Τι είναι το “mirroring” και με ποιο τρόπο επηρεάζει τη σχέση σου;

Ένα μεγάλο μέρος μίας σχέσης υφίσταται στο υποσυνείδητο. Σκεφτείτε πράγματα που αγαπάτε στον σύντροφό σας και δεν μπορείτε να το εκφράσετε με λόγια. Η πραγματική χημεία που μοιράζεστε οι δυο σας, αυτές οι στιγμές που νιώθετε πραγματικά συγχρονισμένη, όλα αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν σε ένα βαθύ, συναισθηματικό επίπεδο.

Επίσης, έχετε νιώσει ποτέ, ότι ο σύντροφός σου μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου, έχετε βρεθεί ποτέ να συμπληρώνετε ο ένας τις προτάσεις του άλλου ή ακόμη να περπατάτε, να μιλάτε με παρόμοιο τρόπο; Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι ένα δείγμα ενός ισχυρού και βαθύ δεσμού, είτε είστε νέο ζευγάρι, είτε είστε φίλοι από τα παιδικά σας χρόνια. Κι αυτό ονομάζεται mirroring.

Τι είναι το mirroring ή στα ελληνικά «καθρέφτισμα»

Συχνά το mirroring συζητείται στο πλαίσιο των επιχειρηματικών αλληλεπιδράσεων και των πιεστικών πωλητών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η έννοια αυτή υφίσταται και για τις προσωπικές σχέσεις. Όταν γίνεται υποσυνείδητα, είναι αυτό που ξεχωρίζει μια σπουδαία φιλία ή αγάπη από όλες τις υπόλοιπες.

Πώς, όμως, αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για τις σχέσεις; Όλα έχουν να κάνουν με τη μη λεκτική επικοινωνία.

«Για να το θέσουμε απλά, το καθρέφτισμα είναι το ταίριασμα με τη συμπεριφορά κάποιου, είτε πρόκειται για τη φωνή του, είτε για τα λόγια του, είτε για τις μη λεκτικές ενδείξεις του (χειρονομίες, κίνηση, στάση του σώματος). Ιδιαίτερα μεταξύ δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου, μπορείτε να δείτε ακόμη και ανθρώπους που ταιριάζουν στο τονικό ύψος, τον τόνο, τον ρυθμό των βλεφάρων και την αναπνοή», εξηγεί η ειδικός στη γλώσσα του σώματος Tonya Reiman.

Πώς και πότε συμβαίνει;

«Είναι η διαδικασία, είτε ενεργητικά, είτε υποσυνείδητα που της αντιγραφής μίας συμπεριφοράς ενός άλλου ατόμου», εξηγεί η Reiman. «Πάρτε ως παράδειγμα μία συνέντευξη για δουλειά. Εάν είστε αγχωμένοι, μπορεί να τείνετε στο να αποφεύγετε την οπτική επαφή ή να ενεργείτε λιγάκι με εσωστρέφεια. Ωστόσο, αν προσπαθήσετε να αντικατοπτρίσετε τον συνομιλητή σας, τότε θα αποκτήσετε σιγουριά και ένα είδος σύνδεσης με το πρόσωπο, με το οποίο συζητάτε κι έτσι αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο άνετα. Μπορεί να καθίσετε σε μία παρόμοια στάση ή να ξύσετε το χέρι σας, όταν εκείνος σηκώνει το χέρι του για να ξύσει το μάτι του, δημιουργώντας έτσι μία μη λεκτική σύνδεση», σημειώνει.

Και φυσικά, παίζει τον δικό του ρόλο σε αυτά τα πρώτα ρομαντικά ραντεβού. «Όταν προπαθείτε να φλερτάρετε κάποιον/α σε ένα μπαρ είναι μία διεθνής τεχνική», λέει η Reiman. «Μπορείτε να παρατηρήσετε πώς στέκεται και κινείται ένα πρόσωπο, στη συνέχεια να κάνετε παρόμοιες κινήσεις και στάσεις έτσι ώστε να σηματοδοτήσετε ότι οι δυο σας μοιάζετε, γεγονός που υποδηλώνει ότι είστε ο ένας για τον άλλον. Στο βασικό τοπίο οποιασδήποτε σχέσης, μας ελκύει η αίσθηση του συγχρονισμού», συμπληρώνει.

