Τι Νέα;

Εικόνες ντροπής στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Σε μια αίθουσα που δια της βίας χωρούσε 40 άτομα, είχαν συγκεντρωθεί, τέσσερα χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 500 άτομα προσπαθούσαν να χωρέσουν προκειμένου να ξεκινήσει η δίκη. Οι εγκαυματίες και οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπουε αισθάνονται οργή και ασέβεια εκ μέρους της πολιτείας προς το πρόσωπό τους για όλο αυτό που αντίκρισαν χτες. Κατόπιν όλων αυτών, η δίκη πήρε αναβολή για τις 7 Νοεμβρίου.

Είναι αυτονόητο ότι η δίκη των 21 κατηγορουμένων για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 200 και πλέον μάρτυρες και ένας.. Θεός ξέρει πόσους δικηγόρους, χρειαζόταν μια μεγάλη δικαστική αίθουσα για να διεξαχθεί όπως προβλέπει η δικονομία.

Κανείς δεν λογαριάζει την αγωνία των θυμάτων

Τι και αν ήταν γνωστό ότι οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν πώς και πώς να αρχίσει η δική, να αποδοθούν οι ευθύνες, για να ηρεμήσουν οι ίδιοι και οι ψυχές των 104 ανθρώπων που χάθηκαν. Τίποτε από αυτά όμως δεν ήταν ικανά για να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στην εξεύρεσή μιας λύσης για την ορθή διεξαγωγή της δίκης, όσον αφορά το θέμα της δικαστικής αίθουσας.

Φτάνοντας στο κτίριο 9, οι μάρτυρες βρέθηκαν αντίκρισαν τη μικρή αίθουσα του δικαστηρίου που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της δίκης. Το αποτέλεσμα ήταν απογοήτευση και μια λέξη να βγαίνει από τα στόματά όλων: «ντροπή».

Όπως έλεγαν στις μεταξύ τους συζητήσεις, η Πολιτεία γνώριζε και όφειλε εγκαίρως να έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή αυτής της δίκης. Κι όμως, η πραγματικότητα τους διέψευσε, καθώς στην αίθουσα που έχει προσδιοριστεί η έναρξη της δίκης της ζωής τους, δεν μπορεί να χωρέσει ούτε καν τους κατηγορούμενους. Όσο για τους δικηγόρους των δυο πλευρών, τους μάρτυρες, το ακροατήριο και τους εκπροσώπους του Τυπου, ούτε λόγος να γίνεται για θέση μέσα στην αίθουσα. Μάλιστα υπήρξαν δικηγόροι που …παρακολούθησαν την έναρξη της δίκης πίσω από τα…κιγκλιδώματα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε από έδρας στο όρθιο ακροατήριο ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα μπορέσει να γίνει μόνο η δήλωσή παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα συγγενείς των θυμάτων για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, θα ξεκινήσει η εξέτασή των μαρτύρων. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα διεξαχθούν σε μια μεγαλύτερη αίθουσα του Πρωτοδικείου, με τους δικηγόρους να ζητούν τη μεταφορά της δίκης στη μεγάλη αίθουσα του Εφετείου.

Διαβάστε επίσης

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη στο Infowoman.gr: Οι άνθρωποι να μη φοβούνται, να μη σκέφτονται το κοινωνικό στίγμα

Πόρνες στα Βούρλα ή «Κάτι να μείνει από μένα» – Μια μουσικοθεατρική παράσταση για κάποιες προσφυγοπούλες του ’22

Σοφία Κωστάρα

Recent Posts

Πέθανε σήμερα ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Πέθανε σήμερα, Κυριακή 12 Μάϊου, ο αγαπημένος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, Γιάννης…

5 ώρες ago

Eurovision 2024: Πρωτοφανές ρεκόρ τηλεθέασης για την ΕΡΤ

Μια εξαιρετική εμφάνιση έκανε η Μαρίνα Σάττι, η οποία ερμήνευσε μοναδικά το «ZARI» και κέρδισε…

5 ώρες ago

«Είμαστε Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», δήλωσαν οι χορευτές της Μαρίνας Σάττι

Σε μία ιδιαίτερη δήλωση προχώρησαν, πριν από μερικές ημέρες, οι Huseyin Çetintaş και Yasin Ametoglou…

12 ώρες ago

Eurovision 2024: To Nemo έσπασε το βραβείο λέγοντας «Θέλει φτιάξιμο όπως και ο διαγωνισμός»

«Έσπασα τον κωδικό και έσπασα το βραβείο. Το βραβείο μπορεί να επιδιορθωθεί, και η Eurovision…

13 ώρες ago

Σωστό βάρος, σωστή διατροφή, άσκηση και όχι κακές συνήθειες κρατούν μακριά τα νοσήματα

Οι παραδοσιακές συμβουλές για άσκηση, σωστό βάρος, σωστή διατροφή, και όχι κακές συνήθειες, τεκμηριώνονται πλέον…

17 ώρες ago

Eurovision 2024: Σαρωτική νίκη της Ελβετίας – 11η η Ελλάδα

Η Ελβετία με το Νέμο και το τραγούδι “Code” αναδείχθηκε νικήτρια του 68ου διαγωνισμού της…

24 ώρες ago