Αρχική > #shareyourstory > #shareyourstory: Τζίνα Αλεξανδρή
shareyourstory-τζίνα-αλεξανδρή

#shareyourstory: Τζίνα Αλεξανδρή

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Τζίνα Αλεξανδρή μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…

H επιλογή της επαγγελματικής μου πορείας επηρεάστηκε από την ανάγκη να προσφέρω. Πιστεύω βαθιά στην αξία της εκπαίδευσης και στον σεβασμό της διαφορετικότητας. Στην αρχή ο σκοπός μου ήταν να βοηθήσω νέους μετανάστες που αντιμετώπιζαν προβλήματα με περίπλοκες νομικές διαδικασίες. Όπως κάποτε και οι γονείς μου, μετανάστες χρειάστηκαν βοήθεια, έτσι θέλησα να προσφέρω αυτή τη βοήθεια σε άλλους.

Το πάθος για την εκπαίδευση με οδήγησε στη νομική σχολή (Osgoode) όπου δημιούργησα το πρώτο γραφείο Επαγγελματικής Κατάρτισης; στη συνέχεια ανέπτυξα τον τομέα Υπηρεσιών Φοιτητών ως Βοηθός Κοσμήτορα (Assistant Dean). Πάνω από μια δεκαετία μετά, συνέχισα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Νομικό Τμήμα, όπου δημιούργησα ένα νέο Πρόγραμμα Υποστήριξης δικηγόρων προερχόμενων από διεθνείς δικαιοδοσίες. Τα τελευταία 8 χρόνια, δημιούργησα άλλο καινοτόμο Πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Ryerson για Πρακτική Άσκηση δικηγόρων του Οντάριο. Λόγω της εμπειρίας μου, έγινα βασική σύμβουλος για τη δημιουργία και έναρξη της πιο πρόσφατης Νομικής Σχολής του Καναδά, η οποία άνοιξε επιτυχώς (τουλάχιστον διαδικτυακά, λόγω COVID) το 2020. Με τη συμμετοχή μου στη νομική εκπαίδευση, πιστεύω ότι συνέβαλα στη διαμόρφωση του νομικού επαγγέλματος κυρίως σε σχέση με τους ανθρώπους και την κοινωνία που εξυπηρετεί αυτό το λειτούργημα. Οι μελλοντικοί μου στόχοι περιλαμβάνουν τη συνέχιση της διαμόρφωσης του κόσμου γύρω μας, μέσω δημιουργικής, αποτελεσματικής και καινοτόμου κατάρτισης. Ένα όνειρο που ανυπομονώ να εκπληρώσω, είναι να δημιουργήσω τις συνθήκες για γυναίκες μη Ελληνικής καταγωγής να επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως για εβδομαδιαίες αποδράσεις, να ανακαλύψουν τη θεραπευτική δύναμη της σύνδεσης της ψυχικής ομορφιάς της καθεμιάς με την ομορφιά της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα της διασποράς από Έλληνες γονείς που με μεγάλωσαν με σκληρή δουλειά και αφοσίωση στις αρχές της οικογένειας και με πολύ αγάπη. Μου πρόσφεραν δυνατές αρχές, και με εφοδίασαν με δύναμη και θάρρος για τη ζωή. Ο σκοπός της δικής τους ζωής ήταν να δουν τα παιδιά τους να προοδεύουν στην καινούρια τους πατρίδα. Αν και ο πρωταρχικός στόχος των γονιών μου ήταν να μας προσφέρουν τα προς το ζήν – σπίτι, δουλειά, παιδεία και ασφάλεια- πάνω απ όλα, ήταν η διατήρηση της εθνικής μας κληρονομιάς και υπερηφάνειας και η διαπαιδαγώγησή μας σύμφωνα με τις Ελληνικές μας ρίζες. Τα κατάφεραν περίφημα!

Αυτό όμως είχε ως επακόλουθο να μην έχω την ευκαιρία να ενταχθώ από νωρίς στα επαγγελματικά δίκτυα. Το να πηγαίνεις στη νομική σχολή ως φοιτητής πρώτης γενιάς είχε προκλήσεις και μετά το να ακολουθήσεις το νομικό επάγγελμα (και στη συνέχεια την ακαδημαϊκή πορεία) ήταν αρκετά τρομακτικό αφού ήταν ένας άγνωστος χώρος. Με το καιρό, γρήγορα στηρίχθηκα στα βιώματα της νεαρής μου ηλικίας για την οικοδόμηση σχέσεων σεβασμού και εκτίμησης. Αυτό με βοήθησε να διαχειριστώ με επιτυχία κάθε νέο περιβάλλον στο οποίο βρέθηκα και έμαθα να αναγνωρίζω νέες ευκαιρίες και μονοπάτια.

Συχνά προσπαθώ να μεταδώσω αυτά τα μαθήματα σε άλλους που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις – υπενθυμίζοντας τους ότι η εμπιστοσύνη, η περιέργεια, το γνήσιο ενδιαφέρον και ο σεβασμός προς έναν συνάνθρωπό μας κάθε φορά μπορούν να χτίσουν ισχυρά δίκτυα και να ανοίξουν πόρτες (όπως γίνεται με τα βραβεία GIWAwards!)

