Αρχική > #shareyourstory > #shareyourstory: Χριστίνα Κατσούλη
shareyourstory-χριστίνα-κατσούλη

#shareyourstory: Χριστίνα Κατσούλη

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Χριστίνα Κατσούλη μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…

Αποφοίτησα από το Cass Business School το 2016 έχοντας σπουδάσει Business Management. Μερικά από τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντά μου πέραν της επιχειρηματικότητας, ήταν η τέχνη και το σχέδιο μόδας.

Μία ζωή ήμουν διχασμένη ανάμεσα σε δραστηριότητες που απαιτούσαν δημιουργικές και αναλυτικές δεξιότητες και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τον τομέα του Merchandising. Μετά από πολλές προσπάθειες, πολλές αποτυχίες (179 για να είμαι ακριβής) και μια σύντομη ενασχόληση με το door-to-door selling, ξεκίνησα την καριέρα μου ως Digital Merchandising Assistant του οίκου Burberry και μετέπειτα συνέχισα ως Merchandising Assistant στον οίκο Amanda Wakely.

Με 9 μήνες συνολικής εμπειρίας ξεκίνησα να δουλεύω ως Merchandiser στην Bvlgari-LVMH Group το 2017. Επί δύο συνεχείς χρονιές διακρίθηκα ως Best Employee of the Year και η προαγωγή μου το 2020 σε Senior Retail Merchandiser με ανέδειξε ως το νεότερο υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ηλικία 24 ετών. Έχοντας αναλάβει την εμπορική διεύθυνση, δουλεύω στενά με μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες του χώρου, την J. Weng και η συνεργασία μας αποτελεί καθημερινή έμπνευση.

Δεν μου αρέσει να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια, αφήνοντας έτσι κάποια πράγματα στη ροή της ζωής. Ένα είναι σίγουρο όμως: με ότι και αν ασχοληθώ θέλω να συνεχίσω να βοηθάω νέους στα πρώτα τους βήματά βγαίνοντας στην αγορά εργασίας. Αν έχω φτάσει κάπου σήμερα, οφείλεται στην επιμονή και στους ανθρώπους που αποτέλεσαν πρότυπο για εμένα παρακινώντας με να μην τα παρατήσω. Πρόσφατα έγινα μέλος του Professional Mentoring Scheme του City, ως μέντορας σε τελειόφοιτους φοιτητές και έχει ξεκινήσει ένα όμορφο νέο κεφάλαιο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πώς κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Πριν από την σταδιοδρομία μου στον χώρο του Retail, ασχολήθηκα με την κοινωνική επιχειρηματικότητα μέσω του οργανισμού ENACTUS. Εκεί συν-ίδρυσα με μια ομάδα φοιτητών ένα έργο κοινωνικής επιχειρηματικότητας με στόχο την δημιουργία μονάδων υδροπονικής χαμηλού κόστους και την διάδοση αυτής της τεχνολογίας σε περιοχές του κόσμου όπου υπάρχει λειψυδρία. Για τρία χρόνια ηγήθηκα της ομάδας, διακριθήκαμε με το Green Dragons Award, φτάσαμε στον τελικό διαγωνισμό της McKinsey&Co-Venture Academy και λάβαμε χρηματοδότηση από το City University.

Το 2015, μετά από την μακροχρόνια προετοιμασία και σε συνεργασία με τοπικές ΜΚΟ έπρεπε να ταξιδέψω μαζί με άλλα δυο μέλη της ομάδας στην Βόρεια Βραζιλία για την πρώτη εγκατάσταση. Μέρες πριν από το ταξίδι μας, ο αρχιμηχανικός της ομάδας ακύρωσε την πτήση του λόγω προβλήματος της βίζας του. Η ευθύνη μου απέναντι στην τοπική κοινότητα που μας περίμενε ήταν μεγάλη. Αμφέβαλλα πολλές φορές για το αν χωρίς εκείνον θα μπορούσαμε να μεταλαμπαδεύσουμε σωστά τις τεχνικές γνώσεις, φτιάχνοντας ένα σύστημα που δουλεύει στην Βραζιλία. Σε μερικές μέρες, κάνοντας ταχύρρυθμα μαθήματα, μου μετέφερε όλες τις τεχνικές γνώσεις που μπορούσα να απορροφήσω χωρίς να έχω κάποια εξειδίκευση. Κατά τη διάρκεια της αποστολής μας ότι μπορούσε να πάει λάθος…πήγε λάθος. Όμως με ψυχραιμία και εκλογίκευση των φόβων μου οδήγησα την ομάδα στην λύση των όποιον προβλημάτων. Καταφέραμε να εγκαταστήσουμε το σύστημα μας στη Σέρα της Βραζιλίας, βοηθώντας την να αύξηση της παραγωγής οπωροκηπευτικών και ενδυναμώνοντας τον τοπικό πληθυσμό να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις υδροπονικής και σε άλλες κοινότητες βελτιώνοντας το βιοτικό τους επίπεδο.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο;

