#shareyourstory: Παναγιώτα Πολυκάρπου

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Παναγιώτα Πολυκάρπου μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια.

Έχω αποφοιτήσει απο το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2019. To καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, το πέρασα στην Αμερική, αφού εκπροσώπησα την Κύπρο στο πρόγραμμα SUSI (Study of the U.S. Institutes) ως μια Ευρωπαία Ηγέτιδα οπού εκεί εκπαιδεύτικα σε θέματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Ηγεσίας. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα αφου ερχόμενη πίσω στην Κύπρο συν-ίδρυσα την πρώτη παγκύπρια εκστρατεία/καμπάνια ενημέρωσης για θέματα ισότητας, το Θκυο Λόγια, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής (State Department). Ένα χρόνο μετά, η ομάδα του Θκυο Λόγια, ιδρύσε το Be an Ally Foundation. Ένα ίδρυμα που σκοπό έχει να ενθαρρύνει το δημόσιο διάλογο, την κινητοποίηση, την αφύπνιση και τον προβληματισμό αλλά και την κατανόηση των προκλήσεων που σχετίζονται με ζητήματα τα οποία απασχολούν ευρύτερα την κοινωνία.

Παράλληλα εργάστηκα για ένα χρόνο σαν Διαχειρίστρια Προγράμματος του ΜΚΟ, Cyprus Seeds, ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει την εμπορευματοποίηση ακαδημαικής έρευνας στην Κύπρο.

Το τελευταίο διάστημα, έκανα ένα νέο βήμα στην καριέρα μου και ακολούθησα αυτό που με εκφράζει και παρακινεί ιδιαίτερα: η ενημέρωση για θέματα ισότητας των φύλων και η επίτευξη ισότητας στους χώρους εργασίας. Απο τον Ιανουάριο του 2021, εργάζομαι στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως διαχειρίστρια του έργου «GenderSMART» που στόχο έχει την υλοποίηση πρακτικών και στρατηγικών για την επίτευξη ισότητας στην κοινότητα του Πανεπιστημίου.

Το ενδιαφέρον και πάθος μου για την ενημέρωση και εκπαίδευση για τα θέματα ισότητας με κάνει να οραματίζομαι μια καρίερα στο συγκεκριμένο αντικείμενο και μελλοντικά μου πλάνα είναι η κατοχή μεταπτυχιακού στους συγκεκριμένους τομείς.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Η δυσκολία που αντιμετώπισα δεν έχει να κάνει τόσο με την δική μου ανέλιξη ή με περιορισμένες ευκαιρίες αλλά όσο με το αντικείμενο της δουλειάς μου. Το τελευταίο διάστημα τολμώ να υλοποιήσω σε ένα καλά δομημένο οργανισμό διαρθωτικές αλλαγές που σχετίζονται άμεσα με τις αντιλήψεις και γενικότερα την κουλτούρα της κοινότητας του. Όπως προμηνυεί αυτός ο ρόλος, οι αντιδράσεις και αντιστάσεις είναι αναπόφευκτες. Πολεμώντας για την ίση αντιμετώπιση και παροχή ίσων ευκαιρίων για τα άτομα μιας κοινωνίας ουδέποτε ήταν ένας εύκολος δρόμος.

