#shareyourstory: Χριστίνα Αλεξανδροπούλου

shareyourstory-χριστίνα-αλεξανδροπούλου

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Χριστίνα Αλεξανδροπούλου μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…

Πρώτα από όλα θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον οργανισμό GIWA και το Infowoman για την ευκαιρία που μας δίνουν για να γιορτάσουμε τα επαγγελματικά επιτεύγματα Ελληνίδων από όλους τους κλάδους σε όλον τον κόσμο. Είναι τεράστια τιμή για μένα να βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτές τις εκπληκτικές γυναίκες ως Διευθύντρια Ασφαλείας στην μεγαλύτερη τουριστική επένδυση της χώρας – το ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace Ηotel. Εδώ, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η συνολική επένδυση είναι πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ σε 75 στρέμματα με 2 ξενοδοχειακές μονάδες και 61 bungalows, και 3 ιδιωτικές παραλίες μέσα σε ένα πυκνό δάσος όπου ο συνολικός αριθμός των δέντρων υπερβαίνει τις 6.300. Η ιστορία μου στον τομέα του Hospitality Security ξεκίνησε την Τρίτη, 27 Απριλίου του 1999 όταν εξερράγη βόμβα στην είσοδο γνωστού ξενοδοχείου στην οδό Συγγρού. Διαπίστωσα από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι για ένα οργανισμό να έχει διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων και προτεραιότητα την Ασφάλεια. Aπό τότε μέχρι σήμερα, έχω επενδύσει στην προσωπική μου εξέλιξη στον κλάδο της Ασφάλειας, και κατάφερα να είμαι η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη σε τέτοια Διοικητική θέση στον κλάδο του Τουρισμού, κατέχοντας διοικητικές θέσεις στον ευρύτερο τομέα της Ασφάλειας σε πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας παρουσιάσει σε πάνω από 50 panels, κατέχοντας την θέση του Vice Chair στον οργανισμό ASIS και στο Steering Committee του OSAC του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά η καταγωγή μου είναι Ελληνική. Από το 1999 μέχρι και σήμερα, μάθαινα για τις τάσεις στην τεχνολογία – όχι μόνο στα βασικά όπως CCTV video surveillance, access control & alarm Monitoring, και RFID enabled τεχνολογίες – αλλά και για ρομπότ, drones, βιομετρικά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη. Ήρθα στο Four Seasons Astir Palace Hotel γιατί ξέρω τις προκλήσεις που υπάρχουν στον κλάδο μας και εργάζομαι με πάθος στο να κάνουμε το ξενοδοχείο μας τον πιο ασφαλή προορισμό στον παγκόσμιο χάρτη. Κάθε μέρα μεταβάλλονται οι κίνδυνοι και οι απειλές για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε όλοι μας. Όσο περισσότερη γνώση έχουμε σε οποιαδήποτε εργασία, τόσο περισσότερη δύναμη έχει και ο οργανισμός μας. Είμαι η πρώτη γυναίκα Director of Security σε τόσο μεγάλο και κρίσιμο οργανισμό στην Ελλάδα, αλλά ευελπιστώ να ανοίξω τον δρόμο για την αλλαγή για τις γυναίκες. Ο John F. Kennedy Jr. είπε κάποτε: “Η αλλαγή είναι ο νόμος της ζωής. Και εκείνοι που κοιτάζουν μόνο στο παρελθόν ή στο παρόν είναι βέβαιο ότι θα χάσουν το μέλλον. “

