Είναι η κυτταρίτιδα αισθητικό πρόβλημα ή πρόβλημα υγείας;

Πόση ταλαιπωρία δεν έχουμε υποστεί οι γυναίκες ανά την υφήλιο προκειμένου να δώσουμε λύση στο υπέρτατο πρόβλημα εμφάνισής μας, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, που ακούει στο όνομα “κυτταρίτιδα”.

Ένα πρόβλημα, όμως, που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε αισθητικό, σήμερα, με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα, αποδεικνύεται πρόβλημα υγείας, αποτελώντας δείκτη ύπαρξης του μεταβολικού συνδρόμου, του συνδρόμου που συνιστά προθάλαμο για τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα και αφορά έναν στους 4 Έλληνες.

Η έλλειψη άσκησης και το νέο μοντέλο διατροφής υπεύθυνα

Απότοκο του σύγχρονου τρόπου ζωής, το μεταβολικό σύνδρομο έχει άμεση σχέση με την παχυσαρκία και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και έχει άμεσες επιπτώσεις και στην εμφάνισή μας, με κυριότερη την εμφάνιση κυτταρίτιδας, τόνισε στη διάρκεια του 4ου Forum Yγείας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας (ESODIMESO), διευθυντής Α Παθολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. Σωτήριος Αδαμίδης. «Η έλλειψη άσκησης και το διατροφικό πρότυπο που ακολουθούμε τις τελευταίες δεκαετίες, που χαρακτηρίζεται από στέρηση του λίπους, οδήγησε σε τροφές που, για να έχουν καλύτερη γεύση, περιέχουν τελικά περισσότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κυτταρίτιδα έρχεται να σηματοδοτήσει μια μεταβολική εκτροπή, την ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου», τονίζει ο κ. Αδαμίδης.

Άμεση σχέση με την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη έχει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν, παρά την προσπάθεια του σώματος να ελέγξει τη γλυκόζη, παράγοντας όλο και περισσότερη ινσουλίνη.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Είναι η κυτταρίτιδα αισθητικό πρόβλημα ή πρόβλημα υγείας; Πρέπει να θεραπεύεται ή να αγνοείται;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα υγείας, καθώς πίσω της κρύβονται πολλά στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου. Θετική είναι η απάντηση και στο δεύτερο ερώτημα. Όπως εξηγεί ο κ. Αδαμίδης, η θεραπεία ή η μείωση της κυτταρίτιδας περνά μέσα από τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου που στο επίκεντρό της έχει μια υγιεινή, ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή και καθημερινή άσκηση.

«Σήμερα με μια εξέταση του μεταβολικού προφίλ κάθε γυναίκας, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα στο ιατρείο, μπορούμε να προσδιορίσουμε τόσο τα αίτια του Νο1 γυναικείου εχθρού, όσο και το στάδιο της κυτταρίτιδας μιας γυναίκας. Αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές που κρύβονται πίσω από την κυτταρίτιδα, αυτή θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά και με μόνιμα αποτελέσματα.

«Σήμερα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός παρεμβάσεων που μπορούν να βοηθήσουν: από ένα σωστό διατροφικό πρότυπο, έως συγκεκριμένες ασκήσεις κατά της παχυσαρκίας. Επιπλέον, σήμερα έχουμε πια στη διάθεσή μας ένα πολλά υποσχόμενο φαρμακευτικό οπλοστάσιο, με φάρμακα που κόβουν την όρεξη και αυξάνουν τις καύσεις. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να αποτρέψουμε τις επιπλοκές της παχυσαρκίας και να βάλουμε φρένο στην εξέλιξη του διαβήτη», τονίζει ο κ. Αδαμίδης.

Πλέον πρέπει όλες οι γυναίκες να καταλάβουν ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι απλή εναπόθεση λίπους. Γι΄αυτό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την απώλεια μερικών κιλών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ESODIMESO.

Σοφία Κωστάρα

Recent Posts

Eurovision 2024 – Τελευταία ενημέρωση: Εκτός η Ολλανδία από τον διαγωνισμό

Αποβλήθηκε ο Ολλανδός καλλιτέχνης από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού. Εκτός του τελικού της Eurovision τέθηκε…

10 ώρες ago

8 δότες έδωσαν ζωή σε 25 ασθενείς τις ημέρες του Πάσχα

Mεταμόσχευση οργάνων από 8 δότες σε 25 ασθενείς πραγματοποιήθηκε τις ημέρες των εορτών, κάνοντας για…

11 ώρες ago

Στην Παγίδα του Νόμου: Mια διαχρονική ταινία έρχεται το Μαΐο στους κινηματογράφους

«We all scream for ice-cream» και γνήσιος σουρεαλισμός από τον Τζιμ Τζάρμους στη γνωστότερη ταινία…

1 ημέρα ago

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η άγνωστη ιστορία του χορού με τον Τραβόλτα και… η παρέμβαση που τους «έσωσε»

Όταν ο Τζον Τραβόλτα μοιράστηκε τον διάσημο χορό του με την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα σε…

1 ημέρα ago

Emotional Dogs: Η παράσταση της Πηνελόπης Μωρούτ θέτει στο επίκεντρο την έννοια του τραύματος

Η Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, που θέτει…

1 ημέρα ago

Δημιουγήθηκε η μεγαλύτερη τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος εγκεφάλου

Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου που δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια…

1 ημέρα ago