Σχέσεις

Διάσημες που μίλησαν ανοιχτά για τη βία που έζησαν μέσα σε σχέση

Το ημερολόγιο γράφει 25 Νοεμβρίου 2022. Σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. 2022 κι ενώ θα περίμενες πως η κοινωνία θα είχε προχωρήσει, όπως κάνει η επιστήμη, πως θα είχαμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι πως θα είχαν εκλείψει φαινόμενα και συμπεριφορές παρελθόντων χρόνων, είμαστε εδώ και μιλάμε για την έμφυλη βία κατά των γυναικών.

Οι γυναικοκτονίες – και ας επιμένουν κάποιοι να μην αποδέχονται τον όρο – είναι μια νέα “πανδημία” και οι αριθμοί σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, σοκάρουν. Επίσης, από τις αρχές του χρόνου, χιλιάδες γυναίκες – θύματα βίας έχουν απευθυνθεί για βοήθεια σε κέντρα υποστήριξης.

2022 και η έμφυλη βία δεν είναι απλά ένας όρος. Είναι η εφιαλτική πραγματικότητα για χιλιάδες γυναίκες, γύρω μας, δίπλα μας, κοντά μας, ενδεχομένως και στο δικό μας περιβάλλον. Ο κύκλος της σιωπής έχει ξεκινήσει να σπάει. Κι εμείς οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους, να τις ακούσουμε, να τις βοηθήσουμε. Υπάρχουν, όμως και πάρα πολλές γυναίκες – θύματα που φοβούνται να μιλήσουν. Που ενδεχομένως να νιώθουν ενοχικά ή ντροπή για όσα τους συμβαίνουν. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, αρκετές διάσημες έχουν αποτελέσει ένα φωτεινό κι ενθαρρυντικό παράδειγμα, καθώς έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη βία που έζησαν οι ίδιες μέσα σε σχέση τους. Και στέλνουν το μήνυμα στις γυναίκες που ζουν έναν ίδιο εφιάλτη, πως δεν είναι μόνες. Δεν είναι οι μόνες που βιώνουν βία μέσα στη σχέση τους, είτε αυτή είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ακόμα και οικονομική.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι διάσημες εκείνες, Ελληνίδες και μη, που με περίσσιο θάρρος μίλησαν για τον εφιάλτη που έζησαν μέσα σε κακοποιητικές σχέσεις.

Άννα Βίσση

Η Άννα Βίσση σε μια κατάθεση ψυχής είχε εξομολογηθεί στην εφημερίδα Athens Voice: «Σε μία από τις σχέσεις μου ένιωσα τον τρόμο. Κατέληξε να είναι επικίνδυνη για την σωματική και ψυχική μου ακεραιότητα. Από ένα σημείο και μετά παρέμεινα καταστρώνοντας το σχέδιο απόδρασης, πώς θα καταφέρω να αποδιώξω τον φόβο και να φύγω. Είχα φτάσει σ’ εκείνο το σημείο που δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου. Ούτως ή άλλως η ‘αλλοτρίωση’ αυτή συμβαίνει και όταν σε μια σχέση το ‘θέλω να είμαι εδώ’ το αντικαθιστά το ‘δεν μπορώ να φύγω’. Μου έχει συμβεί τρεις φορές».

Τάμτα

Η Τάμτα έχει μιλήσει στο παρελθόν και για τη δική της ιστορία και την ψυχολογική βία που δέχτηκε σε σχέση της: “Είχα πέσει στο παρελθόν θύμα ψυχολογικής βίας μέσα σε σχέση μου. Έχω νιώσει το φόβο να θέλω να ξεφύγω από μια κατάσταση και να μην μπορώ. Καταλάβαινα ότι αυτή η σχέση δε μου ταίριαζε, ότι ήταν λάθος, αλλά επειδή ήμουν αρκετά μικρή χρειάστηκε να περάσει χρόνος ώστε να τα βρω με τον εαυτό μου και να συνειδητοποιήσω τι μου συνέβαινε. Μόλις το κατάλαβα, πάτησα γερά στα πόδια μου και πήρα τα μέτρα που χρειαζόταν να πάρω”.

Δέσποινα Μοιραράκη

Και η Δέσποινα Μοιραράκη έχει μιλήσει ανοιχτά για την κακοποίηση που είχε ζήσει μέσα στον πρώτο της γάμο και μας είχε συγκλονίσει με την εξομολόγησή της: “Φυσικά και με έχουν απατήσει, ειδικά ο πρώτος μου άντρας κατά κόρον. Έχει χειροδικήσει και πάνω μου. Έχω κακοποιηθεί σε ύψιστο βαθμό, και για αυτό δεν ήθελα να ξαναπαντρευτώ. Όταν σε χτυπήσει την πρώτη φορά, δεν το πιστεύεις, αλλά η γυναίκα δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι. Να φανταστείς είχα πάει στην εκκλησία τη Μεγάλη Παρασκευή και προσευχόμουν. Ήμουν έτοιμη να αυτοκτονήσω, και προσευχόμουν να τον τιμωρήσει ο Θεός κι η Παναγία”,

