Αρχική > Featured > Γιώργος Δ. Λεμπέσης: Προσοχή, μην ταϊζετε το τέρας. Δαγκώνει!
γιώργος-δ-λεμπέσης-προσοχή-μην-ταϊζετ

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: Προσοχή, μην ταϊζετε το τέρας. Δαγκώνει!

Του Γιώργου Δ. Λεμπέση

Αγαπητέ θιασάρχη, πρωταγωνιστή, συνθέτη, παραγωγέ, front man,

Μπορεί να έχεις φτάσει εδώ που έχεις φτάσει, είτε γιατί είσαι πολύ καλός, είτε γιατί κάνεις κάτι πολύ καλά, ωστόσο δε διαφέρεις σε τίποτα από έναν πολύ καλό φούρναρη, υδραυλικό, αρχιτέκτονα, χτίστη, δάσκαλο, κρεοπώλη και κάθε άλλου είδους επαγγελματία. Κοινώς κάνεις μια δουλειά η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα ξεχαστεί πολύ πριν πεθάνεις, πράγμα το οποίο σημαίνει πως δεν είσαι θεόσταλτος τιμωρός- λυτρωτής- υπέρ άνω νόμου και ηθικής. Είσαι ένας θνητός που οφείλεις να θέτεις τον εαυτό σου επί ίσης απέναντι στον συνάνθρωπο, εντάσσοντάς τον εαυτό σου στους ίδιους κανόνες ηθικούς και μη, ως μέλος μιας κοινωνίας και όχι ως ιδιοκτήτης της.

Έτσι θα μπορούσε να ξεκινάει μια επιστολή προς τους αρρωστημένους με την εξουσία και τη δύναμη «καλλιτέχνες». Ωστόσο ξεκίνησα με αυτή την τοποθέτηση γιατί πιστεύω πως η κακοποίηση κάθε είδους ξεκινάει από την αντίληψη αυτού που κατά τα φαινόμενα βρίσκεται σε θέση ισχύος.

Και συνεχίζω.

Έκαναν κάτι καλά, ήταν ταλαντούχοι, δούλεψαν σκληρά, ήταν τυχεροί, ναι, ίσως, θα μπορούσε, φυσικά. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει πως με το να κάνεις καλά τη δουλειά σου (αν την κάνεις), αποκτάς το δικαίωμα να τσακίζεις τις ζωές των άλλων είτε μέσω σωματικής είτε μέσω ψυχικής κακοποίησης.

Η ζωή είναι πολύτιμη και αυτό ισχύει συνολικά στη φύση.

Πως όμως αποκτούν αυτοί οι άνθρωποι τη δύναμη να κάνουν επαναλαμβανόμενα κακό; Ποιος τους κάνει να νιώθουν αλώβητοι, άτρωτοι; Από που αντλούν την αίσθηση του ατιμώρητου συγκρίνοντας τον εαυτό τους με κάτι τουλάχιστον θεϊκό;

Αναμφισβήτητα από το κοινό. Από τον κόσμο που χωρίς να έχει κακή πρόθεση τους Θεοποιεί και τους τοποθετεί στον ουρανό.

Προσοχή, δε λέω θαυμάζει. Το να θαυμάζεις είναι υπέροχο και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί κίνητρο και έμπνευση. Το να Θεοποιείς όμως ειδικά κάποιον που έχει ήδη την τάση (λόγο άλλων λειτουργιών) να πράξει το κακό μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Άλλωστε, το να Θεοποιείς σε κάνει απόλυτο, κλειστό. Δεν αφήνεις περιθώρια να βελτιώσεις την οπτική σου, να γεμίσεις το μυαλό σου και με άλλα ερεθίσματα. Άσε που κανένας δεν αξίζει Θεοποίηση σε μια ανθρωπότητα που γυρεύει την ολότητα για να σωθεί, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο..

Αυτοί λοιπόν, που στο μυαλό τους υπάρχει εκ γενετής ανωμαλία, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και μετατρέπουν την αγάπη που λαμβάνουν από εσένα, σε ασπίδα σφαλμάτων. Μεταμορφώνουν τον υπερβολικό θαυμασμό σε τροφή για το δαίμονα που μεγαλώνει μέσα τους γεμίζοντας τις αμαρτίες με άφεση.