Τι μας διδάσκει για τις ρομαντικές μας σχέσεις;

Εάν βρίσκεστε σε μία μακροχρόνια σχέση, το καθρέφτισμα δεν είναι μια ενεργή πρακτική, αλλά μια εξωτερική αντανάκλαση της σύνδεσής σας.

«Για μια καθιερωμένη σχέση, το mirroring είναι κάτι που συμβαίνει φυσικά. Αν εσείς και ο σύντροφός σας κρατιέστε από το χέρι και περπατάτε στον δρόμο, το πιθανότερο είναι να περπατάτε με το ίδιο πόδι και την ίδια ταχύτητα. Είστε συντονισμένοι μεταξύ σας και ταιριάζετε με το βάδισμα του συντρόφου σας – αυτό είναι καθρέφτισμα», σημειώνει η Reiman.

Έτσι δημιουργείται μια «έκρηξη» γλυκών συναισθημάτων που σε κάνουν να νιώθεις πιο κοντά στο άλλο άτομο, ενισχύοντας τον δεσμό σας και συμβάλλοντας στα γερά θεμέλια που χρειάζεται μια μόνιμη σχέση.

Επίσης, το mirroring μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον από νωρίς, αλλά μόλις ξεπεράσετε αυτήν την «φάση του μέλιτος», θα πρέπει να είναι κάτι πηγαίο. Δεν το νιώθεις; Δες το ως ευκαιρία για να εξετάσεις πού βρίσκεται η σχέση σου. «Για παράδειγμα, αν εσείς και ο σύντροφός σας αγκαλιαζόσασταν πολύ στενά, και τώρα αγκαλιάζεστε λιγότερο, χάνετε την οικειότητα. Είναι ένα μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας», εξηγεί η Reiman.

«Αν παρατηρήσετε και οι δύο την αποσύνδεση, βρίσκεστε σε μια θέση όπου μπορείτε να εργαστείτε από κοινού για να την αποκαταστήσετε. Είτε πρόκειται για μια ρομαντική σχέση, είτε για μια φιλία, ξεκινώ πάντα ενθαρρύνοντας ένα ζευγάρι ανθρώπων -ανθρώπους που ενδιαφέρονται και οι δύο να αποκαταστήσουν τη σχέση τους- να καθίσουν στην ίδια θέση και να κοιτάξουν ο ένας τα μάτια του άλλου για τρία ολόκληρα λεπτά. Κάθεστε στην ίδια στάση και κοιτάζετε ο ένας τον άλλον την ίδια στιγμή, γεγονός που προκαλεί τη χημεία του εγκεφάλου να πάρει ξανά μπρος. Πρόκειται για ένα ασυνείδητο αίσθημα συμφωνίας, το οποίο όμως δημιουργείται συνειδητά».

Γιατί λειτουργεί; «Το να κοιτάζει ο ένας τον άλλον με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί μια ευαλωτότητα στην οποία λίγοι από εμάς είναι πρόθυμοι να ανοιχτούν. Αυτή η ευαλωτότητα είναι η διαφορά ανάμεσα στο να θέλεις και να προσπαθείς να φτιάξεις τη σχέση σου και στο να λες “καλά, αυτό ήταν διασκεδαστικό” και να το εγκαταλείπεις», σημειώνει.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε ισχυρούς δεσμούς;

Όταν πρόκειται για έναν γάμο, εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί ήδη υποσυνείδητα να καθρεφτίζετε ο ένας τον άλλον, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη σχέση που πρέπει να δημιουργήσετε. Επίσης, θα αποκτήσετε συνδέσεις και δεσμούς με άλλα άτομα στη ζωή του συντρόφου σας-συγκεκριμένα με τα πεθερικά σας.

