Ανοιχτή επιστολή ΣΦΕΕ-EFPIA στον πρωθυπουργό για την Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα και τη Μεταρρύθμιση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας

ανοιχτή-επιστολή-σφεε-efpia-στον-πρωθυπου

Με πρόσφατη επιστολή τους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπρόσωποι των ΣΦΕΕ-EFPIA επισημαίνουν την σημασία της συμμετοχής της χώρας μας στο κρίσιμο ερώτημα που αφορά στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Στην επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), –που κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και Επικρατείας– οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας επισημαίνουν τη βασική τους θέση ότι πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης και να καταστεί η Ευρώπη πιο φιλική προς τις επενδύσεις και την καινοτομία, υπογραμμίζοντας τις εξελίξεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στον τομέα του φαρμάκου στις ΗΠΑ και την Κίνα που έχουν σοβαρά υποσκελίσει την αντίστοιχη θέση της Ευρώπης. Τονίζουν επίσης πως η νέα φαρμακευτική νομοθεσία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πρόσβαση των ευρωπαίων ασθενών στις πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές, τις εξελίξεις στη θεραπεία καθώς και τη δημόσια υγεία ευρύτερα.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται:

Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα και Μεταρρύθμιση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας

«Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Θα κληθείτε στις 9-10 Φεβρουαρίου για να εξετάσετε την απάντηση της Ευρώπης στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Αυτό είναι πολύ άμεσο. Διακυβεύεται το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας με γνώμονα την έρευνα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα κλειδιά είτε να ξεκλειδώσει είτε να κλείσει την πόρτα στο μέλλον της. Στις 14 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει μια σημαντική αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Συμφωνούμε με τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Προέδρου von der Leyen στο Νταβός ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ενίσχυση της βιομηχανικής μας βάσης και να κάνουμε την Ευρώπη πιο φιλική προς τις επενδύσεις και την καινοτομία. Βλέπουμε επιθετικές προσπάθειες να προσελκύσουν τις βιομηχανικές μας ικανότητες μακριά στην Κίνα ή αλλού. Και γνωρίζουμε ότι οι μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το τι κάνουμε σήμερα». Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία ανησυχεί ότι οι επερχόμενες προτάσεις αντιβαίνουν σε αυτήν την ατζέντα.

Αυτή η νέα νομοθεσία θα έχει διαρκή, σημαντικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε έναν τομέα που συμβάλλει περισσότερο στο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ από οποιονδήποτε άλλο καινοτόμο τομέα με 136 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, απασχολεί 840.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη και επανεπενδύει μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του σε Ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη από οποιονδήποτε άλλο τομέα υψηλής τεχνολογίας, επί του παρόντος 42 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για την πρόσβαση των ευρωπαίων ασθενών στις πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές, τις εξελίξεις στη θεραπεία καθώς και τη δημόσια υγεία ευρύτερα.

Για την Ευρώπη, είναι μια απλή επιλογή, ένα ακμάζον βιοφαρμακευτικό οικοσύστημα με κορυφαία ιατρική επιστήμη παγκοσμίως που υποστηρίζει την οικονομική ευημερία και τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας ή μια συνεχής απώλεια επενδύσεων και ταλέντων, που παρασύρεται πέρα από τον Ατλαντικό ή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με την υπόσχεση ενός οράματος, φιλοδοξίας και πλαισίου πολιτικής που θα οδηγήσει αντί να πνίξει την ιατρική καινοτομία. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας δεν είναι νέος. Στη δεκαετία του 1990, οι μισές από όλες τις νέες θεραπείες προέρχονταν από Ευρώπη. Αυτός, ο αριθμός είναι τώρα μόνο μια στις πέντε. Το 2002 οι ΗΠΑ ξόδεψαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη για φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, σήμερα ξοδεύουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα. Η απασχόληση στον φαρμακευτικό τομέα στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά 800% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτές οι χώρες παρέχουν ένα καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας που είναι απαραίτητο για το μέλλον της έρευνας και ανάπτυξης και μια βιώσιμη εμπορική αγορά στην οποία πωλούνται τα προϊόντα.

Οι Βρυξέλλες κρατούν τα κλειδιά για την απελευθέρωση της υγείας, της καινοτομίας και του οικονομικού δυναμικού της μεγαλύτερης βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας για να ανταγωνιστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Έχει τη δύναμη να ανακόψει τη ροή των επενδύσεων, αφήνοντας την Ευρώπη στην ανοιχτή αγκαλιά των ΗΠΑ και της Κίνας. Εάν η ΕΕ το κάνει σωστά, η φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα στην Ευρώπη βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει στην παροχή περισσότερων για τους ασθενείς και ένα πιο υγιές μέλλον.

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε πραγματικά να λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω».

Διαβάστε επίσης

Ιωάν. Σιαφάκα, καθ. Αναισθησιολογίας ΕΚΠΑ: SOS για τα Ιατρεία Πόνου, την πλέον παραμελημένη περιοχή του ελληνικού συστήματος Υγείας

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ζητά την άμεση κατάργηση της διάταξης για συστέγαση των ιατρείων με κέντρα αισθητικής

Σχετικά Άρθρα
Αυξητική η τάση για τη φυματίωση κατά την αποδρομή της πανδημίας COVID-19
Αυξητική η τάση για τη φυματίωση κατά την αποδρομή της πανδημίας COVID-19
Στην Ελλάδα μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές υπερήχων καρδιάς που εντοπίζει βλάβες του μυοκαρδίου
Στην Ελλάδα μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές υπερήχων καρδιάς που εντοπίζει βλάβες του μυοκαρδίου
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Έως πότε θα κακοποιούνται άτομα με αναπηρία σε Κέντρα που δεν ελέγχονται;
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Έως πότε θα κακοποιούνται άτομα με αναπηρία σε Κέντρα που δεν ελέγχονται;
H εκστρατεία #EinaiStoDikoSouXeri εμπλουτίζεται με νέο οπτικοακουστικό περιεχόμενο
H εκστρατεία #EinaiStoDikoSouXeri εμπλουτίζεται με νέο οπτικοακουστικό περιεχόμενο
Το πρώτο Υβριδικό Κέντρο Αντιμετώπισης της Λιθίασης του Ουροποιητικού στην Ελλάδα, στην ΙΑΣΩ Γενική Κλινική
Το πρώτο Υβριδικό Κέντρο Αντιμετώπισης της Λιθίασης του Ουροποιητικού στην Ελλάδα, στην ΙΑΣΩ Γενική Κλινική
Γιατί δεν πρέπει να ξεχάσεις τον καρδιολογικό έλεγχο αν νοσήσεις με COVID-19
Γιατί δεν πρέπει να ξεχάσεις τον καρδιολογικό έλεγχο αν νοσήσεις με COVID-19

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του