Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας; Δείτε ποιων παθήσεων είναι σύμπτωμα και τι μπορείτε να κάνετε

έλλειψη-σεξουαλικής-επιθυμίας-δείτε

Η έλλειψη επιθυμίας για σεξουαλική επαφή, είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες πριν και κατά την εμμηνόπαυση, ωστόσο μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα άλλων παθήσεων. Είτε πρόκειται για ορμονικές αλλαγές ή για κατάθλιψη ή για χρόνια κόπωση, υπάρχουν λύσεις και η κατάλληλη βοήθεια.

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι απλή όπως η χρήση μιας λιπαντικής κρέμας ή η έγχυση υαλουρονικού οξέος ή μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία μιας υποκείμενης νόσου. Ωστόσο, ακόμη και η ποιότητα της διατροφής μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση για sex, μας λέει ο Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος.

Ορμονικές αλλαγές

Πριν από την εμμηνόπαυση, η σεξουαλική ορμή κορυφώνεται λίγο πριν και μετά την ωορρηξία. Αλλά όταν σταματήσει η περίοδος, η μείωση των οιστρογόνων και αυτές οι ημέρες της έντονης επιθυμίας συνήθως μειώνονται δραστικά.

Οι γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση μπορεί να ανταποκρίνονται λιγότερο στο άγγιγμα και μπορεί να δυσκολεύονται να νιώσουν σεξουαλική ορμή. Λιγότερα οιστρογόνα σημαίνει επίσης λιγότερη ροή του αίματος προς τον κόλπο και πιο έντονη ξηρότητα. Έτσι, λοιπόν συχνό πρόβλημα αποτελεί ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τι μπορεί να σας βοηθήσει

Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες ειδικές λιπαντικές αλοιφές από το φαρμακείο, με βάση το νερό.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ενδείκνυνται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για την καταπολέμηση της κολπικής ξηρότητας αλλά και νεότερες θεραπείες όπως ή έγχυση υαλουρονικού οξέος στην ευαίσθητη περιοχή που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα με μία εφαρμογή στο ιατρείο, διάρκειας περίπου 10’.

Η παραδοσιακή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να ελαττώσει τις εξάψεις και τα άλλα συμπτώματα που ίσως να επηρεάζουν την αυτό-εικόνα σας και να σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο επιθυμητές.

Stress και σεξουαλική επιθυμία

Στη μέση ηλικία, συνήθως οι γυναίκες έχουν πολλές υποχρεώσεις. Συνήθως έχουν οικογένεια με μικρά παιδιά ή με παιδιά στην εφηβεία. Μπορεί παράλληλα να έχουν μια απαιτητική δουλειά, ή να πρέπει να φροντίσουν ένα μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της οικογένειας. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν το stress, κι όταν προκαλείται περισσότερο stress συνήθως η σεξουαλική επιθυμία εξαφανίζεται.

Το να αποφεύγετε το σεξ, μπορεί να πυροδοτεί εντάσεις με το σύντροφό σας. Η χαμηλή επιθυμία είναι πιο συνηθισμένη σε μακροχρόνιες σχέσεις. Κι επειδή όλα αυτά μπορεί να συμβούν ξαφνικά, μπορεί να φαίνεται ότι ευθύνεται η εμμηνόπαυση αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες.

Τι μπορεί να σας βοηθήσει

Μην επικεντρώνεστε στην σεξουαλική πράξη και μόνο. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο σύντροφό σας και βρείτε νέους τρόπους για να ενθουσιάσετε ο ένας το άλλο. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ένα ειδικό σύμβουλο όταν θεωρήσετε ότι τη χρειάζεστε.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα κολπικής ξηρότητας μη διστάσετε να μας μιλήσετε γι΄ αυτό καθώς η αντιμετώπιση είναι απλή, διαρκεί μόλις 10 λεπτά στο ιατρείο και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας είναι άμεση!

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ https://ppsathas.com

Διαβάστε επίσης

Βασίλισσα Λετίθια: Το μαύρο slip dress, τα χρυσά σανδάλια και τα πιο όμορφα γυμνασμένα μπράτσα σε γυναίκα ever

Euro γυναικών: «Το σουτιέν της θα μείνει στην Ιστορία» – Αυτή είναι η πιο φεμινιστική εικόνα της δεκαετίας

Δείτε σε ποιο κανάλι θα βλέπουμε από Σεπτέμβρη τη Φαίη Μαυραγάνη – Η ανακοίνωση του σταθμού

Σχετικά Άρθρα
Υπερβολικοί πόνοι περιόδου;
Υπερβολικοί πόνοι περιόδου;
Panic Parenting: Ένας γνωστός φόβος των γυναικών βρίσκει τη λύση του!
Panic Parenting: Ένας γνωστός φόβος των γυναικών βρίσκει τη λύση του!
Εμμηνόπαυση: Πώς να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις
Εμμηνόπαυση: Πώς να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις
Συνήθεις γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού!
Συνήθεις γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού!
Θερμό καλοκαίρι και εγκυμοσύνη: 10 συμβουλές για να την απολαύσετε!
Θερμό καλοκαίρι και εγκυμοσύνη: 10 συμβουλές για να την απολαύσετε!
Τι να κάνω για την υπογονιμότητα που οφείλεται στην ηλικία;
Τι να κάνω για την υπογονιμότητα που οφείλεται στην ηλικία;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του