Featured

Η Δρ Νάνσυ Μαλλέρου εξηγεί στο Infowoman.gr πώς μπορείς να ζήσεις χωρίς ενοχές και να αγαπήσεις εσένα!

Σε μια περίοδο με πολλά ζόρια και μπόλικη ανασφάλεια και απαισιοδοξία, κυρίως λόγω της πανδημίας που ήρθε σαν κερασάκι στην άγευστη τούρτα των όσων άσχημων συμβαίνουν γύρω μας, η δρ. Νάνσυ Μαλλέρου μάς έπεισε πως… Καλύτερα γίνεται. Και τώρα με το νέο της βιβλίο, Εσωκεντρισμός – που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο – η πολύπειρη και δημοφιλής Life Coach μάς καθοδηγεί µε τρόπο απλό και απολύτως κατανοητό να απαλλαγούμε από τις ενοχές και να πάρουμε τα ηνία της ζωής μας, διεκδικώντας ό,τι πραγματικά μας αξίζει! Να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Η “γκουρού της ευτυχίας”, όπως αποκαλούν τη δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, μέσα από τη δραστηριότητά της, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και τώρα με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου, Εσωκεντρισμός, το Infowoman.gr είχε μαζί της μια όμορφη κουβέντα, δίνοντάς μας μεταξύ άλλων, συμβουλές που θα φανούν πολύτιμες και σε εσάς!

Τι είναι ο εσωκεντρισμός;

Ο εσωκεντρισμός είναι μια λέξη που εφηύρα για να εκφράσω την καλή πλευρά του εγωκεντρισμού, καθώς ένοιωθα ότι η απουσία της μας οδηγούσε σε ένα ενοχικό σύνδρομο κάθε φορά που κάποιος αφιέρωνε χρόνο κι ενέργεια στον εαυτό του.

Νάνσυ Μαλλέρου: Επιλέγοντας να ζήσει κανείς αναπολογητικά θα αλλάξει την οπτική του

Τι σημαίνει να είσαι εσωκεντριστής; Πώς λειτουργεί;

Σημαίνει να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να ανακαλύψεις τον αυθεντικό, μοναδικό εαυτό σου και να διεκδικήσεις το χώρο που του αναλογεί, δείχνοντας σεβασμό στα όρια των άλλων αλλά χωρίς να πρέπει να απολογηθείς σε κανέναν γι’ αυτό. Να σε φροντίζεις για να είσαι υγιής σωματικά και πνευματικά κι έτσι να μπορείς να απολαμβάνεις τη ζωή και να συνεισφέρεις στις ζωές των άλλων.

Το νέο σας βιβλίο “Εσωκεντρισμός” ποιους νέους δρόμους θα ανοίξει στους αναγνώστες και ποιες πτυχές του εαυτού μας θα φωτίσει;

Θα συμβάλει στο να αναθεωρήσει κανείς τα όριά του, την εικόνα που έχει για τον εαυτό του και θα τον εμπνεύσει να ζήσει χωρίς ή έστω με λιγότερες ενοχές. Επιλέγοντας να ζήσει κανείς αναπολογητικά θα αλλάξει την οπτική του και θα δει νέες επιλογές που μπορούν να δημιουργήσουν μία νέα πορεία στη ζωή του.

Νάνσυ Μαλλέρου: Δεν είναι εύκολο, ούτε απλό

Πόσο εύκολο είναι να ζεις χωρίς ενοχές; Να απαλλαγείς από αυτές; Ειδικά, όταν είσαι γυναίκα και τα στερεότυπα – τύπου πότε θα παντρευτείς, πότε θα γίνεις μάνα, δεν μπορείς να συνδυάσεις σωστά επαγγελματικά και μητρότητα, μεγάλωσες για να φτιάξεις τη ζωή σου κ.α. – καλά κρατούν και σε καταπιέζουν;

Δεν είναι εύκολο, ούτε απλό, αλλά αν πάρεις την απόφαση να ζήσεις με εσωκεντρισμό, τότε σταδιακά θα αλλάξουν και οι επιλογές σου στην καθημερινότητα και σιγά σιγά θα νιώσεις πως δεν υπάρχει επιστροφή στον ενοχικό τρόπο ζωής. Αρκεί αρχικά να παρατηρήσουμε τη μανία μας να απολογούμαστε για να υπάρχουμε, να αρέσουμε και να ανήκουμε και στη συνέχεια να κάνουμε μικρά βήματα «απελευθέρωσης» από τις ενοχές. Στο βιβλίο δίνω στον αναγνώστη τις ακόλουθες 12 στρατηγικές για να γίνει εσωκεντριστής.

