Το νέο χάπι κατά της παχυσαρκίας έφτασε και στην Ελλάδα

το-νέο-χάπι-κατά-της-παχυσαρκίας-έφτασ

%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%87%ce%ac%cf%80%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%87%cf%85%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ad%cf%86%cf%84%ce%b1%cf%830

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, με παγκόσμιους αναμενόμενους αριθμούς της τάξης των 2,16 δισεκατομμυρίων για τα υπέρβαρα και 1,12 δισεκατομμυρίων για τα παχύσαρκα άτομα το 2030. Τα νούμερα αυτά δηλώνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει επιβάρυνση της παγκόσμιας κλινικής και δημόσιας υγείας, η οποία σχετίζεται με κοινωνικό και ατομικό ρατσισμό. Συσχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και θνησιμότητας. Παρά την εντατική έρευνα, οι ισχύουσες πρακτικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με δίαιτα, άσκηση, ενημέρωση, βαραϊτρική χειρουργική και φαρμακευτικές θεραπείες, έχουν αποτύχει στη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του φαινομένου «επιδημίας της παχυσαρκίας».

Από την άλλη πάλι, η αναγνώριση των επιπτώσεων του αυξημένου σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας, καθώς και των συνεπειών τους στην υγεία του ατόμου, υποτιμάται τόσο από το ίδιο το άτομο όσο και από τους επαγγελματίες της υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περιγράφει την παχυσαρκία ως το σημαντικότερο παγκόσμιο χρόνιο πρόβλημα υγείας στους ενήλικες. Βάσει δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2015, η παχυσαρκία στους Ευρωπαίους ενήλικες (ΔΜΣ ≥30) ήταν 21,5% στους άνδρες και 24,5% στις γυναίκες.

Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον ενήλικο πληθυσμό, το 65,8% των ανδρών και το 55,2% των γυναικών είναι υπέρβαροι (υπέρβαροι ΔΜΣ ≥25 kg/m²), ενώ το 21,9% των ανδρών και το 23,8% των γυναικών είναι παχύσαρκοι (παχύσαρκοι ΔΜΣ≥30 kg/m²).

Το νέο χάπι

Αυτή τη στιγμή όμως τα νέα είναι καλά για τους πάσχοντες, αφού ένα νέο πολλά υποσχόμενο χάπι έφτασε στην Ελλάδα, όπου ο συνδυασμός των δραστικών ουσιών υδροχλωρικής ναλτρεξόνης/ υδροχλωρικής βουπροπιόνης δίνει ελπίδες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, ως συμπλήρωμα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων και φυσικής άσκησης. Πιο συγκεκριμένα ο συνδυασμός υδροχλωρικής ναλτρεξόνης/υδροχλωρικής βουπροπιόνης είναι εγκεκριμένος (από τον FDA και από τον EMA) για χρήση σε ενήλικες ασθενείς (ηλικίας 18 ετών και άνω), με αρχικό δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 27 και 30, εάν έχουν πρόσθετες σχετιζόμενες με το βάρος παθήσεις, όπως ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), διαβήτη τύπου 2 ή υψηλά επίπεδα λιπιδίων (λίπους) στο αίμα. Η ανάγκη συνεχιζόμενης θεραπείας θα πρέπει να αξιολογείται μετά από 16 εβδομάδες και να επαναξιολογείται ετησίως.

Το φάρμακο αυτό δρα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και της δαπάνης κατανάλωσης ενέργειας. Διατίθεται υπό μορφή δισκίων παρατεταμένης αποδέσμευσης. Κάθε δισκίο περιέχει 8 mg υδροχλωρικής ναλτρεξόνης, ισοδύναμα με 7,2 mg ναλτρεξόνης, και 90 mg υδροχλωρικής βουπροπιόνης, ισοδύναμα με 78 mg βουπροπιόνης και χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Οι δραστικές ουσίες του φαρμάκου (ναλτρεξόνη/βουπροπιόνη), έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας μεμονωμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλες χρήσεις (ναλτρεξόνη: το 1989 εγκρίθηκε στην Αυστρία ως επιπρόσθετη θεραπεία για τη διακοπή του αλκοόλ16/ βουπροπιόνη: το 1999 εγκρίθηκε στην Ολλανδία για τη διακοπή του καπνίσματος17), ενώ στην Αμερική ο συνδυασμός υδροχλωρικής ναλτρεξόνης / υδροχλωρικής βουπροπιόνης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, έχει περισσότερο από 2,5 χρόνια κυκλοφορίας και περισσότερο από 1,4 εκ. ασθενείς.

