Ντιντιέ Ραούλ: Ποιος είναι ο Γάλλος καθηγητής που προσπαθεί να βρει το φάρμακο ενάντια στον κορωνοϊό

Το όνομά του ακούστηκε στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Τετάρτη, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στον «διάσημο καθηγητή λοιμώξεων κ. Ραούλ» και τη θεραπεία που δοκιμάζεται ήδη στη Γαλλία. Στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα ωστόσο θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων καθηγητών στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις μολυσματικές ασθένειες.

Ο λόγος για τον Ντιντιέ Ραούλ (Didier Raoult ), τον επιστήμονα με την ασκητική μορφή. Με τα λευκά μακριά του μαλλιά και τη λιπόσαρκη φιγούρα, ο γενειοφόρος καθηγητής εμπνέει ηρεμία. Πριν από λίγες ημέρες γιόρτασε τα 68α γενέθλιά του.

Ο Γάλλος καθηγητής, που θεωρείται αυθεντία στις μολυσματικές ασθένειες, τις τελευταίες εβδομάδες δουλεύει ασταμάτητα πάνω στον κορωναϊό.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της χλωροκίνης, ενός φθηνού φαρμάκου, η οποία χορηγήθηκε σε 24 Γάλλους που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19.

Ποιος είναι ο Ντιντιέ Ραούλ

Με πατέρα στρατιωτικό γιατρό και μητέρα νοσοκόμα, το μέλλον του Ραούλ από την παιδική ακόμη ηλικία φάνταζε προδιαγεγραμμένο, αν και ο ίδιος αγαπούσε πολύ τη λογοτεχνία.

Στα 20 χρόνια του γράφτηκε στην Ιατρική, απ’ όπου αποφοίτησε, ολοκλήρωσε την πρακτική του, πήρε το διδακτορικό του και αφοσιώθηκε πλέον στον κόσμο των ιών και των μολυσματικών ασθενειών.

Από τότε η διαδρομή του είναι άρρηκτα συνυφασμένη με αυτά τα δύο αντικείμενα, ενώ πολύ γρήγορα οι μελέτες, οι διατριβές και οι ανακαλύψεις του τον κατέστησαν παγκόσμια αυθεντία στον τομέα του.

Η επιστήμη κι ο έρωτας

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ερωτεύτηκε την ψυχίατρο Νατάσα Κέιν. Παντρεύτηκαν το 1982 και απέκτησαν δύο παιδιά.

Ο Ραούλ διηύθυνε από το 2008 μέχρι το 2017 την Urmite, την ερευνητική μονάδα για τις αναδυόμενες λοιμώξεις και τις τροπικές ασθένειες με έδρα τη Μασσαλία, όπου εργάζεται τις τελευταίες δεκαετίες.

«Λέει τα πράγματα με το όνομά τους»

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί για το άτομό του, ο Ραούλ είναι ένας άνθρωπος που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, γι’ αυτό και πριν από λίγα χρόνια δε δίστασε να επικρίνει το γαλλικό σύστημα αξιολογήσεων για τα ιδρύματα που λαμβάνουν επιχορηγήσεις, ζητώντας μεμονωμένες αξιολογήσεις.

Πλέον είναι διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, αποτελώντας, όπως τονίζουν πολλοί συνάδελφοί του, τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.

Η μάχη του Ραούλ με το νέο κορωνοϊό

Tις τελευταίες εβδομάδες ο Ραούλ εργάζεται συστηματικά πάνω στον κορωνοϊό. Η περιορισμένης κλίμακας έρευνά του έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα στη Μασσαλία όπου χορηγήθηκε χλωροκίνη (Plaquenil) σε 24 ασθενείς της νόσου Covid-19 και έξι μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας ο κορωνοϊός εξαφανίστηκε στο 75% των περιπτώσεων.

Αποφεύγοντας τους πρόωρους πανηγυρισμούς ο ίδιος δεν θέλησε να το σχολιάσει. Άλλωστε η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα γίνουν νέες κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε περισσότερους ασθενείς, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να στηρίζουν αδιάσειστα τα ευρήματα. Ενώ ειδικοί επισημαίνουν ότι η θεραπεία με Plaquenil (που χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα) ίσως έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Δεν παύει, όμως, να είναι υποσχόμενη, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Υγείας της Γαλλία, Ολιβέ Βεράν. «Έλαβα υπόψη μου τα αποτελέσματα κι έδωσα την έγκριση για τη διενέργεια μεγαλύτερης δοκιμής το συντομότερο δυνατό σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από άλλες ομάδες». Τόνισε δε ότι ελπίζει οι νέες δοκιμές να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα του καθηγητή Ραούλ, που συνεχίζει να δίνει μάχη για την ανάσχεση του νέου κορωνοϊού.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο Ραούλ ανήκει στην ομάδα εκείνων των επιστημόνων που θεωρούν ότι δεν πρέπει να προεξοφλούμε ότι η βελτίωση του καιρού θα ανασχέσει στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Σχετικά Άρθρα
Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Η απόφαση των γονιών της Έμμας να δωρίσουν τα όργανά της αύξησε τους δότες στη χώρα
Η απόφαση των γονιών της Έμμας να δωρίσουν τα όργανά της αύξησε τους δότες στη χώρα
Έρευνα: Πρωτιά των Ελλήνων στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών - Οι συνέπειες της κατάχρησης
Έρευνα: Πρωτιά των Ελλήνων στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών – Οι συνέπειες της κατάχρησης
H κινητή έκθεση της GE HealthCare παρουσίασε τις τελευταίες τεχνολογίες απεικόνισης μαστού
H κινητή έκθεση της GE HealthCare παρουσίασε τις τελευταίες τεχνολογίες απεικόνισης μαστού
%cf%88%ce%b5%cf%85%ce%b4%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%840
Ψευδής ανακοίνωση σε πολυκατοικίες των Εξαρχείων να τις εκκενώσουν άμεσα για λόγους υγείας!
https://www.travel.gr/experiences/6-proorismoi-stin-ellada-gia-cheimerine/
Έλλειψη γνώσεων και φόβος συμβάλλουν στην καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του