    • Μείνε μόνος, εξερεύνησε.
    • Σώπα, αφουγκράσου
    • Στάσου, νιώσε
    • Αναλογίσου, μάθε
    • Αυτοπροσδιορίσου, εκτίμησε
    • Εμπνεύσου, πειθάρχησε
    • Απελευθερώσου, συγχώρησε
    • Απαγκιστρώσου, άλλαξε
    • Έλεγξε τη διαθεσιμότητά σου
    • Αναβάθμισε τη συχνότητα/ενέργειά σου
    • Βρες τη «Φυλή» σου
    • Ζήσε αναπολογητικά

Από τις δικές σας επαφές και εμπειρία, ποιες είναι οι πιο συχνές ενοχές που νιώθουν οι άνθρωποι; Και δη στη σημερινή εποχή;

Για να κατανοήσουμε πόσο μας επηρεάζουν οι ενοχές μας μπορούμε να σκεφτούμε πώς προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας με κριτήριο την αποδοχή και την ανταπόκριση στις προσδοκίες των γύρω μας. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που θα κάνουμε υποχωρήσεις, αλλά όταν περιορίζουμε σε έντονο βαθμό τον εαυτό μας, δεν εκφράζουμε την αυθεντικότητά μας και δεν «ακούμε» τις ανάγκες μας, τότε οι ενοχές που νιώθουμε κατακλύζουν το μυαλό μας και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Οι πιο συχνές ενοχές βασίζονται στη ριζωμένη πεποίθηση «δεν είμαι αρκετός» με πολλές παραλλαγές και κυριότερες τις ακόλουθες: «ως μητέρα/πατέρας/σύζυγος/φίλος», «στα επαγγελματικά/οικονομικά» και «εμφανισιακά/σώμα».

Νάνσυ Μαλλέρου: Η ευτυχία δεν είναι κάτι που θα κατακτήσουμε μία μέρα, αλλά ο τρόπος που ζούμε την κάθε μας μέρα

Στον εσωκεντρισμό, εμβαθύνετε στην αλλαγή των ανθρώπων, προς μια καλύτερη εκδοχή τους. Είναι εύκολη αυτή η διαδικασία; Ή ο εγωκεντρισμός είναι ένας δύσκολος αντίπαλος για τον εσωκεντρισμό;

Η επαφή με τον εαυτό μας είναι το πιο απλό, φυσικό πράγμα, όλοι γεννιόμαστε αναγνωρίζοντας και εκφράζοντας τις ανάγκες μας χωρίς ενδοιασμούς. Στην πορεία προκύπτουν διάφορα φίλτρα, μέσα από εμπειρίες, εκπαίδευση, οικογενειακούς και κοινωνικούς κανόνες που συμβάλουν στο να χάσουμε την άμεση επαφή με το μέσα μας. Ο εσωκεντρισμός έρχεται ως μόνη επιλογή σε κάποια φάση της ζωής μας, όταν πλέον δεν βγάζει νόημα η πορεία μας, αλλά το ιδανικό είναι να μαθαίνουμε από νωρίς πώς θα επικοινωνούμε με τον εαυτό μας, ώστε πάντα να «ακούμε» και να φροντίζουμε το μέσα μας πριν έρθουμε αντιμέτωποι με το έξω. Ο εγωκεντρισμός είναι αυτό που έχει δημιουργήσει ο καθένας ως ασπίδα για να αντιμετωπίσει όλους τους εξωτερικούς παράγοντες στους ρόλους της ζωή του και δεν έχει σύνδεση με την ουσία και το μεγαλείο του.