%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%87%ce%ac%cf%80%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%87%cf%85%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ad%cf%86%cf%84%ce%b1%cf%832

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO) σχετικά με τις αντιλήψεις για την παχυσαρκία και την ψυχολογία των ασθενών, που διεξήχθη σε 7 Ευρωπαϊκές χώρες με συμμετοχή 14.000 ασθενών, υψηλό φαίνεται να είναι το ποσοστό των ενηλίκων που υποτιμά το βάρος του. Συγκεκριμένα, 1 στα 5 άτομα που περιέγραψαν τον εαυτό τους ως φυσιολογικό από πλευράς σωματικού βάρους, στην πραγματικότητα ήταν υπέρβαρα, ενώ 3 στα 4 παχύσαρκα άτομα περιέγραψαν το εαυτό τους ως υπέρβαρο.

Επιπλέον, παχύσαρκα ή πρώην παχύσαρκα άτομα έχουν επισημάνει ότι το φαγητό που λαμβάνουν δεν οφείλεται κυρίως στην πείνα, αλλά είναι συνδεδεμένο με κοινωνικές συμπεριφορές και με εθισμό. Παράλληλα, το «στίγμα» του βάρους μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς ψυχολογικές εκβάσεις, όπως κατάθλιψη, συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη ικανοποίησης με την εμφάνιση.

Ο κ. Σπύρος Βεργίνης, Business Units Manager Rx&OTC, της εταιρείας Valeant, ανέφερε σχετικά με το επιδημιολογικό μέγεθος της παχυσαρκίας στον σύγχρονο κόσμο: «Ζούμε σε ένα πλανήτη όπου οι παχύσαρκοι είναι πλέον περισσότεροι από τους πολύ αδύνατους. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, και το 2025, πάνω από το ένα πέμπτο των ανδρών και των γυναικών παγκοσμίως θα είναι παχύσαρκοι ή σοβαρά παχύσαρκοι. Κυβερνήσεις, αρμόδιοι φορείς, ο ιατρικός και φαρμακευτικός κόσμος οφείλουν να αναλάβουν δραστικές πρωτοβουλίες, τόσο στο πεδίο της διατροφής, της άσκησης, δηλαδή της πρόληψης, όσο και της θεραπείας, προκειμένου να ανακοπεί η επιδημία της παχυσαρκίας».

Τα οφέλη για την υγεία από την απώλεια βάρους

Μείωση 5%-15% του αρχικού βάρους σε περίοδο 6 μηνών, αποτελεί ρεαλιστικό στόχο και προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. 4 H μέτρια απώλεια βάρους 5%-15%, σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σχετίζεται με σημαντικές κλινικές βελτιώσεις των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια, HDL χοληστερόλη, σάκχαρο νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαίρινη) σε διάστημα ενός έτους. 12

Μείωση βάρους μεγαλύτερη του 20% θα πρέπει να εξετάζεται για τα άτομα με ΔΜΣ≥ 35kg/m².4

Όπως έχουν αποδείξει μελέτες, στα άτομα που η δίαιτα συνδυάζεται με άσκηση, η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με εκείνα που ακολουθούν μόνο δίαιτα. Παρ’ όλα αυτά, και στις 2 περιπτώσεις, το 50% των ατόμων παρουσιάζει επαναπρόσληψη του αρχικού τους βάρους.

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, για τη διαχείριση της παχυσαρκίας σε ενήλικες ασθενείς (2015), η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να θεωρείται μέρος της συνολικής θεραπευτικής προσέγγισης των παχύσαρκων ασθενών. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν καλύτερη συμμόρφωση, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών λόγω αυξημένου σωματικού βάρους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με τη παχυσαρκία (π.χ. διαβήτης τύπου 2).

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο σε ασθενείς που ολοκλήρωσαν 56 εβδομάδες θεραπείας ή οι οποίοι έχασαν τουλάχιστον 5% του αρχικού τους βάρους σε διάστημα 4 μηνών.