Έχουμε στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι, έχουμε νικήσει χρόνιες ασθένειες, έχουμε δημιουργήσει τόσους νόμους και θεσμούς. Γιατί άραγε μιλάμε ακόμη για αυτό το ζήτημα; Γιατί η Ελλάδα μας με όλα τα υπέροχα ιστορικό-κοινωνικά ιδεώδη, να βρίσκεται στην τελευταία θέση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ισότητα των φύλων; Είναι ανάμεικτες οι σκέψεις μου όταν καλούμαι να απαντήσω μια ερώτηση σαν και αυτή.

Μα, δεν είναι προφανές; Η θέση της γυναίκας πρέπει να είναι ισάξια αυτής του άντρα στην κοινωνία μας χθες, σήμερα, αύριο και για πάντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών μελετών, ακόμη είμαστε μακριά από την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου έχουν επιτύχει την ισότητα των δύο φύλων σε καλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες. Η κοινωνία μας πρέπει να ισχυροποιήσει πρότυπα που θα αποτελέσουν ερεθίσματα για τις σύγχρονη αλλά και τις μεταγενέστερες γενιές. Σε αυτό το έργο έχουμε ευθύνη όλοι μας ανεξαρτήτως φύλλου ή χρώματος. Ο μόνος τρόπος εξέλιξης είναι να αφήσουμε πίσω μας αναχρονιστικές αντιλήψεις και στεγανά εμφυσώντας την κατάλληλη παιδεία σε κάθε νέα γενιά. Τα ερεθίσματα που δέχεται ο καθένας μας από το άμεσο περιβάλλον, το σχολείο, την οικογένεια, την προβολή προτύπων μέσω της πολιτείας και των θεσμών, όλα, είναι καθοριστικά ώστε να ανατραπεί αυτός ο φαύλος κύκλος που μειώνει τη θέση της γυναίκας αντί να την ισορροπεί.

Τι σημαίνει για εσένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA

Τα GIWA είναι μια δίοδος προβολής προτύπων γυναικών με όραμα που χρειάζεται στην κοινωνία μας σήμερα…Γυναικών της «διπλανής πόρτας» που όμως έχουν καταφέρει τόσα και μπορούν να εμπνεύσουν πολύ ακόμη κόσμο με τα βιώματά τους!

Ανεξάρτητα κάποιας προσωπικής βράβευσης ή όχι, η συμμετοχή μου σε έναν θεσμό που αναγνωρίζει Ελληνίδες με σημαντικό έργο, που δεν το βάζουν κάτω και έχουν καταφέρει να έχουν διεθνή απήχηση, είναι η μεγαλύτερη τιμή για εμένα. Εύχομαι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να ακουστούν ισάξια όλες αυτές οι ιστορίες των υπέροχων γυναικών που είναι υποψήφιες και να αποτελέσουν εφαλτήριο ερέθισμα για ακόμη περισσότερες Ελληνίδες.

Αν κρατούσε κανείς ένα στοιχείο από την δική μου υποψηφιότητα, αυτό θα ήθελα να είναι το ότι ήμαστε πιο δυνατοί από τους φόβους μας- Εκείνοι είναι που μας κρατούν μακριά από το να τολμήσουμε…εκείνοι μας ψιθυρίζουν ότι «είμαστε λίγοι», ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, ότι υπάρχουν άλλοι καλύτεροι από εμάς. Οι φόβοι μας όμως δαμάζονται γιατί είναι δημιούργημα του μυαλού μας- αρκεί να βρούμε τον διακόπτη. Ας τους απομυθοποιήσουμε λοιπόν, απελευθερώνοντας την φλόγα που καίει μέσα μας. Η ιστορία μου έχει έναν σκοπό: Να δώσει κίνητρο σε άτομα που κυνηγάνε τα όνειρά τους να πιστέψουν στις δυνατότητες τους και να εναντιωθούν στους φόβους τους ώστε να μην τα παρατήσουν με την πρώτη, ή ακόμη και με την πεντηκοστή δυσκολία.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
shareyourstory-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Χριστίνα Αλεξανδροπούλου
shareyourstory-%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%8e%ce%bd%ce%b70
#shareyourstory: Ιλεάνα Κλοκώνη
shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b70
#shareyourstory: Άννα Καπαράκη
shareyourstory-%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μισελίνα Λεμησίου
shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%ac%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Άννα Πάολα Παπακωνσταντίνου
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του