Panic Parenting: Ένας γνωστός φόβος των γυναικών βρίσκει τη λύση του!

panic-parenting-ένας-γνωστός-φόβος-των-γυναικών-βρ

Εγώ πότε θα γίνω μάνα;

Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα για την πλειοψηφία των γυναικών που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ζωή τους, ωστόσο λόγω κοινωνικών συνθηκών δεν το έχουν ακόμη καταφέρει.

Το ερώτημα αυτό κρύβει την αγωνία πολλών σύγχρονων γυναικών, που ότι δεν θα μπορέσουν να γίνουν μητέρες λόγω προχωρημένης ηλικίας, πολύ συχνά τις οδηγεί σε συμβιβαστικές και παρορμητικές αποφάσεις για δημιουργία σχέσεων και γάμο με συντρόφους που σε άλλη περίπτωση, ίσως να μην ήταν η πρώτη τους επιλογή. Αυτή λοιπόν η κατάσταση στις μέρες μας, αναγνωρίζεται διεθνώς κι έχει όνομα: Αποκαλείται Panic parenting και αναφέρεται στον πανικό των γυναικών να προλάβουν να γίνουν μητέρες πριν το γόνιμο παράθυρο της ζωής τους κλείσει οριστικά! Το Panic parenting, δεν κάνει διακρίσεις. «Προσβάλει» γυναίκες όλων των οικονομικών βαθμίδων, εθνικοτήτων ανεξαρτήτως εμφάνισης και τρόπου ζωής.

Η επιλογή της κατάψυξης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους ή αλλιώς social freezing έρχεται ως απάντηση στο πρόβλημα αυτό, παγκοσμίως, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που το επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα, όταν δηλαδή οι συνθήκες της ζωής τους το επιτρέψουν.

Σε μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο De Montfort του Leicester στην Αγγλία, διαπιστώθηκε ότι το 84% των γυναικών που προχώρησαν σε κατάψυξη ωαρίων το έκαναν για μη ιατρικούς λόγους, ο μέσος όρος της ηλικίας τους ήταν τα 37 έτη και ο πιο συνηθισμένος λόγος όπως δήλωσαν ήταν ότι δεν είχαν τον κατάλληλο σύντροφο προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Human Fertility.

Γιατί η κατάψυξη ωαρίων είναι περισσότερο διαδεδομένη σήμερα;

Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια μπορεί να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα φρέσκα σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες παγκοσμίως και αυτό είναι μία πραγματικότητα χάρη στην πλέον εξελιγμένη τεχνική κρυοσυντήρησης, την υαλοποίηση (vitrification).

Η υαλοποίηση είναι η διαδικασία υπερταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων, που εμποδίζει το σχηματισμό ενδοκυτταρικών κρυστάλλων με τη χρήση νέας γενιάς κρυοπροστατευτικών. Με την αποφυγή δημιουργίας ενδοκυτταρικών κρυστάλλων, τα κρυοσυντηρημένα ωάρια, προστατεύονται από μια πιθανή βλάβη κυρίως κατά τη διαδικασία της απόψυξής τους.

Στο μέλλον όταν θα είστε έτοιμη να γίνετε μητέρα, τότε τα ωάριά σας θα αποψυχθούν και θα ακολουθηθεί η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ https://ppsathas.com

Διαβάστε ακόμα:

Χαμός στη δίκη Φιλιππίδη με Μπιμπίλα: Ο Πέτρος είχε εξωσυζυγική σχέση με φίλη του γιου του

Όταν η Ειρήνη Παππά έψαλε κρυφά “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ” μέσα στην Αγιά Σοφιά – Ανατριχιαστική σκηνή

Ιρανές που δέχτηκαν επίθεση με οξύ, ανεβαίνουν στην πασαρέλα και συγκλονίζουν με τις ιστορίες τους

Σχετικά Άρθρα
Υπερβολικοί πόνοι περιόδου;
Υπερβολικοί πόνοι περιόδου;
Εμμηνόπαυση: Πώς να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις
Εμμηνόπαυση: Πώς να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις
Συνήθεις γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού!
Συνήθεις γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού!
Θερμό καλοκαίρι και εγκυμοσύνη: 10 συμβουλές για να την απολαύσετε!
Θερμό καλοκαίρι και εγκυμοσύνη: 10 συμβουλές για να την απολαύσετε!
Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας; Δείτε ποιων παθήσεων είναι σύμπτωμα και τι μπορείτε να κάνετε
Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας; Δείτε ποιων παθήσεων είναι σύμπτωμα και τι μπορείτε να κάνετε
Τι να κάνω για την υπογονιμότητα που οφείλεται στην ηλικία;
Τι να κάνω για την υπογονιμότητα που οφείλεται στην ηλικία;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του