«Διαζύγιο ύπνου»: Μπορεί να δυναμώσει τη σχέση του ζευγαριού;

Μία νέα έρευνα από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου αποκάλυψε, πως πάνω απο το 1/3 των Αμερικανών επέλεξε το λεγόμενο «διαζύγιο ύπνου» με το έτερόν τους ήμισυ, αντικατοπτρίζοντας το νέο trend ανάμεσα στα ζευγάρια, το οποίο ακολουθούν και διάσημοι, όπως η Κάμερον Ντίαζ και ο Κάρσον Ντάλι, δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα του ύπνου

«Μας έχει παρασύρει η ιδέα, ότι πρέπει να κοιμόμαστε μαζί με τον άλλον, επειδή έχουμε σχέση», λέει ο Νιλ Στάνλεϊ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης με τίτλο «Διαζύγιο Ύπνου: Πώς το να κοιμάστε χωριστά, δεν σημαίνει χωρισμός»

Όταν λέμε διαζύγιο ύπνου, εννοούμε τα ζευγάρια που κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια ή υπνοδωμάτια, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου. Αυτή η πρακτική βοηθά στην αποφυγή των συνηθισμένων ενοχλητικών για τους περισσότερους καταστάσεων του ύπνου, όπως ροχαλητό, αϋπνίες, εναλλαγές στη στάση του ύπνου και ανησυχία, που μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση και ένταση στη σχέση.

Και ιδού πώς το διαζύγιο ύπνου μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία και τη σχέση του ζευγαριού.

Η ιστορία των χωριστών κρεβατιών

Στην αρχαία Ρώμη το  concept του συζυγικού κρεβατιού, γνωστού ως “lectus genialis,” ήταν τόσο πρακτικής, όσο και συμβολικής σημασίας. Τα ζευγάρια εκείνης της εποχές συχνά χρησιμοποιούσαν ένα κρεβάτι για τις πιο συναισθηματικές συζητήσεις, αλλά και σωματική επαφή, καθιστώντας το έτσι ένα ιδιωτικό χώρο μέσα στο σπίτι τους. Ήταν σύνηθες για αυτούς να αποσύρονται σε διαφορετικά κρεβάτια, όταν ήταν η ώρα του ύπνου.

Ωστόσο, κατά τον Μεσαίωνα, η ιδέα ενός αφοσιωμένου συζυγικού κρεβατιού ήταν λιγότερο διακριτή λόγω της κοινόχρηστης φύσης των χώρων διαβίωσης. Κυρίως, οι πιο φτωχές οικογένειες χρησιμοποιούσαν ένα κρεβάτι ή έναν χώρο ύπνου κοντά σε πηγή θέρμανσης, ενώ οι πιο πλούσιες μπορούσαν να έχουν διαφορετικά δωμάτια, καθώς ζούσαν σε μεγαλύτερα σπίτια.

Η εποχή της Αναγέννησης κατέδειξε την ανάγκη για περισσότερο ιδιωτικό χώρο για τον ύπνο των ζευγαριών. Παρόλα αυτά, τα διαφορετικά υπνοδωμάτια για τους συζύγους, κυρίως στις βασιλικές οικογένειες, δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο, όπως μπορεί κανείς να δει και στις σειρές “The Crown” και “Bridgerton”.

Στη βικτωριανή εποχή έγινε της μόδας για τα ζευγάρια να κοιμούνται μαζί, αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα, επιστήμονες απηύθυναν εκκλήσεις για χωριστά κρεβάτια για μία ακόμη φορά. Στο βιβλίο της με τίτλο “Α Cultural History of Twin Beds”, η Hilary Hinds αναφέρει, ότι οι επαγγελματίες της υγείας της εποχής θεωρούσαν ως μία ιδανική και πιο υγιή επιλογή τα χωριστά κρεβάτια.

Επιφανείς προσωπικότητες, όπως ο γιατρός William Witty Hall και ο εναλλακτικός θεραπευτής Edwin Bowers έδωσαν έμφαση στα πλεονεκτήματα των μονών κρεβατιών, με τον Hall να συνηγορεί στο “ένα μονό κρεβάτι σε ένα μεγάλο καθαρό, φωτεινό δωμάτιο”, ενώ Bowers υποστήριξε, ότι «τα χωριστά κρεβάτια για τον ύπνο μας είναι ακριβώς το ίδιο με τα διαφορετικά πιάτα, όταν τρώμε»

Χρήσιμα Tips

Ορισμένα ζευγάρια θεωρούν, ότι το να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με το σύντροφό τους ενισχύει τον συναισθηματικό τους δεσμό. Άλλα πάλι, όχι τόσο πολύ.