Ως “γκουρού της ευτυχίας” που είστε, γιατί πιστεύετε πως δεν μπορούμε να την κατακτήσουμε εύκολα; Την αναζητάμε μήπως σε λάθος μονοπάτια; Με λάθος τρόπο; Η δεν έχουμε πραγματικά κατανοήσει τι είναι η ευτυχία;

Η ευτυχία δεν είναι κάτι που θα κατακτήσουμε μία μέρα, αλλά ο τρόπος που ζούμε την κάθε μας μέρα. Αν αποφασίσουμε να εστιάσουμε στη χαρά που μπορεί να μας προσφέρει κάθε εμπειρία μέσα στη μέρα μας και τη βιώσουμε συνειδητά, τότε αυτή η χαρά θα πολλαπλασιάζεται απλά επειδή θα την παρατηρούμε. Αν κάθε απόφαση μας και πράξη συνδέεται με ένα τουλάχιστον θέλω μας, αυτή η σύνδεση δίνει αξία στη ζωή μας και έχουμε λόγους να νιώθουμε ικανοποιημένοι για ό,τι κάνουμε. Έτσι νιώθουμε πως έχουμε λόγο να ξυπνήσουμε, έχουμε κίνητρο, ενέργεια να δημιουργήσουμε μία πραγματικότητα που μας κάνει ευτυχείς. Δεν είναι κάθε μέρα το ίδιο, δεν θα έχουμε πάντα υψηλή ενέργεια και καλή διάθεση, αλλά κάθε μέρα χρειάζεται να πάρουμε αυτή την απόφαση να λειτουργήσουμε βάσει των θέλω μας, των εσωτερικών μας αναγκών, για να έχει νόημα κάθε μας πράξη.

Με όλα αυτά τα δυσάρεστα που συμβαίνουν γύρω μας, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι; Εδώ, μπορούμε και να νιώθουμε ενοχικά; – Είμαστε εμείς ευτυχισμένοι ενώ κόσμος υποφέρει-. Και πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε σε αυτή την περίπτωση τις ενοχές;

Διανύουμε τα τελευταία 2 χρόνια μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο που μας επιβαρύνει όλους με διάφορους τρόπους. Τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να εκφράσουμε και να αντιμετωπίσουμε όσα νιώθουμε (όπως πένθος, ενοχές, ανασφάλεια, εξάντληση), για να καταφέρουμε να περάσουμε μέσα από αυτό με τις λιγότερες απώλειες και να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία μας αυτή για να δυναμώσουμε, να εξελιχθούμε.

Ένα γεγονός που βοηθάει να βρούμε τη δύναμή μας είναι η προσφορά σε όσους έχουν ανάγκη και η αλληλοϋποστήριξη. Επιπλέον, η συμμετοχή σε μια κοινότητα ομοϊδεατών με κοινούς στόχους και ιδεώδη, μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε πρακτικό και σε ψυχολογικό επίπεδο – από ιδέες, συμβουλές και χρήσιμες τεχνικές, μέχρι παρότρυνση, εμψύχωση και συμπαράσταση. Με αυτή τη σκέψη άλλωστε δημιουργήσαμε το Nama Tribe, τη βραβευμένη συνδρομητική πλατφόρμα με πολύ χαμηλό κόστος που είναι στη διάθεση όποιου χρειάζεται καθοδήγηση και υποστήριξη κάθε στιγμή.

Νάνσυ Μαλλέρου: Είναι ανθρώπινο να είσαι ατελής κι έχεις δικαίωμα και υποχρέωση να ζητήσεις βοήθεια

Αλήθεια, πώς μπήκε το το coaching στη ζωή σας;

Μου άρεσε πάντα να μεταλαμπαδεύω γνώση κι έμπνευση. Μετά από περίπου 15 χρόνια διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο και δουλεύοντας σε πολυεθνικές, αποφάσισα να κάνω την αγάπη μου δουλειά. Αφορμή για την ενασχόλησή μου με το coaching ήταν ένα καθολικό burnout που πέρασα. Αυτό με έκανε να ανα-προτεραιοποιήσω τη ζωή μου και να πάρω το ρίσκο του επιχειρείν, να ξαναδώ τις επιλογές μου μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Πήρα την απόφαση να «προχωράω μπροστά ό,τι και να γίνει» και  αυτή η πολύτιμη διαδικασία βοηθάει σε κάθε περίπτωση. Αυτή θέλω να μεταδώσω μέσα από τη δουλειά μου, να προσφέρω υποστήριξη, γνώση, εργαλεία για όποιον αναζητά ευεξία, έμπνευση, παρακίνηση και αγαπά την πρόοδο.

Τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες που φοβούνται να κυνηγήσουν την ευτυχία;

Ότι θα συμβούλευα και τους άνδρες: να αναγνωρίσουν ότι έχουν μπλοκάρει και να ζητήσουν βοήθεια. Μπορεί από έναν ψυχολόγο, από τον πνευματικό τους, ένα coach, ένα μέντορα ή το Nama Tribe. Η αλήθεια είναι ότι αν το αποφασίσει κανείς να βελτιώσει την κατάστασή του, τότε θα βρει την υποστήριξη που χρειάζεται. Αν ψάξεις, βρίσκεις. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσεις την αδυναμία σου, να την κοιτάξεις κατάματα και να αποδεχθείς ότι είναι ανθρώπινο να είσαι ατελής κι έχεις δικαίωμα και υποχρέωση να ζητήσεις βοήθεια, να διεκδικήσεις μία πιο ικανοποιητική καθημερινότητα, να ζεις με χαρά. Κι αυτό είναι δείγμα δύναμης κι όχι αδυναμίας.

Διαβάστε επίσης

“Χορέψτε μην ντρέπεστε.. Χορέψτε γιατί χανόμαστε…” – Οι διοργανωτές του Dare Dance Festival μιλάνε στο Infowoman.gr

Η Αιμιλία Υψηλάντη στο Infowoman.gr: Μια κατάκτηση της εποχής μας είναι ότι τα θέματα της ψυχικής υγείας δεν είναι ταμπού πια

Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου στο Infowoman.gr: Να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια μας να δείχνουν στις γυναίκες σεβασμό

Δημητρα Ζαρκου

Recent Posts

Μαίρη Χρονοπούλου: «Το νυχτικό που φορούσε όταν τραυματίστηκε δεν βρέθηκε ποτέ»

Στα «σκοτεινά» σημεία που υπάρχουν σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της Μαίρης Χρονοπούλου αναφέρθηκε το…

29 λεπτά ago

Δημήτρης Λάλος – Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Φουντώνουν οι φήμες που τους θέλουν μαζί

Στο επίκεντρο των lifestyle συζητήσεων βρίσκονται ο Δημήτρης Λάλος και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου καθώς πυκνώνει…

49 λεπτά ago

«Η Χίμαιρα», «Το Αγόρι του Θεού» και άλλες πέντε ταινίες στα σινεμά

Επτά ταινίες θα προβάλλονται από σήμερα (28.03.2024) στα σινεμά με την έναρξη του νέου προγράμματος…

1 ώρα ago

US Polo Assn: H συλλογή S/S24 εμπνέεται από τα χρώματα και την ατμόσφαιρα της Μεσογείου

Όμορφα, ηλιόλουστα χρώματα και αποχρώσεις του μπλε, χαλαρές γραμμές και χειροποίητα υλικά. Εκπληκτικές υφές στα…

2 ώρες ago

Ρέμπελ Γουίλσον: «Έκανα πρώτη φορά σεξ στα 35 μου, δεν χρειάζεται βιασύνη»

Αποκαλυπτική ήταν για μία ακόμη φορά η Ρέμπελ Γουίλσον, αφού με αφορμή τα απομνημονεύματά της,…

2 ώρες ago

Κερδίστε προσκλήσεις για την παράσταση «Αγριόπαπια» του Ίψεν στο Θέατρο Εκάτη (29,30,31/03)

Ένα δράμα μεγάλης  δύναμης και αρίφνητου πόνου. Κανένα άλλο έργο του Ίψεν δεν συγκεντρώνει τόσο…

2 ώρες ago