Η Δάφνη Σκρουμπέλου στο Infowoman: “Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε τις γυναικοκτονίες”!

η-δάφνη-σκρουμπέλου-στο-infowoman-δεν-πρέπει

Μια γυναίκα κι ένας άντρας. Το «ένα» και το «δύο». Το «ένα» είναι ο μοναδικός φίλος του «δύο». Το «δύο», ο μοναδικός φίλος του «ένα». Όταν το «ένα» αδυνατώντας να διαχειριστεί τη δραματική αλλαγή που έχει επέλθει στη ζωή του, αποφασίζει να σπάσει τη ρουτίνα των καθημερινών συναντήσεών τους, το «δύο» αντιδρά με όσα μέσα διαθέτει κι ένα παιχνίδι αρχίζει ανάμεσά τους όπου οι ρόλοι «νικητή» και «ηττημένου» εναλλάσσονται με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Το μονόπρακτο του Τεννεσσή Ουίλιαμς, «Δεν μπορώ να φανταστώ το αύριο» που ανεβαίνει στο θέατρο Φούρνος, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Η εξάρτηση, η μοναξιά και η απώλεια είναι προσφιλή στον συγγραφέα θέματα, αλλά και αυτά που απασχολούν κι εμάς σήμερα, περισσότερο από ποτέ.

Εμείς, με αφορμή την παράσταση μιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια, Δάφνη Σκρουμπέλου και είχαμε μαζί της μια ενδιαφέρουσα συζήτηση…

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση

Μια γυναίκα κι ένας άντρας. Το Ένα και το Δύο. Ο ένας ο μοναδικός φίλος του άλλου. Συναντιούνται κάθε βράδυ στο σπίτι του Ένα. Πίνουν, ακούνε μουσική, παίζουν χαρτιά, βλέπουν τηλεόραση, συζητάνε. Αυτό το βράδυ όμως είναι διαφορετικό. Το Ένα, αδυνατώντας να διαχειριστεί μία δραματική αλλαγή που έχει επέλθει στη ζωή του, αποφασίζει να σπάσει τη ρουτίνα των καθημερινών τους συναντήσεων. Το Δύο αντιδρά. Κι ένα παιχνίδι αρχίζει ανάμεσά τους όπου οι ρόλοι νικητή και ηττημένου εναλλάσσονται με αβέβαιη έκβαση. Το μονόπρακτο αυτό ανήκει στην όψιμη περίοδο του Τεννεσσή Ουίλλιαμς και προσεγγίζει με ευαισθησία και ποιητικότητα θέματα όπως: την εξάρτηση, τη μοναξιά, την απώλεια, τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη ζωή απ’ το θάνατο και τέλος την αγάπη. Τα θέλω της αγάπης του ενός έρχονται σε αντιπαράθεση με τα θέλω της αγάπης του άλλου.

Αυτά είναι αρκετά για να μείνεις σε μια σχέση που έχει τελειώσει; Ή που σου κάνει κακό;

Τίποτα δεν είναι αρκετό για να μένει κανείς σε μια σχέση που του κάνει κακό.

%ce%b7-%ce%b4%ce%ac%cf%86%ce%bd%ce%b7-%cf%83%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b90

Δάφνη Σκρουμπέλου: “Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε τις γυναικοκτονίες”

Από τις αρχές του χρόνου έχουμε δυστυχώς 13 γυναικοκτονίες. Η εξάρτηση μπορεί να συνδεθεί ως ένα ολέθριο αποτέλεσμα; Θα δούμε και αυτή την παράμετρο στην παράσταση;

Τα ποσοστά των γυναικοκτονιών αλλά και των κακοποιημένων γυναικών είναι σοκαριστικά αλλά δυστυχώς ζώντας σε μία πατριαρχική κοινωνία οι αριθμοί αυτοί δε με εκπλήσσουν. Έχω υπάρξει σε κακοποιητικές σχέσεις. Πολλά είναι αυτά που μπορούν να ωθήσουν μια γυναίκα στο να μένει σε μία τέτοια σχέση (η χειριστικότητα, το gaslighting, η εξάρτηση, η ανασφάλεια, ο φόβος, η κοινωνία η ίδια). Το μόνο που συνδέεται πραγματικά με ένα ολέθριο αποτέλεσμα είναι η απόφαση του άντρα να σκοτώσει τη γυναίκα και η πράξη του αυτή.

Στο έργο είναι έκδηλη η σχέση εξάρτησης μεταξύ των δύο ηρώων. Ένα: «Είναι σκληρό γιατί δεν έχει κανέναν άλλον εκτός από μένα. Κι εγώ δεν έχω κανέναν άλλον εκτός από αυτόν.» Αλλά αυτοί οι δύο ήρωες κινούνται περισσότερο απ’ τη βαθιά αγάπη του ενός για τον άλλον. Το Ένα αγαπάει τόσο πολύ το Δύο που δε θέλει να του είναι βάρος και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον ελευθερώσει απ’ την ίδια για να ζήσει τη ζωή του. Το Δύο με τη σειρά του αγαπάει σε τέτοιο βαθμό το Ένα που αποφασίζει να μείνει δίπλα της σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής της.

