Τι είναι η λιποθυμία, ποιες ειναι οι αιτίες της, ποιες οι πρώτες βοήθειες

Σας έχει τύχει ποτέ να λιποθυμήσετε; Δεν είναι κάτι σοβαρό συνήθως, αλλά είναι τραυματική εμπειρία, καθώς η απώλεια των αισθήσεων φοβίζει. Λιποθυμία ειναι η κατάσταση κατά την οποία ξαφνικά χάνουμε αλλά για λίγο τις αισθήσεις μας – αυτό που ορίζεται ως απώλεια συνειδησης.

Γιατί συμβαίνει

Στην κατάσταση αυτή εμπλέκονται το κυκλοφορικό σύστημα και ο εγκέφαλος. Στην λιποθυμία η αρτηριακή πίεση πέφτει απότομα και κατά συνέπεια, ο εγκέφαλος παύει να τροφοδοτείται κανονικά με αίμα.

Μόλις πάψει η φυσιολογική οξυγόνωση αυτού, γίνεται ένα γενικό “μπλακ αουτ” σε όλο τον οργανισμό. Το άτομο χάνει τις αισθήσεις του και σωριάζεται κάτω.

Αν η απώλεια των αισθήσεων δεν οφείλεται σε κάτι σοβαρό, τότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας γι αυτή καθαυτή τη λιποθυμία.

Μοιάζει με κατάσταση ύπνου, καθώς οι ζωτικές λειτουργίες διατηρούνται, η καρδιά συνεχίζει να χτυπά, η αναπνοή δεν διακόπτεται, όμως παρατηρείται απώλεια των αισθήσεων.

Πότε γίνεται επικίνδυνη

Το πιο επικίνδυνο στις περισσότερες περιπτώσεις λιποθυμίας ειναι το γεγονός ότι το άτομο πέφτοντας κάτω αναίσθητο μπορεί να χτυπήσει το κεφάλι του. Επικίνδυνη είναι η λιποθυμία αν συμβεί όταν το άτομο οδηγεί ή χειρίζεται κάποιο μηχάνημα.

Συνήθως όμως, ειδικά στις απλές λιποθυμίες που δεν σχετίζονται με καρδιολογικά αιτία, το άτομο έχει κάποια προειδοποιητικά συμπτώματα και έτσι αποφεύγονται τα χειρότερα.

Ποιες είναι οι αιτίες

Η λιποθυμία μπορεί να οφείλεται σε πολλά αιτία, όπως: πολύωρη ορθοστασία, ορθοστατική υπόταση, καρδιακή δυσλειτουργία, κόπωση, υπερκαπνία, υστερία, θερμοπληξία, ηλίαση, στεναχώρια, έντονος φόβος, ισχυρός πόνος, έντονος βήχας, έντονο γέλιο, υπογλυκαιμία, επιληψία, εγκεφαλίτιδα, τραύματα στο κεφάλι, απότομο σήκωμα από καρέκλα ή κρεβάτι, αναιμία, έντονο στρες, εγκυμοσύνη, ρήξη εσωτερικού οργάνου, αιμορραγία, εξαντλητική δίαιτα, δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες συνήθεις ή παθολογικές καταστάσεις.

Πρώτες βοήθειες

Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε όρθιο ένα άτομο που καταρρέει. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί ως αμυντικό μηχανισμό την πτώση. Όταν το άτομο βρεθεί σε οριζόντια θέση, το αίμα, λόγω βαρύτητας, ρέει πιο εύκολα προς τον εγκέφαλο και έτσι επανέρχονται οι αισθήσεις πιο γρήγορα.

● Ελέγξτε αν αναπνέει. Το 40% των καρδιακών ανακοπών περιγράφονται σαν «λιποθυμίες» από τους αυτόπτες μάρτυρες.

● Αν το άτομο αναπνέει και δεν έχει κάποια άλλη κάκωση, ανασηκώνουμε περίπου 30 εκ. τα πόδια, ώστε να βελτιώσουμε την ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

● Ανοίγουμε ρούχα και οτιδήποτε τον σφίγγει και φροντίζουμε να αναπνέει ελεύθερα.

● Αν χρειαστεί να αφήσουμε το άτομο μόνο του θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε πλάγια θέση ασφαλείας.

● Μην του δώσετε τίποτα να πιει πριν συνέλθει τελείως γιατί υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης.

● Μη σκεπάζετε το άτομο, γιατί η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

● Όταν συνέλθει τελείως τον βάζουμε να καθίσει και το παρακολουθούμε.

Σχετικά Άρθρα
«Δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»: Εθελοντική αιμοδοσία στο AVENUE (30/3)
Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του