσωπούνται όλες τις γενεές του θεάτρου παλαιότερους και νεότερους. Ταυτόχρονα να σας πω ότι είμαστε χαρούμενοι διότι μέσω της «πλατείας θεάτρου» ο πολιτισμός γίνεται προσβάσιμος στα ΑΜεΑ, αφού κατά τη ηχητική μετάδοση των θεατρικών έργων δίνεται η δυνατότητα διερμηνείας στην νοηματική γλώσσα από εξειδικευμένους μεταφραστές, ενώ παράλληλα υπάρχει εξειδικευμένος υποτιτλισμός του εκάστοτε έργου.

Μελλοντικά σχέδια/δράσεις του Αθήνα 9,84 ανεξάρτητα από τον πολιτισμό;

O Αθήνα 9,84 έχει ως στόχο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ραδιοφωνικό σταθμό και για το λόγο αυτό εδώ και 1,5 χρόνο επενδύουμε στην ψηφιακή του αναβάθμιση. Ο σταθμός έχει ήδη αποκτήσει μια εταιρική ψηφιακή ταυτότητα και νέο site που ανταποκρίνεται καθ’ όλα στις ανάγκες ενός ΜΜΕ του 2021. Ο τεχνικός εκσυγχρονισμός σε συνδυασμό με το έμπειρο δημοσιογραφικό δυναμικό του σταθμού θα τον καταστήσουν παρόντα στη σύγχρονη εποχή. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει ως μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και ως δίαυλος πολιτισμού για όλους τους ακροατές.

Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες από τον Αθήνα 9,84 που θα στηρίξουν τον πολιτισμό;

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα στηριζόμενη αποκλειστικά σε αυτοχρηματοδότηση από τον Αθήνα 9,84, με εξοικονόμηση χρημάτων που πέτυχαμε το περασμένο έτος μέσω της μείωσης των δαπανών για τη χρήση το 2020. Είμαι διατεθειμένη εκ της θέσεως μου ως Προέδρου του σταθμού να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσω εκ νέου πόρους από ίδια έσοδα ή να εξασφαλίσω πόρους από προγράμματα για την πραγματοποίηση και στο μέλλον τέτοιου είδους πολιτιστικών δράσεων.

Ποια ήταν η αντίδραση των καλλιτεχνών όταν τους προτείνατε τη συνεργασία;

Οι καλλιτέχνες όταν τους έγινε η σχετική πρόταση να συμμετάσχουν στο project επέδειξαν μεγάλη προθυμία και δέχτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη να στηρίξουν την πολιτιστική αυτή δράση του σταθμού. Μάλιστα οι παλαιότεροι ένιωσαν ιδιαίτερη συγκίνηση που κλήθηκαν να μεταδώσουν μέσω του ιστορικού δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης μας σπουδαία μουσικά και θεατρικά έργα που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον ελληνικό πολιτισμό.

Μήπως ήρθε η ώρα ο Αθήνα 9,84 να μπει ξανά στο σπίτι και στο γραφείο κάθε Αθηναίου;

Πράγματι ήρθε η ώρα ο 9,84 ο σταθμός της πόλης μας να επανενταχθεί δυναμικά στην καθημερινότητα των Αθηναίων και να καταστεί ένας σύγχρονος σταθμός ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της εποχής που θα απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας ενώ θα επιτελεί συνάμα έναν πολυδιάστατο ρόλο, αυτόν της άμεσης, έγκυρης και αμερόληπτης ενημέρωσης, αλλά και αυτόν της καλλιτεχνικής αφύπνισης.

Σχετικά Άρθρα
Η Zola Dubnikova μιλά στο Infowoman.gr για την ιερότητα του χορού και πώς βοηθά τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους
Η Zola Dubnikova μιλά στο Infowoman.gr για την ιερότητα του χορού και πώς βοηθά τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους
Η Χριστίνα Κυριαζίδη στο Infowoman: "Όλες οι γυναίκες βιώνουν την μητρότητα, είτε από τον ρόλο της μάνας, είτε από αυτόν της κόρης"
Η Χριστίνα Κυριαζίδη στο Infowoman: “Όλες οι γυναίκες βιώνουν την μητρότητα, είτε από τον ρόλο της μάνας, είτε από αυτόν της κόρης”
Η Γιούλη Ζήκου στο Infowoman.gr: "Κάθε φορά που αντικρίζω το σκύλο μου σκέφτομαι πώς χωρίς αυτόν δεν θα ζουσα"
Η Γιούλη Ζήκου στο Infowoman.gr: “Κάθε φορά που αντικρίζω το σκύλο μου σκέφτομαι πως χωρίς αυτόν δεν θα ζουσα”
Η Ιωάννα Παπαδοπούλου μιλάει στο Infowoman.gr για τα στερεότυπα στον κλάδο των αερομεταφορών
Η Ιωάννα Παπαδοπούλου μιλάει στο Infowoman.gr για τα στερεότυπα στον κλάδο των αερομεταφορών που έχουν αρχίσει να καταρρίπτονται
Η Αθηνά Μαυρομάτη στο Infowoman.gr: "Δεν έχω μετανιώσει ποτέ που έγινα ηθοποιός"
Η Αθηνά Μαυρομάτη στο Infowoman.gr: “Δεν έχω μετανιώσει ποτέ που έγινα ηθοποιός”
Η Ειρήνη Γαντερί στο Infowoman.gr: "Δυστυχώς στην κοινωνία μας το “κλάμα” είναι μεγάλο ταμπού"
Η Ειρήνη Γαντερί στο Infowoman.gr: “Το να πραγματοποιεί μία υιοθεσία ένα ομόφυλο ζευγάρι είναι εξίσου όμορφο και απόλυτα υγιές”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του