Διαβάστε επίσης: Αυτά τα «μαγικά» πλάσματα. Οι καλλιτέχνες 

Αν το ήξερες θα τους γύρναγες την πλάτη είμαι σίγουρος. Αλλά και χωρίς να το γνωρίζεις, πες μου αλήθεια, γιατί χαρίζεις τόση δύναμη σε κάποιον που απλά κάνει τη δουλειά του; Τυφλώνεσαι απ’ το φως; Νομίζεις πως εσύ δεν μπορείς να τα καταφέρεις; Νομίζεις ότι κάνει κάτι πέρα απ’ την ανθρώπινη φύση; Πιστεύεις πως τον ακούμπησε το χέρι του Θεού;

Θαύμασες με τέτοιο τρόπο έναν αστροφυσικό; Έναν χειρουργό, έναν πυροσβέστη; Όχι. Τότε γιατί κάνεις σαν τρελός και νιώθεις ασύλληπτο δέος, τόσο που δεν μπορείς καν να μιλήσεις όταν σου βιάζουν το μυαλό; Τόσο που δεν μπορείς καν να αντισταθείς σε ολοφάνερα επικίνδυνες προ(σ)κλήσεις.

Ένας καλός ηθοποιός είναι άξιος θαυμασμού όπως ένας καλός αρχιτέκτονας. Ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης αφήνει το αποτύπωμα του όπως ένας καλός δάσκαλος. Ένας υπέρλαμπρος τραγουδιστής μαγεύει όπως μια νοσοκόμα . Όλοι αξίζουν θαυμασμό και χειροκρότημα. Αλλά για τη δουλειά και την ανθρωπιά τους. Κανείς δεν είναι πιο πάνω από κανέναν σε ηθική και αξιακή κλίμακα. Μη το ξεχνάς αυτό.

Θα σου πρότεινα να θαυμάζεις τη δουλειά, την προσπάθεια, το επίτευγμα, την ανθρωπιά, την καλοσύνη, το ταλέντο και την καλλιέργεια ενός καλλιτέχνη. Όχι την εικόνα και τη λάμψη που με την δικιά σου δύναμη εγκυμονεί Αρπυίες και Μέδουσες.

Έτσι λοιπόν φωνάζω. Μην τους «ταΐζεις» περισσότερο από όσο θα «ταΐζες» έναν καλό φούρναρη. Κάνουν μια δουλειά και οφείλουν να την κάνουν καλά. Δεν κυκλοφορεί στις φλέβες τους μπλε αίμα ούτε αν τους ακουμπήσεις θα σωθείς.

Αν πιστέψεις ότι αυτός που έχεις απέναντι σου είναι Θεός, νιώθεις ένα τίποτα μπροστά του και πιστεύεις πως εκείνος μπορεί να σου χαρίσει φτερά. Έτσι αφαιρείς αυτόματα απ’ το μυαλό σου τις άμυνες και παραδίνεσαι ευκολότερα στις προσταγές. Ειδικά αν είσαι πιο αθώος χαρακτήρας και χωρίς ιδιαίτερα στηρίγματα. Με το να Θεοποιείς τον τάδε σκηνοθέτη ή τον δείνα θιασάρχη οπλίζεις άθελά σου το όπλο που θα στραφεί ενάντια σε έναν νέο που έχει όνειρα και στόχους ή ακόμα χειρότερα στον ίδιο τον εαυτό σου.

Όταν χαθεί η αυταπάτη του βασιλιά, θα χαθεί και η αυταπάτη της εξουσίας. Από εκεί για εμένα ξεκινάνε όλα. Αρρωστημένα μυαλά και χαμένοι άνθρωποι θα υπάρχουν πάντα και παντού. Έδαφος όμως για να ριζώνουν και να αλωνίζουν οι Σειρήνες, μπορεί να μην υπάρξει αν το καταλάβεις.

