Αρχική > #shareyourstory > #shareyourstory: Πένυ Λαντζούνη
shareyourstory-πένυ-λαντζούνη

#shareyourstory: Πένυ Λαντζούνη

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

H Πένυ Λαντζούνη μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο και σπούδασα στην Αθήνα. Πάντα επιθυμούσα να σπουδάσω και να εργαστώ στο εξωτερικό για να διευρύνω τους προσωπικούς και επαγγελματικούς μου ορίζοντες και ήμουν αρκετά τυχερή να το πετύχω μέσω των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Cambridge και της καριέρας μου στη Shell στο Λονδίνο. Είχα πάντοτε πάθος σχετικά με το πως η τεχνολογία χρησιμοποιείται για την επίλυση επιχειρηματικών προβλημάτων. Δουλεύω σε ένα χώρο συνεχώς αναπτυσσόμενο και τα τελευταία 10 χρόνια είχα την ευκαιρία να μαθαίνω και να εξελίσσομαι σε ποικίλους επιχειρηματικούς τομείς και με διαφορετικές τεχνολογίες. Στα επόμενα χρόνια, μέσα από τους ρόλους μου στη Shell ελπίζω να συμμετέχω στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα του μέλλοντος: την κάλυψη των αυξανομένων ενεργειακών αναγκών του πλανήτη με πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας – η τεχνολογία θα παίξει αναμφίβολα ένα τεράστιο ρολό σε αυτό!

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις; 

Εργάζομαι στο τεχνολογικό τμήμα μιας εταιρείας ενέργειας, δύο τομείς τόσο ανδροκρατούμενους και παραδοσιακούς. Στην αρχή της καριέρας μου, η συνειδητοποίηση αυτή με απέτρεπε συχνά από το να έχω την δική μου δυνατή φωνή για να εκφράσω την άποψη μου. Αυτό πολλές φορές σήμαινε ότι κάποιος άλλος πιο ‘θαρραλέος’ θα έλεγε την ιδέα μου η θα παρουσίαζε την δουλειά μου, παίρνοντας και την αντίστοιχη αναγνώριση. Χρειάστηκε η παρότρυνση των managers μου (και των δυο φύλων!) για να μάθω να το διαχειρίζομαι, προσωπική δουλειά για να παίρνω κάθε ευκαιρία να ‘βγαίνω μπροστά’ και η σταδιακή συνειδητοποίηση ότι η άποψη μου είναι σημαντική επειδή είναι διαφορετική! Σήμερα προσπαθώ να περάσω το ίδιο σκεπτικό στα μέλη των ομάδων μου και έμπρακτα να δίνω ευκαιρίες για να εκφράσουν την άποψή τους- πραγματικά πιστεύω ότι οι καλύτερες ομάδες είναι οι ομάδες που βασίζονται στη διαφορετικότητα γιατί έχουν τον πιο πλούσιο τρόπο σκέψης.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Πιστεύω ότι εξαρτάται πολύ από τις διαφορετικές κοινωνίες καθώς σε πολλά μέρη του κόσμου ακόμη και κάποια από τα βασικά ή κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών συνεχίζουν να καταπατούνται. Στον δυτικό κόσμο έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου στον εργασιακό χώρο και ευτυχώς υπάρχουν παραδείγματα γυναικών που ηγούνται και ανοίγουν το δρόμο, δημιουργώντας πρότυπα. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την πλήρη εξίσωση στο κοινωνικό επίπεδο και θα συνεχίζει να υπάρχει όσο βλέπουμε να επικρατούν τα πιο παραδοσιακά πρότυπα για το ρολό ανδρών και γυναικών (π.χ. το πρόσφατο lockdown προς στιγμή δείχνει ότι οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο ποσοστό της φροντίδας του νοικοκυριού και των παιδιών, πολλές φορές σε βάρος της επαγγελματικής τους εξέλιξης ή της ψυχικής τους υγείας). Για να εξελιχθεί περαιτέρω η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία θα πρέπει η επόμενη γενιά γυναικών και ανδρών να μεγαλώσει με διαφορετικά πρότυπα και πιο ισορροπημένες κοινωνικές ευθύνες μέσα και έξω από το σπίτι. Επίσης το να βλέπουμε να προβάλλονται ιστορίες γυναικών είναι σημαντικό για να εξελιχθεί περαιτέρω ο ρόλος της γυναίκας και το τι μπορεί να καταφέρει. Πιστεύω ότι δεν μπορείς να ονειρεύεσαι να γίνεις κάτι που δεν έχεις δει, προσωπικά με εμπνέουν ιστορίες γυναικών που καταφέρνουν κάτι σημαντικό. Δυνατό παράδειγμα η πρόσφατη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris που δημιούργει πρότυπο για τις επόμενές γυναίκες στο χώρο της πολιτικής.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

Η διάκρισή μου στα βραβεία GIWA, ειδικά ανάμεσα σε τόσες άλλες αξιόλογες υποψήφιες, με κάνει περήφανη ως γυναικά και ως Ελληνίδα. Για μένα είναι μια αναγνώριση της προσπάθειας μου να προχωρήσω στο χώρο μου, διατηρώντας όμως την αυθεντικότητα μου σαν άνθρωπος. Τα ίδια τα βραβεία GIWA, πέρα από τη διάκρισή αποτελούν και μια ευκαιρία για να γνωρίσω και να συζητήσω με άλλες υποψήφιες και να δημιουργήσω ένα δίκτυο γυναικών με παρόμοιες πορείες και απόψεις. Γενικά προσπαθώ να προάγω το ρολό των γυναικών μέσω δραστηριοτήτων στο χώρο εργασίας μου, προσωπικό mentoring, διοργάνωσης συνεδρίων και ομιλιών. Θα ενδιαφερόμουν πολύ μέσω του θεσμού να βρω περαιτέρω ευκαιρίες για να προσφέρω σε γυναίκες στην Ελλάδα ή σε Ελληνίδες του εξωτερικού.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
shareyourstory-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Χριστίνα Αλεξανδροπούλου
shareyourstory-%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%8e%ce%bd%ce%b70
#shareyourstory: Ιλεάνα Κλοκώνη
shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b70
#shareyourstory: Άννα Καπαράκη
shareyourstory-%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μισελίνα Λεμησίου
shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%ac%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Άννα Πάολα Παπακωνσταντίνου
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του