Αντίστοιχα η εμπειρία μου ως μέλος μια πολυ βραβευμένης καμπάνιας που ενημερώνει για θέματα που αρκετά άτομα δεν μοιάζουν να είναι σημαντικά, με πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Ένας τρόπος που καταφερα να ξεπεράσω αυτές τις δυσκολίες, ήταν πρώτα εγώ σαν άτομο να πιστέψω τόσο στις δυνατότητες μου όσο και στο να βρω το νόημα των πράξεων μου, το «γιατι το κάνω». Όταν εμείς εσωτερικά βρούμε τον δικό μας όραμα και «γιατί» τότε οι δυσκολίες δεν μοιάζουν πλέον σαν εμπόδια αλλά σαν προκλήσεις. Η ανταμοιβή των κόπως και οι μικρές νίκες στην καριέρα μου, έκαναν την διαρομή να αξίζει.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Αυτή η ερώτηση είναι πιο δύσκολη τώρα, έχωντας στο μυαλό τις πρόσφατες αποκαλύψεις απο Ελλάδα και Κύπρο περί των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξέλιξη της θέσης της γυναίκας όταν ακόμη η κουλτούρα βιασμού πολλαπλασιάζεται κάτω απο τα πόδια μας. Aλλά και πάλι, ξεχνώντας για λίγο το τι συμβαίνει, αντικειμενικά η θέση της γυναίκας στην κοινωνία της τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί, παρ’ολο που φαίνεται πως οι αντιλήψεις που κρατάνε τις γυναίκες πίσω, είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα της κοινωνίας.

Συνήθως περιγράφω ως εξής την θέση των γυναικών – βγήκαμε απο την κουζίνα, μορφωθήκαμε, σπουδάσαμε, αποκτήσαμε το δικαίωμα στην εργασία και στην απόκτηση οικογένειας χωρίς όμως να επωμιζόμαστε κάποιες απο τις πιο πάνω αρμοδιότητες λιγότερο. Εργαζόμαστε αλλά πληρωνόμαστε λιγότερο. Επιλέγουμε καριέρα αλλά η ανατροφή των παιδιών μας παραμένει ακόμα μια μεγάλη αρμοδιότητα δική μας. Αυτό δεν έχει να κάνει πάντα με τους συντόφους των γυναικών, αλλά με την υποστήριξη των δομών, του εργασιακού πλαισίου, του νομικού συστήματος, κ.α.

Η σύγχρονη γυναίκα έχει πλέον αποδείξει αμέτρητες φορές ότι οι δυνατότητες και τα ταλέντα της μπορούν να συμβάλουν θετικά στην οικονομία και την ανάπτυξη. Το επόμενο βήμα για την εξέλιξη τους δεν αναμένεται να είναι απο τις ίδιες αλλά απο το κράτους και τους θεσμούς.

Θέλει πολύ δρόμο η ελληνική και κυπριακή κοινωνία να καταργήσει τις διακρίσεις και να δώσει ισότιμο ρόλο στις γυναίκες. Έφτασε πλέον η στιγμή όπου όλοι και όλες μας πρέπει να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

Όπως ανάφερα, οι μάχες που δίνουμε, οι κόποι και ο ιδρώτας αξίζουν όταν ανταμοίβευσε με μικρές νίκες. Για μένα η συγκεκριμένη διάκριση είναι μια μικρή νίκη – είτε κερδίσω το βραβείο είτε όχι.

Το πιο σημαντικό για μένα όμως είναι το παράδειγμα που δίνω σε άλλα τόσα νέα κορίτσια και γυναίκες που διαπρέπουν στον δικό τους τομέα και βρίσκουν την δύναμη να προχωρούν πέρα των αντιστάσεων και δυσκολιών. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι ανάμεσα σε άλλες τόσες λαμπρές γυναίκες που για μένα πολλές απο αυτές αποτελούν πρότυπο. Η δύναμη των προτύπων είναι πολύ σημαντική για τις σύγχρονες γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Όλες εμείς ευχαριστούμε πολύ τα GIWA που μας δίνουν την δυνατότητα να γίνουμε πρότυπα για άλλες τόσες γυναίκες.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
Greek International Women Awards: Οι Ελληνίδες που βραβεύτηκαν για τα διεθνή επιτεύγματά τους
Greek International Women Awards: Οι Ελληνίδες που βραβεύτηκαν για τα διεθνή επιτεύγματά τους
GIWA
3rd Greek International Women Awards (GIWA): Για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα τα διεθνή βραβεία
GIWA Αwards: Η Πέννυ Κονιτσιώτη Ρίζου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πέννυ Κονιτσιώτη Ρίζου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πάμελα Σταθάκη μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πάμελα Σταθάκη μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του