Οπότε δεν θα δούμε κάτι τέτοιο στην παράσταση. Και το λέω αυτό γιατί εγκλήματα πάθους δεν υπάρχουν. Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε τις γυναικοκτονίες. Δεν υπάρχει ίχνος αγάπης όταν κάποιος σκοτώνει κάποιον άλλον.

Πρώτα η οικονομική κρίση, τώρα η πανδημία, όλη αυτή η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί, μεγαλώνει την εξάρτηση και τον φόβο της μοναξιάς και απώλειας;

Αναμφίβολα. Η οικονομική κρίση και η πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, την περιθωριοποίηση, την απομόνωση και τον εγκλεισμό των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα της ανασφάλειας καθώς και του φόβου για τη μοναξιά και την απώλεια.

Δάφνη Σκρουμπέλου: Με τρομάζει η απώλεια των πολύ δικών μου ανθρώπων

Εσείς φοβάστε τη μοναξιά;

Όχι. Όσο δύσκολος κι αν ήταν αυτός ο ενάμισης χρόνος μου έκανε πολύ καλό. Αυτή η αποστασιοποίησή μου από ανθρώπους και καταστάσεις με οδήγησε σε μία μη συνειδητή ενδοσκόπηση. Με έκανε να συνειδητοποιήσω τι πραγματικά θέλω και τι δε θέλω στη ζωή μου. Και για πρώτη φορά μπόρεσα να αρθρώσω λέξεις και να πω πράγματα σε ανθρώπους που δεν μπορούσα χρόνια ολόκληρα. Αγκάλιασα λοιπόν τη μοναξιά μου, απομάκρυνα τοξικούς ανθρώπους και κατέληξα στο ότι προτιμώ να είμαι μόνη μου απ’ το να είμαι σε μία κακοποιητική, ψυχοφθόρα σχέση.

Ποια απώλεια είναι αυτή που ενδεχομένως σας τρομάζει περισσότερο;

Η απώλεια των πολύ δικών μου ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης

Ο Αντώνης Καλομοιράκης στο Infowoman: Ο Χάρης Ρώμας είναι ο άνθρωπος που δίνει ζωή στα όνειρα των ανθρώπων

Η Ελένη Καρακάση στο Infowoman: Είμαστε ένας λαός με ρατσιστικές τάσεις που, όμως, δυστυχώς δεν το καταλαβαίνει

Η Βιργινία Ταμπαροπούλου στο Infowoman: “Σε συνεργασία μου έχω βιώσει κακοποιητική συμπεριφορά, χυδαία – Είναι κάτι πολύ οδυνηρό”

Σχετικά Άρθρα
Η Εύη Δόβελου στο Infowoman.gr: "Αν πράγματι το κράτος ενδιαφερόταν, δεν θα υποτιμούσε τόσο την καλλιτεχνική εκπαίδευση"
Η Εύη Δόβελου στο Infowoman.gr: “Αν πράγματι το κράτος ενδιαφερόταν, δεν θα υποτιμούσε τόσο την καλλιτεχνική εκπαίδευση”
Η Σοφία Λαμπιδώνη στο Infowoman.gr: "Η τέχνη οφείλει να είναι παρούσα! Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο"
Η Σοφία Λαμπιδώνη στο Infowoman.gr: “Η τέχνη οφείλει να είναι παρούσα! Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο”
Ο σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης στο Infowoman.gr: "Οι νεότερες γενιές ακούνε περισσότερο και βρίσκουν τρόπους να αντιδράσουν γρήγορα"
Ο σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης στο Infowoman.gr: “Οι νεότερες γενιές ακούνε περισσότερο και βρίσκουν τρόπους να αντιδράσουν γρήγορα”
Η Στέλλα Κρούσκα στο Infowoman.gr: "Η μασημένη τροφή, όποιος κι αν μας την ταΐζει, δεν μας κάνει καλό"
Η Στέλλα Κρούσκα στο Infowoman.gr: “Η μασημένη τροφή, όποιος κι αν μας την ταΐζει, δεν μας κάνει καλό”
Η Σοφία Καζαντζιάν και ο Μάριος Ιορδάνου μιλάνε στο Infowoman.gr: Το “μαζί” έχει νόημα όταν είναι όντως “μαζί”
Η Σοφία Καζαντζιάν και ο Μάριος Ιορδάνου μιλάνε στο Infowoman.gr: Το “μαζί” έχει νόημα όταν είναι όντως “μαζί”
%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b2%ce%ae%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-820
Ο Σταύρος Σβήγκος μιλά στο Infowoman.gr για όλα – “Θέλουν να διαλύσουν τα μυαλά και τη σκέψη όλων των τηλεθεατών”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του