Κιμ Καρντάσιαν

Η Κιμ Καρντάσιαν είχε πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας στον πρώτο της γάμο. Στα δικαστικά έγγραφα μετά το διαζύγιό της η διάσημη ριάλιτι σταρ είχε κατηγορήσει τον πρώτο σύζυγό της, Damon Thomas, ότι την είχε γρονθοκοπήσει λέγοντάς της ότι χρειαζόταν να υποστεί λιποαναρρόφηση. Την είχε χτυπήσει επανειλημμένα και απαιτούσε να ξέρει κάθε της κίνηση.

Μαράια Κάρεϊ

Η Μαράια Κάρεϊ έχει μιλήσει ανοιχτά για τη δική της ιστορία. Η διάσημη τραγουδίστρια μέσα στον πρώτο της γάμο με τον ισχυρό άνδρα της δισκογραφίας, Τόνι Μοτόλα, είχε ζήσει στο μέγιστο βαθμό την οικονομική κακοποίηση, με την ίδια να εξομολογείται πως είχε χάσει κάθε έλεγχο της ζωής της. «Νομίζω ότι όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, νιώθεις εγκλωβισμένη. Το να βγω από αυτήν, ήταν δύσκολο γιατί είχαμε μια ένωση που δεν ήταν απλά ένας γάμος, αλλά μία επιχείρηση όπου ο άλλος άνθρωπος είχε τον έλεγχο της ζωής μου» είχε πει. Επίσης, στην αυτοβιογραφία της “The Meaning of Mariah Carey” αποκάλυψε ότι ο πρώτος σύζυγός της κάποια στιγμή την απείλησε με μαχαίρι.

Η Κάρεϊ, όμως, έχει ζήσει τη βία στο “πετσί’ της από πολύ νωρίς, μέσα στο ίδιο της το οικογενειακό και κακοποιητικό περιβάλλον. Όπως έχει αποκαλύψει η ίδια, ο αδερφός της κακοποιούσε σωματικά τη μητέρα τους, ενώ η αδερφή της νάρκωνε την τραγουδίστρια και είχε προσπαθήσει να την εκδώσει σε δικούς της συντρόφους.

Ρις Γουίδερσπουν

Σε συνέντευξή της στην Όπρα Γουίνφρεϊ, η Ρις Γουίδερσπουν είχε αποκαλύψει πως είχε υπάρξει σε μια κακοποιητική σχέση. «Τράβηξα μια γραμμή και γύρισε το μυαλό μου και ήξερα ότι θα είναι πολύ δύσκολο αλλά δεν μπορούσα να συνεχίσω. Το να βγαίνεις από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι εύκολο γιατί σε γεμίζουν με αμφιβολίες για τον εαυτό σου, ειδικά αν κάποιος σου καταστρέφει την αυτοπεποίθηση. Δεν είχα αυτοπεποίθηση. Τώρα είμαι διαφορετικός άνθρωπος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χάλεϊ Μπέρι

Ακτιβίστρια κατά της ενδοοικογενειακής βίας είναι η Χάλεϊ Μπέρι, η οποί έχει πέσει θύμα και η ίδια ενδοοικογενειακής βίας.

«Έβλεπα τη μητέρα μου ξυλοκοπημένη πολλά χρόνια στη ζωή μου και ένιωθα αβοήθητη. Ήξερα ότι ήθελε περισσότερο από κάθε τι οι κόρες της να τη δουν ως μία δυνατή γυναίκα, αλλά δεν είχε κανένα τρόπο να το πετύχει κι αυτό μου ράγιζε την καρδιά. Έμεινε υπερβολικά πολύ και τα παιδιά της, εγώ και η αδερφή μου είδαμε υπερβολικά πολλά. Έχω υποστεί τη βλάβη του να είμαι ένα παιδί σε περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας», είχε αποκαλύψη σε εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών.

Όμως, είχε μιλήσει ανοιχτά για τη βία που έζησε μέσα σε σχέση της. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει, ένα από τα χτυπήματα του τότε συντρόφου της, ήταν τόσο δυνατό, που τραυματίστηκε το τύμπανο και έχασε το 80% της ακοής της από το ένα αυτί.

Lady Gaga

Η Lady Gaga μίλησε δημόσια το 2014 για τον βιασμό της στα 19 της χρόνια, όπου είχε μείνει έγκυος. Ο βιασμός τής προκάλεσε σοβαρά ψυχικά τραύματα και για πολλά χρόνια έκανε ψυχοθεραπεία.