Εργάζομαι πίσω από τα φώτα στο χώρο του θεάματος από το 1999. Έχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Έχω κάνει πολλές παραγωγές, παραστάσεις, περιοδείες, εταιρικά ή δημόσια θεάματα, ενώ έχω δώσει δουλειά μέσα από τα έργα μου έμμεσα ή άμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους. Είμαι παντρεμένος με ηθοποιό, έχω φίλους και κουμπάρους στο χώρο και πάρα πολλούς ανθρώπους που εκτιμώ αφάνταστα. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες που κυκλοφορούν στα παρασκήνια χωρίς όμως να έχω ο ίδιος βρεθεί μπροστά σε κάποιο περιστατικό όμως εξακολουθώ να πιστεύω στο καλό που βρίσκεται μέσα στους ανθρώπους.

Αυτός ο χώρος έχει εξαιρετικούς καλλιτέχνες, χωρίς έπαρση και ζήλια, χωρίς μισαλλοδοξίες και πάθη. Ανθρώπους που έχουν να δώσουν πολλά έχοντας ρισκάρει πραγματικά για την τέχνη τους. Έχει υπέροχους καλλιτέχνες που κάνουν τη δουλειά τους και ζουν με αξιοπρέπεια, που μεγαλώνουν παιδιά, εμπνέουν και λάμπουν ως πολίτες. Αυτοί δεν εκμεταλλεύονται την αγάπη που τους δίνεις. Αυτοί θα ήταν καλοί σε όλα τα επαγγέλματα και σίγουρα αξίζουν τον θαυμασμό μας.

Για όλους αυτούς λοιπόν και συνολικότερα για την κοινωνία μας, πρέπει να καθαρίσει το τοπίο, να αρχίσει να βγαίνει στο φως η αξιοκρατία, η αξιοπρέπεια η ευγένεια και ο σεβασμός.

Για να αρχίσει όμως αυτό, θα πρέπει να αισθανόμαστε όλοι ίσοι. Κι αυτό δεν το κερδίζεις απλά. Το απαιτείς. Αυτό που σου λέω λοιπόν είναι ότι γενικά τείνουμε να θεοποιούμε τους ανθρώπους της showbiz και αυτό είναι προβληματικό για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί το να θεοποιείς κάποιον γενικά είναι προβληματικό, καθώς θολώνει την κρίση του θεοποιητή και φουσκώνει-μπερδεύει τα μυαλά του θεοποιημένου.Δεύτερον γιατί το να θεοποιείς κάποιον στη showbiz είναι ανόητο, αν σκεφτείς ότι είναι απλώς ένας επαγγελματίας που κάνει καλά τη δουλειά του, όπως ένας φούρναρης ή ένας υδραυλικός.

Τρίτον γιατί ανάμεσα στους θεοποιημένους της showbiz υπάρχουν και άνθρωποι με φυσική ροπή προς το κακό, και η θεοποίηση τους δίνει το ηθικό και κοινωνικό άλλοθι να δράσουν ανεξέλεγκτα.

Οπότε σου προτείνω να αντιμετωπίσεις πολύ πιο ρεαλιστικά και αντικειμενικά τους ανθρώπους του θεάματος για να μην υπάρξει ποτέ ξανά η αυταπάτη του ατιμώρητου.

Συνέχισε λοιπόν να βλέπεις τη ρίζα και χτύπα εκεί. Όχι για να τιμωρήσεις ούτε για να πάρεις το ρόλο των θεσμών. Χτύπα για να γίνουμε καλύτεροι, ίσοι, ομορφότεροι και να αφήσουμε στους επόμενους, έναν κόσμο στον οποίο αξίζει πραγματικά να ζεις!

Σχετικά Άρθρα
%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-270
Πόσα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα, 27/2, από τον ΕΟΔΥ
%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-lockdown-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%810
Παρατείνεται το lockdown στην Αττική – Οι περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»
%cf%80%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b10
Πού εντοπίζονται τα σημερινά κρούσματα- Οι «κόκκινες» περιοχές
%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%85%cf%80%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%ad%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%850
Έρχεται η εντυπωσιακή Πανσέληνος του χιονιού- Το καμπανάκι και οι εκπλήξεις που φέρνει
%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-lockdown-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b10
Παράταση του lockdown στην Αττική εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι
%ce%bc%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%ce%bf%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc0
Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: Να δώσουμε σιωπηλά χώρο στους πενθούντες εαυτούς μας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του