Οι πιο πολλοί ασθενείς με κεφαλαλγία ωφελούνται από το βελονισμό

Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν συστηματικά από κεφαλαγίες και ημικρανίες και περιγράφουν τις ώρες ή και μέρες ακόμη που διαρκεί ο πόνος ως οδυνηρές. Η κεφαλαλγία είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλά άτομα, περιορίζοντας τις δραστηριότητές τους και επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής τους. Μπορεί να οφείλεται ή όχι σε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας και να χαρακτηρίζεται δευτεροπαθής ή πρωτοπαθής αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας υπολογίζεται ότι 4 στους 10 Έλληνες υποφέρουν από κεφαλαλγία τάσης, την πιο συχνή μορφή κεφαλαλγίας. Δεύτερη σε συχνότητα έρχεται η ημικρανία, με αναλογία 1 στους 12 και η οποία έχει μεγαλύτερη προτίμηση στο γυναικείο πληθυσμό λόγω του ορμονοεξαρτώμενου χαρακτήρα αυτής της μορφής.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις της κεφαλαλγίας

Σύμφωνα με τη κα Μαρκέλλα Σεγρέδου, Φυσίατρο-Ειδικό ιατρικού βελονισμού, η αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις. Μια από αυτές είναι και ο ιατρικός βελονισμός. Ο βελονισμός θεωρείται μία ιατρική τεχνική, με αναλγητική και θεραπευτική δράση, για τον οξύ και χρόνιο πόνο αλλά και για άλλες ασθένειες – διαταραχές.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα ή συμπληρωματικά στην εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή βελτιώνοντας έτσι, τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Προτείνεται από πολλές επιστημονικές εταιρείες για τη διαχείριση (αντιμετώπιση ή και πρόληψη) αρκετών μορφών κεφαλαλγιών, κυρίως των πρωτοπαθών. Η κεφαλαλγία τάσης, η ημικρανία και κάποιες φορές η αθροιστική κεφαλαλγία αποτελούν ενδείξεις του ιατρικού βελονισμού σύμφωνα με πολλές ιατρικές εργασίες.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε μία μετα-ανάλυση 12 ιατρικών εργασιών, στις οποίες συμμετείχαν 2349 ασθενείς με κεφαλαλγία τάσης, η συχνότητα των επεισοδίων μειώθηκε στο μισό στο 48 % των ασθενών, οι οποίοι μαζί με την φαρμακευτική τους αγωγή, έκαναν θεραπεία και με βελονισμό και τα αποτελέσματα αυτά διατηρήθηκαν ακόμα και έξι μήνες μετά την τελευταία θεραπεία. (Linde et al, 2016).

Αντίστοιχα, αποτελέσματα για τη δράση του βελονισμού στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, ανακοίνωσε και η Αμερικανική Εταιρεία Ημικρανίας. Μελετώντας την παραπάνω μετα-ανάλυση και με περαιτέρω συστηματική ανασκόπηση συνολικά 22 κλινικών μελετών, με 4985 συμμετέχοντες ασθενείς, ο βελονισμός φάνηκε να μειώνει τη συχνότητα των επεισοδίων ημικρανίας πάνω από το μισό, στο 59% των ατόμων που έλαβαν βελονισμό. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν παρόμοιο με τη φαρμακευτική προληπτική αγωγή. Και εδώ τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν για πάνω από έξι μήνες.

Οι περισσότερες ιατρικές εργασίες καταλήγουν ότι η αποτελεσματική δράση του βελονισμού στην ανακούφιση από τις κεφαλαλγίες αφορά στη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων, της διάρκειας, της έντασης τους αλλά και στην ανταπόκριση με τη φαρμακευτική αγωγή.

Πολλοί ερευνητές μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ίσως η αποτελεσματικότητα του βελονισμού οφείλεται στην εξατομικευμένη θεραπευτική πρόταση. Τα πρωτόκολλα, τα οποία σχεδιάζονται από το θεράποντα ιατρό, επικεντρώνονται στα συγκεκριμένα συμπτώματα και χαρακτηριστικά του εκάστοτε ασθενούς χωρίς να είναι μια γενική θεραπεία για όλους τους πάσχοντες από κεφαλαλγία.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία με βελονισμό

Η διαδικασία περιλαμβάνει θεραπευτικές συνεδρίες, στις οποίες τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες, μιας χρήσης, σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος για 20-30΄, με συχνότητα 1-2 φορές την εβδομάδα. Συνολικά μπορεί να χρειαστούν 8-10 συνεδρίες και ήδη από τις πρώτες ο ασθενής αναφέρει ανακούφιση. Η θεραπεία του βελονισμού θεωρείται απόλυτα ασφαλής, χωρίς παρενέργειες, εφόσον εφαρμόζεται από ιατρό κατάλληλα εκπαιδευμένο. Η λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού, καθώς και ο κλινικός και πολλές φορές εργαστηριακός έλεγχος, είναι απαραίτητα για την σωστή αξιολόγηση του ασθενούς και τον σχεδιασμό εξατομικευμένης θεραπευτικής πρότασης.

Σχετικά Άρθρα
%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7-%cf%840
Κινδυνεύει ο άνθρωπος από την πανώλη των αιγοπροβάτων;
%cf%85%cf%80-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c0
Υπ. Υγείας για τις ελλείψεις σε Ιατρικό Προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
%ce%ba%ce%b1%cf%8d%cf%83%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%850
Καύσωνας: Υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες;
Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει
Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει
%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b10
Τι είναι η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του