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Η μεγαλύτερη δυσκολία για εμένα ήταν να σπάσω τα στερεότυπα που ορίζαν τους Διευθυντές Ασφάλειας να έχουν φύλο ανδρικό. Σιγουρά υπάρχουν περισσότεροι άνδρες από γυναίκες που εργάζονται στον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας σήμερα και υπάρχουν συντηρητικές συμπεριφορές εγγενείς στο περιβάλλον εργασίας που θα μας προκαλέσουν καθημερινά. Αλλά ο ρυθμός αλλαγής σε αυτόν τον κλάδο είναι ταχύτατος και τα διευθυντικά στελέχη ξέρουν ότι ένας διαφορετικός / diverse χώρος εργασίας προάγει τη δημιουργικότητα. O κλάδος της ασφάλειας, ίσως παραπάνω από τους περισσότερους, έχει ανάγκη από δημιουργικούς ανθρώπους. Οι γυναίκες και οι άνδρες σκέφτονται λίγο διαφορετικά, και αυτό είναι καλό. Όταν αμφισβητούμε τις επικρατούσες απόψεις σχετικά με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις ή τη στρατηγική της εταιρείας, αψηφούμε το status quo. Η συνεχής άρνηση του status quo είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες εξελίσσονται. Στην εταιρεία που εργάζομαι τώρα, υπάρχει μια συγκεκριμένη νοοτροπία και περνάει στους ανθρώπους της αξίες όπως αξιοκρατία, ισότητα, σεβασμός και ακεραιότητα. Eίναι γεγονός ότι οι γυναίκες εργάζονται καλά σε περιβάλλοντα ομάδας. Η επιτυχία οποιουδήποτε έργου είναι η ικανότητα των μελών να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ομάδας. Η πολυμορφία σε μια ομάδα δημιουργεί μεγαλύτερη δημιουργικότητα και νέες προσεγγίσεις για να εξετάσει το ίδιο πρόβλημα με νέο τρόπο. Υπάρχει ένα πλεονέκτημα στο να είσαι γυναίκα στη βιομηχανία ασφάλειας σήμερα επειδή οι λίγες γυναίκες που έχουν καταφέρει να αναρριχηθούν σε ανώτερες θέσεις αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που υπάρχουν για την επίτευξη αυτών των στόχων και θέλουν να δώσουν πίσω στην επόμενη γενιά, όπως κάνω και εγώ μέσο της ASIS Women In Security και του οργανισμού Lean In, που ιδρύθηκε από την επικεφαλής της Facebook, Sheryl Sandberg το 2013, όπου εδώ και 2 χρόνια ηγούμαι το τοπικό Circle για Women In Security. Η ASIS έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Γυναικών, και εδώ στην Ελλάδα είμαι υπεύθυνη για το Women In Security Νetwork, έχοντας λάβει την Υποτροφία της ASIS για την Ελλάδα, όπου βραβεύτηκα πρόσφατα στο Global GSX Conference (Global Security Exchange) στο Σικάγο, στις 9 Σεπτεμβρίου, 2019.Η δικτύωση, λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της σταδιοδρομίας μιας γυναίκας στον χώρο της Ασφάλειας και οι οργανώσεις όπως αυτές είναι σημαντικές γι’ αυτό θέλω να βοηθάω και εγώ την νέα γενιά γυναικών. Μια συμβουλή που θέλω να δώσω στις γυναίκες είναι να μην προσαρμόζετε τους τρόπους που κάνετε τα πράγματα για να εντυπωσιάσετε τους άνδρες συναδέλφους σας, αφού οι διαφορές μας είναι αυτό που μας βοηθάει να πετύχουμε.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Είναι μια ερώτηση που γίνεται συχνά στα πάνελ που συμμετέχω. Είναι πολυδιάστατος ο ρόλος των γυναικών στη σημερινή κοινωνία: γυναίκα-σύζυγος, γυναίκα-μητέρα, γυναίκα-εργαζόμενη, γυναίκα-νοικοκυρά, γυναίκα-κοινωνικές υποχρεώσεις. Η γυναίκα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλείται να υπηρετήσει μερικούς ή/και όλους τους πιο πάνω ρόλους και αναμένεται από τον περίγυρό της (ακόμα και από τις άλλες γυναίκες) να τους υπηρετήσει επάξια και να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα: έναν ικανοποιημένο σύζυγο, καλοαναθρεμμένα παιδιά, εξαιρετικά εργασιακά αποτελέσματα, ένα καθαρό και νοικοκυρεμένο σπιτικό, ένα ζεστό πιάτο φαΐ, ανταπόκριση σε όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις της οικογένειας. Όμως ποιος είναι πραγματικά ο πιο σημαντικός ρόλος και πως μπορεί να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο; Είναι η γυναίκα-εαυτός. Πόσο φροντίζει η γυναίκα σήμερα για τον εαυτό της; Για το σώμα, την ψυχή της και το πνεύμα της; Ο αγώνας των γυναικών για την απόκτηση των δικαιωμάτων τους μοιάζει με αυτόν του μυθικού Σίσυφου, που προσπαθεί συνεχώς να ανεβάσει την πέτρα στην κορυφή του βουνού κι αυτή όλο του γλιστράει και ξανακυλάει πίσω στην αφετηρία. Για περισσότερα από 100 χρόνια, οι γυναίκες αγωνίζονται για την κατάκτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι μάχες ήταν σκληρές και οι θυσίες πολλές. Κάποιες μάχες κερδήθηκαν, κάποιες άλλες ακόμα μαίνονται. Πολύ λίγες γυναίκες θα ασχοληθούν με τον εαυτό τους και ακόμα λιγότερες θα πιστέψουν ότι αυτό χρειάζεται να είναι η προτεραιότητά τους. Μόνο τα τελευταία χρόνια και μετά από πολλές προσπάθειες ανθρώπων, η γυναίκα έχει καταφέρει να βγει από το παρασκήνιο και να διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στη δική της ζωή. Έτσι έχει γίνει συνείδηση πολλών ανθρώπων ότι μόνον ένα άτομο που φροντίζει να γνωρίζει και να ικανοποιεί τον εαυτό του και τις προσωπικές του ανάγκες, μόνο αυτός έχει αποθέματα ψυχικά και σωματικά για να προσφέρει σε όλους τους άλλους τομείς. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αεροπορικές εταιρείες δίνουν οδηγίες ότι αν χρειαστεί να “πέσουν” οι μάσκες οξυγόνου, οι μητέρες παρακαλούνται να βάλουν πρώτα τη δική τους μάσκα και στη συνέχεια να φορέσουν στα παιδιά τους τη δική τους μάσκα. Αν δεν σωθούν αρχικά οι μητέρες δεν θα μπορέσουν να σώσουν στη συνέχεια τα παιδιά τους. Αν δεν φροντίσει η γυναίκα αρχικά τον εαυτό της δεν θα μπορέσει να φροντίσει υγιώς, κανέναν άλλον άνθρωπο γύρω της. Τίποτα δεν είναι εύκολο, όμως κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Η θέση της γυναίκας είναι παντού: στις Επιστήμες, τις Τέχνες, τα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων. Η γυναίκα οδηγεί τις εξελίξεις, έχει Λόγο, αγωνίζεται, αποφασίζει, και είναι νικήτρια!