Τίνα Τέρνερ

Η ιστορία της “γιαγιάς της Ροκ” είναι ανατριχιαστική. Για πολλά χρόνια έζησε τη βία και τον φόβο μέσα στον γάμο της με τον Άικ Τέρνερ. «Η ζωή μας μαζί καθορίστηκε από την κακοποίηση και τον φόβο». Με αυτά τα λόγια η Tina Turner περιγράφει τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της στο βιβλίο της “Love Story”. Στον γάμο της η Τίνα Τέρνερ δέχτηκε σεξουαλική και σωματική κακοποίηση. Σύμφωνα με όσα περιγράφει στο βιβλίο της, την είχε κάψει, της είχε σπάσει τη μύτη και της μαύριζε τα μάτια σε εξαιρετική συχνότητα. Η ίδια προέτρεπε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να απεμπλακούν από τη βία, σημειώνοντας: «Τίποτα δεν θα είναι χειρότερο από αυτό που βιώνεις τώρα. Αν σηκωθείς να φύγεις, αν αναγεννηθείς από τις στάχτες σου η ζωή θα ανοιχτεί και πάλι μπροστά σου».

Μέριλ Στριπ

Η Μέριλ Στριπ πριν λίγα χρόνια είχε σοκάρει τους πάντες με τη δημόσια εξομολόγησή της, όταν σε τελετή απονομής βραβείων αποκάλυψε ότι έχει πέσει θύμα βίας. Και μάλιστα, έκανε τη νεκρή, μέχρι να σταματήσουν τα χτυπήματα. «Έμαθα κάτι για τη ζωή, που δεν θα μάθαινα διαφορετικά και ήμουν τυχερή γιατί τα ένστικτά μου με βοήθησαν», είχε αναφέρει.

Κατερίνα Στανίση

«Έχω φάει πάρα πολύ ξύλο. Τόσο πολύ που να έρχομαι σε αφασία και να μου ρίχνουν ορό για να συνέλθω», έχει εξομολογηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή της η Κατερίνα Στανίση μιλώντας για μια άκρως «τοξική» σχέση που τη σημάδεψε. «Φοβόμουν. Οι άλλοι γύρω μου, μού είχαν δημιουργήσει τον φόβο ότι θα με μαχαιρώσει. Είχα σημάδια όταν τραγουδούσα. Ήξερε όλη η νύχτα τι ζωή περνούσα, αφού πήγαινα σημαδεμένη και πρησμένη. Προσπαθούσα να κάνω κάποια… καμουφλάζ για να μη φαίνεται ότι έχω δεχτεί βία. Σκέψου ότι μου λείπουν και μαλλιά, γιατί μου τα έχουν ξεριζώσει. Φοβόμουν να το πω και στους πιο κοντινούς μου ανθρώπους, αλλά ούτε και στους συναδέλφους μου, διότι δεν ήθελα να χαλάσει αυτό που είχα χτίσει, την καριέρα μου. Δεν ήθελα να ξέρει κανείς τι περνώ και να δίνω δικαιώματα. Ο κύριος λόγος ήταν ο φόβος για όλο αυτό», είχε εξομολογηθεί η Κατερίνα Στανίση.

Διαβάστε επίσης

Η περφόρμερ Νικόλ Δημητρακοπούλου μιλά στο Infowoman.gr για την έμφυλη βία και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα!

Ο ΟΗΕ δημοσίευσε έκθεση που τρομάζει: 5 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μία ώρα

“Σπάσε τη σιωπή”: Κοσιώνη, Ζαχαρέα και άλλες γνωστές δημοσιογράφοι στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα για την έμφυλη βία

Χαμός στη δίκη Φιλιππίδη: «Έσπασε» τη σιωπή του μετά από δύο χρόνια ο ηθοποιός και το επεισόδιο με τη Δροσάκη

Δημητρα Ζαρκου

Recent Posts

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών: Τα 14 δικαιώματα που πρέπει να ενισχυθούν

Τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών συνέταξε το 2002 το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με…

2 ώρες ago

«Πολύδροσο»: Βίκυ Καγιά και Σοφία Κόκκαλη στη νέα ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη

H νέα ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) «Πολύδροσο» είναι σύμφωνα με τα λόγια του…

3 ώρες ago

Μους τυριού με εσπρέσο: Ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο γλυκό

Αν σας πιάσει λαχτάρα για γλυκό και δεν έχετε χρόνο,ούτε για χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά ούτε…

3 ώρες ago

«Έχουμε τη δύναμη» Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)

Με σύνθημα «Έχουμε τη δύναμη» και ένα νέο τηλεοπτικό σποτ, η MSD Ελλάδος συνεχίζει την…

3 ώρες ago

Χαμός με τις δηλώσεις Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες – Διαγράφηκε από τα ευρωψηφοδέλτια

Έντονες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και από τους χρήστες των social media, έχουν…

4 ώρες ago

Mαλλιά με ταυτότητα χάρη στα προϊόντα της Taft από τον Schwarzkopf!

Ένας αναπάντεχα όμορφος χώρος και μια αναπάντεχα όμορφη παρέα, γεμάτη beauty editors και δημοσιογράφους, συγκεντρώθηκαν…

4 ώρες ago