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Οι γυναίκες συχνά θεωρούνται ότι είναι αυτές που φροντίζουν τους άλλους στην κοινωνία – φτιάχνουν την οικογένεια, προσφέρουν στους φίλους, στους συναδέλφους, στις κοινότητες καθώς και σε διάφορες πρωτοβουλίες. Συχνά ανταπεξέρχονται σε σημαντικές προκλήσεις μόνες τους και χωρίς καμία υποστήριξη και «πίσω από τα παρασκήνια». Πραγματικά, επικροτώ αυτόν τον κρίσιμο ρόλο. Έχει τεράστια σημασία η υποστήριξη και η μέριμνα για τους άλλους αλλά και της κοινωνίας ως σύνολο. Ωστόσο, ενώ αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι θεμελιώδες, πιστεύω ότι οι γυναίκες συμβάλλουν πολύ περισσότερο. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες ήταν πάντα, και θα συνεχίσουν να είναι, αυτές που εξελίσσουν την κοινωνία προς νέες άγνωστες κατευθύνσεις δίνοντας καινοτόμες λύσεις με τη δημιουργικότητά τους. Επειδή ακριβώς νοιάζονται, σε βάθος και με πάθος, βρίσκουν τρόπους να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους και να προσφέρουν διαδικασίες και προγράμματα για να εξελίξουν τους ανθρώπους γύρω τους όσο περισσότερο γίνεται. Οι γυναίκες ανά τους αιώνες έπρεπε να είναι ικανές να προσαρμοστούν και να διαμορφωθούν με πολλούς τρόπους, αρχικά για την επιβίωση αλλά τώρα για την ευημερία.

Η εξέλιξη απαιτεί τη διαχείριση της αλλαγής αποτελεσματικά, και οι γυναίκες θα συνεχίσουν να οδηγούν το δρόμο προς τα εμπρός, πιθανόν με τρόπους ιστορικά πρωτόγνωρους, στις επιχειρήσεις, τις επιστήμες, τις κοινωνικές επιστήμες, την εκπαίδευση, την τέχνη και όλες τις άλλες κατηγορίες (όπως φαίνεται και στο GIWAwards). Ελπίζω ότι θα αυξηθούν οι ευκαιρίες να μοιραζόμαστε αυτές τις επιτυχίες και να φωτίσουμε αυτά τα επιτεύγματα, επιτρέποντας και ενθαρρύνοντας ακόμη περισσότερες γυναίκες να βρουν την πραγματική τους φωνή και να ενισχύσουν τις φωνές των άλλων γυναικών.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

Το ότι κάποιος πίστεψε αρκετά σε μένα ώστε να με προτείνει για αυτό το βραβείο είναι εξαιρετικά τιμητικό. Ωστόσο, το να συμμετέχω δημοσίως σ’αυτή τη διαδικασία, με κάνει να νιώθω ευάλωτη: η δημόσια ψηφοφορία, οι εμπειρίες, οι ελπίδες μου και τα λόγια όλα ανοιχτά στο κοινό για κρίση.

Νιώθω όμως ευγνώμων και για τα δύο αυτά συναισθήματα, τόσο για την δύναμη της χαράς μου όσο και για την ένταση το φόβου.

Ο λόγος; Επειδή έχοντας πορευτεί με χιλιάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια τοσο της επαγγελματικής όσο και της προσωπικής τους πορείας ανά τα χρόνια, αυτό που συνειδητοποίησα οτι είναι το πιο σημαντικό πράγμα, είναι η ικανότητα να βλέπεις άλλους σε ρόλους και εμπειρίες που επιδιώκεις για τον ίδιο σου τον εαυτό … ή ίσως ακόμη και σε ρόλους που πιθανόν δεν είχες σκεφτεί. Τα θετικά πρότυπα είναι απαραίτητα για κορίτσια και νεαρές γυναίκες για να μαθαίνουν και να βλέπουν λαμπερά παραδείγματα άλλων γυναικών και πως εξελίχθηκαν στην επαγγελματική τους καριέρα. Ομοίως, είναι σημαντικό για τα αγόρια και τους νέους άντρες να βλέπουν και να εκτιμούν τη συνεισφορά των μητέρων, αδελφών, συγγενών, συζύγων και φίλων τους γυναικών.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η υποψηφιότητα για μένα; Η πιθανότητα ότι ακόμη και ένα άτομο θα μπορούσε να εμπνευστεί για να ακολουθήσει μια σταδιοδρομία, που ίσως ποτέ δεν είχε σκεφτεί, αλλά ήταν αυτό που η καρδιά του υπαγόρευε. Όπως επίσης και η ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και επιβραβεύσουμε τα επιτεύγματα τόσων άλλων εξαιρετικών γυναικών.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
shareyourstory-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Χριστίνα Αλεξανδροπούλου
shareyourstory-%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%8e%ce%bd%ce%b70
#shareyourstory: Ιλεάνα Κλοκώνη
shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b70
#shareyourstory: Άννα Καπαράκη
shareyourstory-%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μισελίνα Λεμησίου
shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%ac%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Άννα Πάολα Παπακωνσταντίνου
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του