O Δρ Γεώργιος Πανοτόπουλος MD PhD, Παθολόγος – Διατροφολόγος, Διεθνής Ειδικός στην Παχυσαρκία (SCOPE Obesity International Fellow), Αντιπρόεδρος ΕΠΑΜΕΔΙ, επιστημονικός εισηγητής στη δημοσιογραφική εκδήλωση, δήλωσε από πλευράς του: «Η παχυσαρκία σήμερα (Παγκόσμια Εταιρεία Παχυσαρκίας Μάιος 2017) θεωρείται οριστικά μία χρόνια, εξελισσόμενη και υποτροπιάζουσα νόσος. Τα αίτια της δεν είναι απλώς το αυξημένο φαγητό και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αλλά γενετικοί, φυσιολογικοί, συμπεριφορικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Η παχυσαρκία επηρεάζει την σωματική και ψυχική υγεία και την ποιότητα της ζωής του ατόμου και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο. Ο κίνδυνος της συνοδού νοσηρότητας αφορά και τους υπέρβαρους (ΒΜΙ > 27kg/m2) και τους παχύσαρκους (ΒΜΙ >30 kg/m2) ασθενείς ενώ και η θνητότητα αυξάνεται στους παχύσαρκους και ιδιαίτερα στα άτομα με πολύ σοβαρή νοσογόνο παχυσαρκία. Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου, υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αναπνευστικών προβλημάτων, χολολιθίασης, ορμονικών διαταραχών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ταυτόχρονα, η παχυσαρκία συνεπάγεται έναν αριθμό ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων. Ενώ είναι νόσος, για ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας τα άτομα με παχυσαρκία θεωρούνται αποκλειστικά υπεύθυνα για το πρόβλημα, αδύναμοι χαρακτήρες, οκνηροί και κοιλιόδουλοι, άσχημοι και καθόλου ελκυστικοί, με αποτέλεσμα οι σοβαρά παχύσαρκοι να εμφανίζουν άγχος, κατάθλιψη, ενοχή και απόρριψη.

Η βάση της θεραπείας της παχυσαρκίας είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, με ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές στην πρόσληψη τροφής, αυξημένη σωματική δραστηριότητα και ψυχολογική στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και τον θεράποντα γιατρό. Η ύπαρξη κινήτρου είναι καθοριστική για την επιτυχία της θεραπείας, η οποία συχνά είναι δύσκολη και μακροχρόνια.

Για την αποτελεσματική απώλεια και διατήρηση του βάρους, απαιτείται συχνά και πρόσθετη υποστήριξη με φαρμακοθεραπεία η οποία αυξάνει την απώλεια του βάρους, μειώνει τις επιπλοκές και διευκολύνει την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Καμπάνια κατά της παχυσαρκίας

Στο πλαίσιο της διάθεσης της νέας θεραπείας στην ελληνική αγορά, η εταιρεία Valeant/PharmaSwiss Hellas, διοργανώνει παράλληλη δράση κοινωνικής ευθύνης, με τίτλο “MychoiceMylife”. Αντιλαμβανόμενη το επιδημιολογικό μέγεθος της ασθένειας στη χώρα μας, και έχοντας στο επίκεντρο της δραστηριοποίησής της τον Άνθρωπο, η Valeant/PharmaSwiss Hellas υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, σε θέματα πρόληψης & αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η παροχή ουσιαστικής γνώσης στους πολίτες, ώστε να επιτευχθεί μείωση του ποσοστού των παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων στην κοινωνία, αλλά κυρίως, η διαμόρφωση ελεύθερης σκέψης και προσωπικών επιλογών στο θέμα της διαχείρισης του σωματικού βάρους. Κεντρική ιδέα της εκστρατείας είναι ότι, πάντα και με τη σωστή ιατρική καθοδήγηση, ο καθένας μπορεί να κάνει απλές, μικρές αλλαγές που οδηγούν σε μεγάλα αποτελέσματα – συχνά σωτήρια για την ίδια τη ζωή των υπέρβαρων και των παχύσαρκων ασθενών.

Κεντρικό πρόσωπο στην καμπάνια “MychoiceMylife”, η δημοσιογράφος, κα Ελεονώρα Μελέτη δήλωσε: «Η εκστρατεία “MychoiceMylife”, με ευαισθητοποιεί προσωπικά, ώστε να αναλάβω δράση και σας καλώ όλους να προσπαθήσουμε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, μέσα από διαδικτυακές δράσεις, συζήτηση στα social Media αλλά και ενημερωτικές ενέργειες προς το κοινό, στις οποίες με χαρά θα συμμετάσχω».

Σχετικά Άρθρα
8-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%87%cf%8d%cf%83%ce%b5%cf%840
8 πολύτιμες συμβουλές για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
%ce%b1%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b90
Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι, ποιοι κινδυνεύουν και πώς μπορούμε να τον προλάβουμε;
%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-astrazeneca-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%b5%ce%af0
Εμβόλιο AstraZeneca: Σε ποιες ηλικίες θα χορηγείται πλέον – Τι θα γίνει με τη 2η δόση
%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%ad%cf%81%ce%b9-covid-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bc0
Τι είναι το «χέρι covid» που παρατηρείται μετά τον εμβολιασμό και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί;
%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%850
Λουράντος: “Όλα τα τεστ με απόφαση του ΕΟΦ χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία”
%ce%b3%ce%ba%ce%ac%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%89%ce%bb%ce%b7%ce%bd%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-22%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd0
Γκάγκα: Διασωληνώθηκε 22χρονος με κορωνοϊό- Όσοι νοσηλεύονται είναι κυρίως μη εμβολιασμένοι

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του