Σχέσεις

8 συνήθειες για να παραμένετε ήρεμοι υπό πίεση

Η ψυχραιμία υπό πίεση είναι μια δεξιότητα που οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε να έχουμε. Αλλά, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μερικοί άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν ήρεμοι ακόμα και στις πιο αγχωτικές καταστάσεις; Λοιπόν, υπάρχει μια ψυχολογική εξήγηση πίσω από αυτό. Ας εμβαθύνουμε μαζί, στις οκτώ συνήθειες των ανθρώπων που παραμένουν ήρεμοι υπό πίεση, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Αυτές είναι απλές συνήθειες που ο καθένας μπορεί να ενσωματώσει στην καθημερινότητά του για να γίνει πιο ανθεκτικός απέναντι στις αντιξοότητες.

Ασκούν την πρακτική Mindfulness

Ακούμε συχνά τη λέξη mindfulness αυτές τις μέρες, αλλά είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τάση. Είναι ένα ψυχολογικό εργαλείο που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν ήρεμοι υπό πίεση.

Τι είναι ακριβώς η ενσυνειδητότητα; Είναι η εστίαση στην παρούσα στιγμή, η αποδοχή της χωρίς την άσκηση κριτικής. Έχει να κάνει με το να ασχολείσαι πλήρως με οτιδήποτε κάνεις αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, οι άνθρωποι που ασκούν ενσυνειδητότητα είναι πιο ικανοί να χειριστούν το άγχος επειδή δεν μένουν στο παρελθόν ή δεν ανησυχούν για το μέλλον. Εστιάζουν στο εδώ και τώρα. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να αφιερώνετε μερικές στιγμές κάθε μέρα για να εστιάσετε στην αναπνοή σας, να απολαμβάνετε πραγματικά το φαγητό σας όταν τρώτε ή να ακούσετε ενεργά όταν κάποιος σας μιλάει. Με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να παραμένει ήρεμος και συγκεντρωμένος ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια αγχωτική κατάσταση, πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να μείνετε παρόντες στο τώρα. Λειτουργεί πραγματικά!

Επαναπλαισιώνουν την προοπτική τους

Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπεις μια κατάσταση μπορεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αντιδράς σε αυτήν. Αντί να  βλέπετε κάτι ως απειλή, αρχίστε να το βλέπετε ως ευκαιρία να αναπτυχθείτε και να αποδείξετε τις δυνατότητές σας. Αυτή η αλλαγή προοπτικής μετατρέπει μια δυνητικά αγχωτική κατάσταση σε μια πρόκληση που προκαλεί κίνητρο.

Η ψυχολογία μας διδάσκει ότι το πώς αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση είναι πιο σημαντικό από την ίδια την κατάσταση όταν πρόκειται για επίπεδα άγχους. Έτσι, το να επαναπροσδιορίσετε την προοπτική σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι υπό πίεση.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια αγχωτική κατάσταση, προσπαθήστε να τη δείτε από διαφορετική οπτική γωνία. Αναρωτηθείτε: «Τι μπορώ να μάθω από αυτό;» ή «Πώς μπορεί αυτή η κατάσταση να με βοηθήσει να μεγαλώσω;» Πιστέψτε με, κάνει θαύματα.

Ασκούνται τακτικά

Η άσκηση δεν αφορά μόνο τη φυσική κατάσταση. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας ευεξία.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, γνωστές ως ορμόνες «καλής διάθεσης», οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε μακριά το άγχος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτική σωματική δραστηριότητα έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν.

Διαπίστωσαν ότι ακόμη και ένα γρήγορο περπάτημα 20 λεπτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους.

Έτσι, είτε πρόκειται για τρέξιμο, είτε για γιόγκα, είτε απλά για έναν γρήγορο περίπατο στο πάρκο, φροντίστε να εντάξετε την τακτική σωματική δραστηριότητα στη ρουτίνα σας. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι υπό πίεση, αλλά θα ενισχύσει επίσης τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Εξασκούνται στις βαθιές αναπνοές

Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, το σώμα μας ανταποκρίνεται φυσικά αυξάνοντας τον καρδιακό μας ρυθμό και αναπνέοντας πιο γρήγορα. Ωστόσο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτήν την απόκριση στο στρες με μια πολύ απλή τεχνική, τη βαθιά αναπνοή.

Η βαθιά αναπνοή βοηθά στην επιβράδυνση του καρδιακού παλμού σας, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και λιγότερο στρες. Είναι μια τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε κατάσταση και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Πως το κάνετε: Κλείστε τα μάτια σας, πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη σας, κρατήστε την για λίγα δευτερόλεπτα και μετά εκπνεύστε αργά από το στόμα σας. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να αρχίσετε να νιώθετε πιο ήρεμοι.

Θυμηθείτε, το κλειδί για τη βαθιά αναπνοή είναι να αναπνέετε από το διάφραγμά σας, όχι από τον θώρακά σας. Αυτό σημαίνει ότι όταν παίρνετε μια βαθιά αναπνοή, η κοιλιά σας πρέπει να επεκταθεί προς τα έξω. Η τακτική άσκηση αυτής της συνήθειας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι υπό πίεση.

Διατηρούν θετική στάση ζωής

Το να παραμείνετε ήρεμοι υπό πίεση μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση, αλλά όσοι το διαχειρίζονται συχνά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Διατηρούν μια θετική στάση ζωής.