«Την πρώτη φορά που θα συναντήσετε την πεθερά σας, για παράδειγμα, περάστε τα πρώτα λεπτά ακούγοντας ενεργά. Απαλλαγείτε από τα φίλτρα σας και τον εγωισμό σας και προσπαθήστε να μπείτε στη θέση της. Έτσι θα αποκτήσετε μια αίσθηση για εκείνη και ίσως μπορέσετε να ρυθμίσετε αυτόματα τη συμπεριφορά και τη στάση του σώματός σας για να έρθετε σε επαφή μαζί της», λέει η Reiman. χρησιμοποιεί ή τον τρόπο που κάθεται και θα μπορέσετε να αρχίσετε να επικοινωνείτε.

«Όταν μιλάμε για την οικοδόμηση σχέσης, το θέμα είναι να βοηθήσεις το άτομο Α (στην προκειμένη περίπτωση την πεθερά σου) να νιώσει τόσο άνετα, ώστε το άτομο Α να μπορέσει πραγματικά να ανοιχτεί στο άτομο Β (που είσαι εσύ!), και τότε το άτομο Β νιώθει άνετα και δημιουργεί έναν δεσμό», τονίζει.

Τι μπορεί να πάει λάθος;

Μπορεί να ακούγεται υπέροχο, αλλά όπως και όλα σχεδόν τα πράγματα έχει και την αρνητική του πλευρά.

«Μπορεί επίσης να είναι χειριστικό, γι’ αυτό και μπορεί να αισθάνεστε άβολα αν ένας πωλητής αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν εσάς προκειμένου να κάνει την πώληση», εξηγεί η Reiman.

Αν και είμαστε σχεδιασμένοι να ελκόμαστε από ανθρώπους που μας μοιάζουν, αλλά όλοι έχουμε επίσης αυτό το συναίσθημα της ενόχλησης, όταν κάποιος «χτίζει» ψεύτικη εμπιστοσύνη και προσπαθεί να μας κάνει να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε.

«Αν το καθρέφτισμα του άλλου ατόμου δεν σας οδηγεί σε μια ζώνη άνεσης, αλλά αντίθετα σας οδηγεί κάπου που δεν θέλετε να είστε, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία. Σας κάνουν να νιώθετε ότι πρέπει να τους συμπαθήσετε, αντί να νιώσετε όπως θέλετε», συνεχίζει. «Το καθρέφτισμα θα πρέπει να σας βοηθήσει να βγείτε από το καβούκι σας από νωρίς, αλλά μόλις μοιραστείτε οποιοδήποτε είδος οικειότητας μεταξύ σας, αν οι μη λεκτικές σας ενέργειες δεν ταιριάζουν και αντίθετα το καθρέφτισμα γίνεται με το ζόρι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μάλλον δεν είναι γραφτό να είστε μαζί» καταλήγει η Reiman.

Διαβάστε επίσης:

Τα Ίμια μέσα από τα μάτια των γυναικών των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους

Σελίν Ντιόν: Μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για το σοβαρό πρόβλημα υγείας της

Σχετικά Άρθρα
%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%87%cf%8c%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b50
Γυναικεία απασχόληση: Κυριαρχούν ανεργία, έλλειψη σχεδιασμού και κινήτρων, φυλετικός ρατσισμός
Tι είναι το «τριπλό τάλακ» με το οποίο η πριγκίπισσα του Ντουμπάι χώρισε τον σύζυγό της
Tι είναι το «τριπλό τάλακ» με το οποίο η πριγκίπισσα του Ντουμπάι χώρισε τον σύζυγό της
Staycation: Τι είναι το delulu mode διακοπών που... μάλλον ήρθε για να μείνει
Staycation: Τι είναι το delulu mode διακοπών που… μάλλον ήρθε για να μείνει
t%ce%bf-658-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b5%ce%af-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%8c%cf%81%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bd0
Tο 65,8% των Ελλήνων συμφωνεί με τον όρο «γυναικοκτονία»
%cf%84%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7-10-%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd0
Τετάρτη 10 Ιουλίου: Πώς θα σε επηρεάσουν σήμερα τα άστρα;
%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%ae-%ce%b9%cf%83%ce%bf%cf%81%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%af0
Σε ποιες χώρες θα βρείτε υγιή ισορροπία ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του