Ο ψυχολόγος ύπνου, Dan Ford, κλινικός διευθυντής της Better Sleep Clinic στη Νέα Ζηλανδία, επισημαίνει, υπάρχουν αρκετοί λόγοι, που τα ζευγάρια νιώθουν πιο άνετα, όταν κοιμούνται ο καθένας χωριστά. Μπορεί ο ένας από τους δύο να ροχαλίζει ή ο άλλος να έχει χρόνια αϋπνία.

«Κάποια ζευγάρια έχουν διαφορετικά βιολογικά ρολόγια και διαφορετικές ώρες που θέλουν να κοιμούνται, έτσι θεωρούν ευκολότερο να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια, παρά να ενοχλούν ο ένας τον άλλον», σημειώνει, ο Ford.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν κατέδειξε, ότι μοιράζοντας ένα κρεβάτι μπορεί να διακινδυνεύσει την ποιότητα του ύπνο, αλλά και τις ήδη τεταμένες σχέσεις του ζευγαριού. Την ίδια στιγμή ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ διαπίστωσαν, ότι μία κακή ρουτίνα ύπνου μπορεί να οδηγήσε σε περισσότερους καυγάδες μεταξύ των ζευγαριών.

Η Tami Shadduck, δασκάλα από της ΗΠΑ, είχε πολλές άγρυπνες νύχτες, καθώς ο σύζυγός της επασχε από υπνική άπνοια.  Μεταφέρθηκε σε άλλο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν είχε στρεπτόκοκκο και ποτέ δεν ξαναγύρισε στο ίδιο με τον σύζυγό της. «Ο ύπνος είναι ύπνος και η στενή σχέση δεν χτίζεται, όταν δεν έχεις τις αισθήσεις του. Η επαφή δημιουργείται από εκατομμύρια μικρές στιγμές ενώ είσαι ξύπνιος», σημείωσε.

Ο Νιλ Στάνλεϊ λέει, ότι το κλειδί για το «διαζύγιο ύπνου» λειτουργεί, όταν δεν αποκαλείς το δεύτερο δωμάτιο ως «ελεύθερο δωμάτιο». «Θα πρέπει να είναι το δωμάτιό σου. Να το έχεις διακοσμήσει με τον τρόπο που θέλεις, με το στρώμα, το σεντόνι και το μαξιλάρι που θέλεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ένα διαζύγιο ύπνου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει τις ενοχλήσεις, για κάποια ζευγάρια, ενδέχεται να επιφέρει συναισθήματα απομάκρυνσης και να μειώσει την σεξουαλική επιθυμία. 

Για άλλους, ομως, τα χωριστά δωμάτια μπορεί να προκαλέσει ακριβώς το αντίθετο. Μία συγγραφέας μετακόμισε σε άλλο δωμάτιο και όπως εξομολογήθηκε «ήταν πολύ σέξι να προσκαλεί ο ένας τον άλλον στο δικό του»

Σύμφωνα με τον Στάνελεϊ, ο ύπνος σε διαφορετικά δωμάτια δεν έχει να κάνει με το πόσο δυνατή είναι η σχέση. «Είναι κάτι εντελώς νορμάλ. Το διαζύγιο ύπνου εν είναι τιμωρία, είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε ο ένας για τον άλλον», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η συνήθεια στο κρεβάτι που καταστρέφει τη σχέση σου και δεν είναι το κακό σεξ

Τι είναι το “mirroring” και με ποιο τρόπο επηρεάζει τη σχέση σου;

Σχετικά Άρθρα
Tι είναι το «τριπλό τάλακ» με το οποίο η πριγκίπισσα του Ντουμπάι χώρισε τον σύζυγό της
Tι είναι το «τριπλό τάλακ» με το οποίο η πριγκίπισσα του Ντουμπάι χώρισε τον σύζυγό της
Staycation: Τι είναι το delulu mode διακοπών που... μάλλον ήρθε για να μείνει
Staycation: Τι είναι το delulu mode διακοπών που… μάλλον ήρθε για να μείνει
t%ce%bf-658-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b5%ce%af-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%8c%cf%81%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bd0
Tο 65,8% των Ελλήνων συμφωνεί με τον όρο «γυναικοκτονία»
%cf%84%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7-10-%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd0
Τετάρτη 10 Ιουλίου: Πώς θα σε επηρεάσουν σήμερα τα άστρα;
%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%ae-%ce%b9%cf%83%ce%bf%cf%81%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%af0
Σε ποιες χώρες θα βρείτε υγιή ισορροπία ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή
4-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%cf%83%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%870
4 σημάδια ότι είσαι εξαρτημένη από τη σχέση σου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του