Είναι εύκολο να αφήσετε την αρνητικότητα να κυριαρχήσει όταν βρίσκεστε σε κατάσταση υψηλής πίεσης. Αλλά το να εστιάζει κανείς σε αρνητικές σκέψεις, που ονομάζεται μηρυκασμός στην ψυχιατρική, ενισχύει μόνο το άγχος. Αντίθετα, προσπαθήστε να εστιάσετε στις θετικές πτυχές της κατάστασης. Αυτό δεν σημαίνει να αγνοείς το πρόβλημα, αλλά να το αναγνωρίζεις και μετά να εστιάζεις στην εύρεση λύσεων αντί να ασχολείσαι με το θέμα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τις προηγούμενες επιτυχίες και τις ικανότητές σας. Θυμηθείτε, η νοοτροπία σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που αντιδράς σε καταστάσεις. Επομένως, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια θετική στάση ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Ωστόσο, εάν τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για να τα διαχειριστείτε μόνοι σας, να θυμάστε ότι ακόμη και οι καλύτεροι από εμάς χρειάζεται μερικές φορές να ζητήσουν βοήθεια από άλλους…

Στηρίζονται στους δικούς τους ανθρώπους

Όλοι έχουμε εκείνες τις στιγμές που η πίεση φαίνεται υπερβολική για να τη διαχειριστούμε μόνοι μας. Τότε είναι που το να στηρίζεσαι στο δίκτυο υποστήριξής σου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το να έχεις κάποιον να μιλήσεις, είτε είναι φίλος, μέλος της οικογένειας ή μέντορας, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους και να προσφέρει μια νέα προοπτική της κατάστασης. Μερικές φορές, απλώς γνωρίζοντας ότι κάποιος αλλιώς καταλαβαίνει τι περνάτε μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο άσχημα. Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη μιας εγκάρδιας συζήτησης ή τη διαβεβαίωση που προέρχεται από το να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι χρειαζόμαστε ένα χέρι βοήθειας μερικές φορές.

Κάνουν τακτικά διαλείμματα

Σε καταστάσεις πίεσης, συνειδητοποιείστε ότι πιέζετε τον εαυτό σας πάρα πολύ χωρίς να κάνετε ουσιαστικά διαλείμματα.Τα τακτικά διαλείμματα είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνετε ήρεμοι υπό πίεση. Δίνει στο μυαλό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να επαναφορτιστεί, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στην εργασία σας με ανανεωμένη εστίαση και ενέργεια.

Κάντε μια παύση πέντε λεπτών για να φτιάξετε ένα φλιτζάνι τσάι, βγείτε έξω για να αναπνεύσετε λίγο καθαρό αέρα ή πάρτε μια μέρα άδεια. Τα διαλείμματα μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στα επίπεδα άγχους σας.

Ασκούν την πρακτική της ευγνωμοσύνης

Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης είναι μια άλλη ισχυρή συνήθεια που μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι υπό πίεση. Αντί να εστιάζετε στα αρνητικά, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να αναγνωρίσετε και να εκτιμήσετε τα καλά πράγματα στη ζωή σας.

Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το να εκτιμάτε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ το πρωί, να είστε ευγνώμονες για τους υποστηρικτικούς φίλους ή απλά να νιώθετε ευγνωμοσύνη για μια ηλιόλουστη μέρα. Αυτή η συνήθεια μετατοπίζει την εστίασή σας από αυτό που προκαλεί άγχος στις θετικές πτυχές της ζωής σας. Και αυτή η θετική εστίαση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων πίεσης και άγχους.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άγχος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε για ποιους λόγους είστε ευγνώμονες. Είναι μια απλή συνήθεια που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Διαβάστε επίσης

5 λάθη που κάνεις μετά το γυμναστήριο και είναι σαν να μην γυμνάστηκες προηγουμένως!

Kεραυνοί «χτυπούν» την Πιερία: Η εντυπωσιακή φωτογραφία που έγινε viral

infowoman team

Recent Posts

Σωστό βάρος, σωστή διατροφή, άσκηση και όχι κακές συνήθειες κρατούν μακριά τα νοσήματα

Οι παραδοσιακές συμβουλές για άσκηση, σωστό βάρος, σωστή διατροφή, και όχι κακές συνήθειες, τεκμηριώνονται πλέον…

44 λεπτά ago

Eurovision 2024: Σαρωτική νίκη της Ελβετίας – 11η η Ελλάδα

Η Ελβετία με το Νέμο και το τραγούδι “Code” αναδείχθηκε νικήτρια του 68ου διαγωνισμού της…

7 ώρες ago

Eurovision 2024 – Τελευταία ενημέρωση: Εκτός η Ολλανδία από τον διαγωνισμό

Αποβλήθηκε ο Ολλανδός καλλιτέχνης από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού. Εκτός του τελικού της Eurovision τέθηκε…

19 ώρες ago

8 δότες έδωσαν ζωή σε 25 ασθενείς τις ημέρες του Πάσχα

Mεταμόσχευση οργάνων από 8 δότες σε 25 ασθενείς πραγματοποιήθηκε τις ημέρες των εορτών, κάνοντας για…

20 ώρες ago

Στην Παγίδα του Νόμου: Mια διαχρονική ταινία έρχεται το Μαΐο στους κινηματογράφους

«We all scream for ice-cream» και γνήσιος σουρεαλισμός από τον Τζιμ Τζάρμους στη γνωστότερη ταινία…

2 ημέρες ago

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η άγνωστη ιστορία του χορού με τον Τραβόλτα και… η παρέμβαση που τους «έσωσε»

Όταν ο Τζον Τραβόλτα μοιράστηκε τον διάσημο χορό του με την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα σε…

2 ημέρες ago