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

Eίμαι πραγματικά ενθουσιασμένη και ευχαριστώ την κριτική επιτροπή που ειλικρινά θαυμάζω, μιας και αποτελείται από προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους στην Ελλάδα και διεθνώς. Είχα παρακολουθήσει τα πρώτα βραβεία GIWA στο Λονδίνο και θυμάμαι τότε μου είχαν πει οι δίδυμες κόρες μου, 10 χρονών τότε, «Μανούλα, εκεί πρέπει να είσαι και εσύ!». Ήταν μεγάλη η χαρά μου, λοιπόν, όταν μου ανακοίνωσαν ότι είμαι υποψήφια για το GIWA στον τομέα του Hospitality ανάμεσα σε πολύ αξιόλογες γυναίκες, με πορείες που πραγματικά με έχουν εμπνεύσει και αντιπροσωπεύουν τις αξίες των GIWA – αριστεία, εγκυρότητα, σεβασμός, παραγωγικότητα, υπευθυνότητα, διαφάνεια και ήθος. Είναι ακόμα μεγαλύτερη τιμή για εμένα η υποψηφιότητα γιατί ήρθε εν μέσω μιας πανδημίας – τώρα που η Ασφάλεια έχει ίσως τον μεγαλύτερο ρόλο στον Τουρισμό. Ο κορονοϊός ήρθε ξαφνικά και άλλαξε πολλά πράγματα που για χρόνια θεωρούσαμε δεδομένα. Ο τρόπος ζωής μας περιορίστηκε από πολλές απόψεις και κληθήκαμε πολύ γρήγορα να βρούμε τρόπους να λειτουργούμε διαφορετικά και κυρίως «από απόσταση», τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Η ελληνική αγορά του τουριστικού κλάδου εκ του αντικειμένου της έχει εμπειρία στο πώς να διαχειρίζεται τον κίνδυνο και τα αναπάντεχα γεγονότα και επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στην πρώτη και πιο δύσκολη φάση που περιελάβανε και το lockdown και τώρα πού είμαστε στο 2ο κύμα παλεύουμε μαζί για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε εμείς ως Ασφάλεια στο ξενοδοχείο μας ήταν αρκετές και σε διαφορετικά επίπεδα, αλλά μαζί με όλα τα άλλα, είχαμε και στόχο να συνεισφέρουμε στον συνάνθρωπο. Ο τουριστικός κλάδος είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και της οικονομίας και είναι παρών σε κάθε μεγάλο γεγονός. Ήδη από τις πρώτες ημέρες της επιδημίας στην Ελλάδα, τόσο η Four Seasons Astir Palace και πολλές εταιρείες του κλάδου στήριξαν το σύστημα υγείας με χορηγίες και δωρεές. H oμάδα Ασφαλείας της οποίας ηγούμαι, όμως, έκανε πολύ περισσότερο – στηρίξαμε και την καθημερινή σίτιση των αδέσποτων, πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς παραλιών, τρέξαμε για το Terry Fox Run, για να ενισχύσουμε των αγώνα για θεραπεία του καρκίνου, κάναμε ανακύκλωση σε λινά, πλαστικά και κάψουλες καφέ, και είχαμε διεθνείς αναγνώριση για τις ενέργειες αυτές. Είμαι πολύ περήφανη για τον ρόλο μου ως Διευθύντρια Ασφάλειας στο πρώτο Four Seasons Hotel που άνοιξε στην Ελλάδα και ελπίζω να κερδίσω το βραβείο το οποίο θα αφιερώσω στην απίστευτη ομάδα μου, γιατί χωρίς την ομαδικότητα, δεν έρχεται η νίκη και η αριστεία σε κανένα αγώνα. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις υπέροχες γυναίκες που έχουν διακριθεί και ευχαριστώ και πάλι την οργανωτική επιτροπή των GIWA για την τιμή που μου έκανε να είμαι υποψήφια για μια τόσο σημαντική βράβευση.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%860
Αυτές είναι οι μεγάλες νικήτριες των φετινών βραβείων GIWA!
shareyourstory-%ce%b7%cf%81%cf%8e-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b10
#shareyourstory: Ηρώ Κουτσιούμπα
shareyourstory-%ce%bb%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b70
#shareyourstory: Λιλή Πυράκη
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μαρία Σαραντοπούλου
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b1%cf%83%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%b70
#shareyourstory: Μαρία Χατζηασλάνη
shareyourstory-%ce%bb%ce%af%ce%b6%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%ac0
#shareyourstory: Λίζα Κορομηλά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του